-
Odp: Nikon Z 8 - flagowa wydajność zamknięta w mniejszym korpusie
Właśnie. Faktycznie sprzeczacie się przeważnie o duperele. Co jest zaletą, jaki typ kart itd to naprawdę indywidualne preferencje. Ja mam jeszcze inne i co mi zrobicie? ;). Lubię dwa różne sloty. Mam szybkie XQD 256GB ale ... na nim nie pracuję. Po prostu sobie jest ta karta w body, gdybym zapomniał wyjąć SD z czytnika w lapku ;) Albo gdy chcę robić szybkie serie. A tak pracuje na SD 128 GB. Nie stosuje zapisu równoległego. Laptop wybierałem m.in ze względu na czytnik dużego SD.
Różnica 1/3 EV w deklarowanych ISO, no litości. Albo kto produkuje matryce? Wg mnie mogą je robić w Pernambuko. Ważne czy sa dobre.
Plastik? Plastik plastikowy nierówny. Bardzo nierówny. Polietylen bardzo się różni od PVC, od PMM, od kevlaru itd.
Co tam jeszcze było? Wydajności baterii. Każdy z nas wie, że to zalezy jak kto używa body. Musiałem popatrzeć w tej chwili co podają dla mojego body. Podają 360. Problem ;) w tym, że ja potrafię zrobić na nim 800 zdjęć, czyli nieco więcej niż na lustrzance, której podawano że robi 900, a ja robiłem tam tylko 600. Czyli w bezlustrze niedoszacowano jak dla mnie ponad dwa razy, a w lustrzance przesadzono o 30%.
1/32000 dla mnie bez znaczenia, nie robię portretów w tak ostrym świetle. Kiedyś przydarzyło mi się uzyć 1/8000s. Ale mam filtr ND8x, gdyby co, choć stosuje go do czego innego.
Dla mnie istotny jest czas synchronizacji i tu Nikon równa w dół. Kiedyś normą już od body semiprofi była 1/250, teraz zeszli do 1/200 w Z7 :( , w Z9 łaskawie dali 1/250. Jak widać to na co zwróciłem uwagę ja to prawie nikogo z Was nie interesuje. I tak po kolei jest ze wszystkimi parametