Tak, dadzą nowy wspaniały dżojstik z 1D Mark III do serii dwucyfrowej ;)
Wersja do druku
Muflon, Ty to dopiero przeginasz :mrgreen:
Tak naprawde ta puszka to jest rewolucja jak na Canona. W pewnych elementach nawet przerasta oczekiwania i mozna powiedziec ze zaczeli nieco sluchac. Jest tu tak duzo usprawnien, ze az ciezko wyliczyc wszystko. Praktycznie co punkt cos przydatnego czego nie bylo do tej pory.
No i nie ma EC wiec sie wyjasnilo co kupuje. Teraz tylko poczekac pare miesiecy na stabilizacje cen 8) .
Racja, ja co prawda z tych co na 40D czekali ale w zaistniałej sytuacji zrezygnuje z urlopów i wyjazdów na plenerki przez najbliższe dwa lata i kupie jedynkę ;-)
P.S. Tylko mój trabant się pewnie cieszy, że jeszcze jakiś czas pozostanie w czynnej służbie :mrgreen:
Cos dzwoni, ale nie do konca w tym kosciele o ktorym mowisz.
Dwa DIGIC'e zamieniajace dane z matrycy na jotpegi to troche inne proce jak te o ktorych piszesz kontrolujace funkcje aparatu i AF.
Opisane sa na 19 stronie pdf'a:
Cytat:
Focusing ComputationAs with the EOS-1D Mark II N, two separate CPU processors are used, one for AF processing (including lens driving) and one for the camera. To attain 10 fps with AI Servo AF, the AF CPU and camera CPU are both the latest microcomputers (AF CPU: 48 MHz, 32-bit RISC; Camera CPU: 40 MHz, 32-bit RISC). The computing speed is 3 times faster than the 1D Mark II N's CPUs.
Ja tam się cieszę.
Może kiedyś uda mi się dozbierać...
jak nie do mkIII, to chociaż do mkII.
;)
Bo ten aparat ma generalnie wszystko co mi potrzeba.
I dużo więcej
Dla mnie rewelacja.
Robienie fotek 1DII N w trybie portretowym (pionowym) przy niewielkiej ilosci swiatla ludziom, przy wykorzystaniu krancowych punktów AF (nie-krzyzowych) nie nalezalo do przyjemnych. Pojedyncze non-cross w 1DIIN (czy w ogóle w canonach) sa zawodne.
A jak są rozmieszczone crossy w 1DII wszyscy wiemy :(.
Nowy AF z 19 krzyzowymi to jest to czego mi brakowalo. I joistick z 20D/5D :) Pieprzyc 10fps vs. 8,5 czy 10Mpix vs. 8, ale nowy AF to jest rewolucja w 1-kach. Oczywiscie poczekam na konkrety, ale sadze ze canon nie zmienialby AF, jesli nowy nie bylby lepszy.
Live LCD rowniez będzie bardzo przydatny w reporterce (w tłumie będą ciekawe kadry nad głowami).
pozdrawiam
amber
Tylko, ze nowy super AF nie jest wykorzystywany z podgladem na LCD, wiec z tymi kadrami z biodra albo gory moze byc problem.
hihihi
A Canon Polska nie ma jeszcze 1d mk III.
;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No bo live wiev i tak bedzie wykorzystywany przy szerokich katach, gdzie akurat AF nie jest super potrzebny..
to jest kwestia wyciagniecia/podniesienia reki do gory i machniecia foty z 16mm...
Live view to byłaby fajna sprawa, gdyby dorzucili do tego odchylany wyświetlacz. No ale to może w następnej "rewolucyjnej" odsłonie :lol:
jedno jest pewne; teraz nikon moze odpuscic sobie budowe D3H.
Jako pstrykacz - amator powiem: żenada.
Żadna z tych nowości nie jest dla mnie. Na PMA też pewnie nic nie będzie.
I nie przekonują mnie argumenty w stylu: kiedyś nowości z serii XD zejdą na niższy poziom. Kiedyś, to znaczy kiedy? I jakie to nowości przejdą? Live view? Dzięki, nie potrzebuję. Digic III? Po co? Digic II w zupełności mi wystarcza.
Po prostu Canon ma gdzieś segment amatorski.
Przynajmniej dopóki konkurencja nie zrobi dobrej matrycy CMOS (najlepiej FF) z niskimi szumami. (Sony pliiiiiiz :-) )
No cóż, trzeba będzie ciułać/negocjować z "szefem sztabu" :mrgreen:, że FF to "najpotrzebniejszy aparat na świecie", albo poczekać na nowe szkła Pentaxa i może zamienić 350D na "kadyszkę". Chyba, że uratuje nas Tokina...
Eeeech... Szkoda gadać :-( :-( :-( :-( :-( .
Kuchatku,
jak ktos podniesie aparat nad głową to i tak raczej nie korzysta wtedy z wybiórczych sensorów :) Wtedy raczej fotki robi sie na czuja patrząc na to co jest na lcd.
Natomiast rozmieszczenia punktów AF w 1DII/N jest nieco niefortunne, jesli robi się fotki z uchwytem pionowym, wykorzystując punkty non-cross. Do sportu matryca 45 czujników czy tez 7 centralnych (5 cross) czy pojedynczego 1 cross jest ok. Natomiast przy pokazach mody, czy fotografowaniu tanczących par, gdzie wykorzystuje sie krancowe punkty non-cross, AF w 1DII/N pozostawia wiele do życzenia.
W wątku "co nowego.." napisałem jakis czas temu ze dla mnie canon mógłby jedynie dać w nowej puszce AF z nikona D2 (11 sensorów w tym 9 cross, dobrze rozmieszczonych na całej klatce). Jak widać słucha niektórych useró ;)
pozdrawiam
amber
hehe.... to ja tylko na marginesie, o jednym przemilczanym w tych dyskusjach "gadzecie": OSK-E3
urzadzonko ktore do marka III wchodzi w postaci karty SD (gdzie siedzi klucz symetryczny), ktorym szyfrowane sa zdjecia.
a co tam, napisze to: "a nie mowilam!" :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19486
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=769
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=780
EDIT: reedycja, bo przeczytalem szczegoly i wyszlo mi, ze moze przedwczesny entuzjazm. w kazdym razie sformulowanie jest niekonkretne.
wedlug opisu Canona karta SD praktycznie w calej tej imprezce tylko trzyma klucz prywatny, a chip-ologia do szyfrowania, w takiej sytuacji, musi siedziec w body. dobrze, bo z punktu widzenia kryptograficznego klucz musi byc zewnetrzny. zle, bo bez dobrych protokolow wbudowanych oznacza to wyciaganie na zywca tego klucza z SD przy szyfrowaniu zdjec (a ze interfejs SD jest w pelni udokumentowany, to byle Jasiu moze klucz wydobyc).
moj strzal: w karcie SD jednak siedzi jakis chipek, ktory uzgadnia z body cos w desen klucza sesyjnego, a wlasciwy klucz prywatny jest gleboko zaszyty w uklad tamper-proof...
zeby to mialo rece i nogi to w zasadzie musi byc druga opcja. a to juz dobry znak na przyszlosc :)
No to definitywnie skończy się gadanie, że lustrzanka to nie kompakt i tu się nie fotografuje patrząc na monitor:))) Ha!
Olek był pierwszy, ale to Canon wkleił bajer do profesjonalnego body:)
PS
The STIG z TopGear sprawdził na torze jak szybki jest nowy MK III:)
http://www.dpreview.com/news/0702/Ca...iii-fash03.jpg
Tak jest Amber! Ten nowy sensor AF to połączenie zalet starego układu 1D z zaletami Nikonowskiego układu z D2 - dużo czułych, krzyżowych sensorów w strategicznych punktach, oraz możliwość konfigurowania ich w grupy.
Czytając uważnie specyfikację nowej jedynki nie sposób odnieść wrażenia, że poprawiono praktycznie wszystko - a głównie te punkty, gdzie 1-ka faktycznie dawała d.... - czułość AF, archaiczna bateria, poziom szumów.
Warto też nadmienić, (o ile się to potwierdzi w praktyce) że Canon obiecuje dodatkowy 1EV informacji w światłach, co przy ogólnie niemałej rozpiętości tonalnej powinno zapewnić naprawdę komfortową pracę w przypadku scen o dużym kontraście...
Widzisz gdzies w moim poscie, zebym napisal ze obsluguje TYLKO uklad AF? Moze powinienem napisac swoj post jeszcze raz po angielsku, zebys wszystko zrozumial? :lol:
Powtarzam - dwa procesory stosuje sie TYLKO w reporterskiej serii 1D po to, zeby obsluge AF obiektywu wydzielic do drugiego czipa i tym samym maksymalnie przyspieszyc jego dzialanie. Wez sobie instrukcje obslugi dowolnego 1D i poczytaj madralo, a potem posmiej sie sam z siebie :P
Dlatego tez odpisalem ci, ze twoje przewidywania odnosnie dwoch procesorow w 1Ds to zwykla bzdura, bo jest to korpus o zupelnie innym przenaczeniu, nie wymagajacym tak szybkiego autofocusa jak seria reporterskich jedynek :P
Nie chodzi mi aż tak bardzo o body (chociaż, nie ma co mówić, liczyłem na FF w granicach 5-6kPLN). Skoro jednak crop 1,6 w amatorskim segmencie rulez :mrgreen:, to chcę solidny (mam na myśli jakość zdjęć) standardowy zoom 15-60 3,5-4,5 USM, a nie żonglerka obiektywami serii L aby pokryć ten zakres.
Ale aby założyć taki wątek musimy mieć "wiarygodny przeciek" :mrgreen: ;-) . Tako rzecze władza :mrgreen: (Vitez w zamkniętym wątku)
Dokładnie o to chodzi.
Albo dwucyfrowe fullFrame pod 24-85, albo zoom 15-coś tam/3,5-4,5 USM + powiększenie wizjera w następcy 30D.
Mnie rownież brakuje takiego szkiełka od 24mm (realnie).
Zaraz sam poprzenosi :-)
Byle nie do pralni i byleśmy warnów przy tym nie oberwali ;-)
a wiadomo juz kiedy bedzie w sprzedazy? cena 4k$ na wyjsciu, calkiem niezle
Małe pocieszenie dla muflona: prymitywne auto ISO jest wbudowane jako jedna z opcji Safety Shift - prymitywne, bo w pełni zautomatyzowane, ale zawsze to jakiś początek.
Oj, cos sie tu placza pojecia. WYdaje mi sie ze jest jak ponizej:
W taki 400D, 30D mamy dwa "procesory", czy uklady. Procesor graficzny, czyli DIGIC, oraz glowny procesor aparatu, ktory steruje wszystkim, obsluguje menu, przysiski, direct printy, AF(!!), i insze. DIGIC to detykowany procesor graficzny do "robienia jpg-ow"
Do tej pory w 1D reporterskiej byly 3 uklady. DIGIC graficzny, glowny procesor aparatu i dodatkowo procesor nadzorujacy prace AF, bo potrzeba do tego widac duzej mocy obliczeniowej i glowny precesor rady nie daje.
W 1DMIII sa de facto 4 procesory. A zmiana polega na wlozeniu dodatkowego DIGIC'a, czyli procesora graficznego. Jeden procesor graficzny nie wyrabialby z 10 kl/s i podwyzszona rozdzielczosci do 14 bitow na kanal z nowego A/C.
I cale spekulacje o wkladaniu dwoch procesor do 1Ds MKIII dotycza wlasnie DIGIC'a, bo spodziewac sie w nim mozna zarowno wiekszej ilosci piskeli jak i 14 bitow. Zgaduje, ze pojedynczy DIGIC tez tam nie wyrobi, wiec rzosadnie jest zakladac ze powtorza rozwiazanie z 1DMKIII.
W tym wszystkim mozliwe jest (nie wiem nie sprawdzalem), ze 1Ds w tej chwli posiada jeden glowny procesor aparatu do AF i pozostalych rzeczy i jeden DIGIC. A 1Ds MK3 bedzie mial 2 DIGIC'e i glowny procesor aparatu.
Marcin
Muflon zamieszales teraz. Pentax K10D ma standardowa 12 bitowa matryce rejestrujaca (mamy wiec 4096 poziomow na kolor). Konwerter A/D uzyty w Pentaxie K10D faktycznie jest 22 bitowy i na ten temat bylo wiele dyskusji. No bo po co wykonywac obliczenia na 22 bitach skoro i tak RAW data z matrycy ma 12 bitow informacji... w jakis sposob dodaje sie 10 bitow nadmiarowej informacji ale co w niej jest i z czym to sie je to tego nikt nie wie. W kazdym razie na samplach nie widac przewagi 22 bitowego konwertera A/D nad standardowymi 12 bitowymi (moje osobiste zdanie).
Canon z 14 bitowa matryca naprawde wprowadza nowa jakosc bo masz dzieki niej 16384 poziomow na kolor! W efekcie masz bardzo plynne przejscia tonalne no i zwiekszona rozpietosc tonalna. To jest naprawde duza roznica.
Chociaz musze przyznac, ze jest pewna konfuzja. Bo w przytoczonym pdf http://www.jirvana.com/pdfs/EOS_1D_M..._WP_070221.pdf mozna znalezc fragment:
"Their workload is increased by the fact that the new sensor captures 14-bit depth color rather than 12."
co sugeruje uzycie 14 bitowej matrycy rejestrujacej, ale mozna znalezc tez taki fragment:
"14-bit A/D conversion for fine gradation"
i teraz pytanie, czy chodzi o 14 bitowa matryce + 14 bitowy konwerter A/D, czy o 12 bitowa matryce + 14 bitowy konwerter A/D. Drugie z cytowanych zdan nie daje odpowiedzi na to pytanie, a pierwsze z cytowanych zdan sugeruje ze prawdziwa jest odpowiedz 14 bitowa matryca + 14 bitowy konwerter A/D.
Co do tego, ze takiego obiektywu nie będzie to masz 99% racji (niestety :-( ). Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że za kilka lat cropa nie będzie. Dzisiejsze nowości wskazują, że dopóki konkurencja nie wykona skoku technologicznego (lepsza matryca), to Canon będzie się bawił w APS-C jeszcze baaaardzo, bardzo długo. Chociażby ze względu na miłośników fotografii ptaków w segmencie amatorskim.
Skoro jednak decyduje się na cropa 1,6 w XXXD/XXD to niech do jasnej ... wreszcze wypuści na rynek jakiś porządny, standardowy, w miarę jasny zoom zaczynający się od 24mm (ekwiwalent FF).
Najgorsze jest to, że tak jak napisałeś, Canon podciąłby sobie gałąź, na której sam siedzi (sprzedaż eLek) ...
Myślę że jedno i drugie. Co i tak jest tylko marketingowym blah-blah :) Bo dla mnie matryca może być nawet sześcio-i-pół bitowa a przetwornik półtora - ważne co z tego wychodzi. A ja coś kurde na samplach tych powalających wcześniejsze konstrukcje przejść tonalnych i szumów jakoś nie widzę. Inna sprawa, że Canon z reguły dawał sample takie sobie ;-)
A że nie są w ciemię bici (co dziś po raz kolejny udowodnili), to... patrz punkt pierwszy :)Cytat:
Zamieszczone przez tomalxx
Nikt do tej pory nie zauwazyl, ze doszedl nowy format zapisu plikow - sRAW, czyli smallRAW o rozdzielczosci 2,5Mpx?
Dobre. Fajnie by było, jakby się to przyjęło.
W ewentualnym następcy piątki chętnie widziałbym powiedzmy m(edium)RAW 6MPix i sRAW 3MPix :-)
Ciekawe jak to jest realizowane? Rozdzielczości 10MPix vs. 2,5 MPix sugerowałyby jakieś uśrednienie z czterech sasiadujących pixeli lub zaangazowanie 1/4 ogólnej liczby pix.
Ja tam lajkoniekiem jestem w kwestii elektroniki, ale z tego co wiem, to sama matryca jest ukaldem analogowym, nie syfrowym. Na wyjsciu z matrycy to jest jakies napiecie i tyle. A ile z tego powstanie bitow, to zalezy wlasnie od rzeczonego przetwornika Analogowo Cyfrowego. Ciezko wiec mowic o tym, ze samam matryca jest 14-bitowa. I jesli nie zmieniono w jakis drastyczny sposob samej konstrukcji matrycy, tak, zeby byla w stanie rejestrowac wiekszy zakres EV (w co specjalnie nie wierze), to te dwa bity ekstra nie wplyna na sama rozpietosc tonana, choc jak najbardziej na plynnosc przejsc i byc moze jakos zdjecia w cieniach (gdzie w tej chwili na donlym EV to sa jakies pojedyncze bity na EV).
Marcin
Kolego, nawypisywałeś bzdur, aż miło.. Dawno tu takich nie było..
Na początek proponuję rozszyfrowanie skrótu A/D - mianowicie oznacza
on analogowo/cyfrowy. Powinno Ci to podpowiedzieć, że mamy tu
konwersję sygnału analogowego pochodzącego z matrycy na sygnał
cyfrowy zrozumialy dla dalszej elektroniki i zdatny do dalszego przetwarzania.
Po drugie matryca to zestaw jak najbardziej analogowych
elementów światłoczułych, zamieniających padające na nią fotony
na ładunek elektryczny. Zadaniem konwertera A/D jest dokonanie
pomiaru wartości ładunku i przetłumaczenia go na wartość cyfrową n podstawie
wcześniej założonej tabelki. To chyba tyle..
pzdr
tadzik
..o ile dobrze widzę to 1DIII ma nareszcie srebrną szynę do lampy :-)
No jest - w sumie od biedy wystarczy :) Z ciekawszych rzeczy (warto poczytać tego pdfa!) jeszcze:
- Selectable noise reduction for high ISO images, 50% less shadow noise for all images - obstawiam, że to co było do tej pory jest teraz "low", a żeby mieć te 50% less noise trzeba włączyć odszumianie nikon-style ;-)
- kilka dziwnych formatów zapisu ("mały" RAW, JPEG+JPEG)
- "AF micro-adjustment" - tak, tak, regulacja BF/FF bezpośrednio z poziomu body :lol:
- dwa DIGIC III przetwarzające obraz (to odnośnie pyskówki powyżej)
- Dust Delete Data :) hihi, przecież to i tak nie ma szansy dobrze działać ;-) to dobre do 400D ale już w jedynce mogliby sobie jaj nie robić
- No przyznaję, sporo nowości w AF. Dla mnie nieprzydatnych, ale dla ślubnych jak najbardziej.
- Live View z podniesionym lustrem - oczywiście tylko w MF, podobnie pomiar światła (matrycą) - praktycznie w tym trybie robi się z aparatu kompakt :) Ale co ciekawe, nie znalazłem ograniczenia na długość trwania podglądu. Piszą tylko, że jeśli jest ciepło, to żeby nie przesadzać ;-) ale "under normal temperature conditions there are no limits"
- mozna sobie sprawdzić ile zdjęć pstryknęło się na jednej baterii :)
- "Silent mode" (zamiast kłapania lustrem, mały silniczek)
- W końcu ERR XX są tłumaczone na ludzki język
- mozna sobie ustawić na LCD wyświetlanie w stylu D40 :) czyli kopia górnego wyświetlacza
Hehe, teraz się zacznie focenie linijek, żeby sprawdzić czy to działa :lol:
Pytanie - czy podana na koncu w specyfikacjach waga 1155g to waga z bateria czy bez? Bo bateria zostala radykalnie zmniejszona i odchudzona w stosunku do poprzednich modeli serii 1.
Ciekaw jestem czy dadzą pomacać na konferencji :mrgreen:
Gdyby to był FF to bym może i sobie zmienił :P A tak..
hmm 4000$ - jeśli to prawda to już zaczynam zbierać - wg. dpreview już w kwietniu będzie w sprzedaży ! :D
Też tak to odebrałem czytając specyfikację AF microadjustment.
Nawet Canon troche się kaja, że dotychczas trzeba było jeździć w sprawach ustawień AF do serwisu a tymczasem to przecież można zrobić prosto w +- 20 krokach ;)
Znam skrot A/D i musze przyznac ci racje. Rzeczywiscie nie mozna mowic o matrycy ze jest 12 bitowa, mozna co najwyzej mowic o jej rozpietosci tonalnej, czyli innymi slowy jak duzo w jeden element swiatloczuly moze wejsc fotonow zanim detektor sie nasyci. OK moja wina... sorki.
W takim razie Pentax kadyszka ma na kazdy kanal 4194304 poziomow... hmmm tylko czy rzeczywiscie to cos daje, oprocz strasznej precyzji obliczen? W takim razie wycofuje sie ze stwierdzenia o duzej jakosciowej zmianie miedzy 12 bit -> 14 bit. No moze oprocz jakosci przejsc tonalnych ale sam juz nie wiem czy te bity maja jakies znaczenie, biorac pod uwage, ze 22 bity w Pentaxie K10D nie daja jakiegos zauwazalnego efektu.
Dla użytkownika 400d nowości w 1 są kosmiczne. Weźmy pod uwagę, że no co by nie mówić ta puszka jest dla zawodowców, fotoreporterów dla który szybkostrzelność, lepszy AF, ten Live View są takimi szczególikami które zapewne mogą zadecydować o przesiadce ze starszego 1d na to 1d MK III. Jednak rewolucją to nie jest, ale za to dobrym i sporym upgreadem.
Jednak mam nadzieję, że Canon pokaże te wymarzone 40d, 5d vol 2 itd itd.
Na początku jakoś tak co do tego Live View niechętnie podchodziłem - phi Małpka 2.0, jednak na dobrą sprawę jak mamy czas na zrobienie zdjęcia to ustawienie ostrości to nie taka zła sprawa, jednak z drugiej strony jakoś na analogach ludzie dawali sobie radę i zdjęcie też znakomite :]
fajna puszka dla ludzi pracujacych 90% czasu na jpg'ach a
(a ich klienci jakość obrazu stawiają na drugim miejscu. Ważniejszy jest "News"
300 tys. cykli migawki - czyli tak mniej więcej jak pracują fotoreporterzy agencyjni 300 dni w roku x 1000 fot dziennie
1/300 synchro - mam nadzieje ze będzie w następcy 5D
podgląd - bardzo by się przydał tym którzy pracują shiftami, w macro, technicznej fotografii (wydłuży zdecydowanie żywotnosć migawki)
ponieważ należę do mniejszosci jako używajacy Raw'y czekam spokojnie na coś dla mnie.. zapewne mniej dopracowanego ;)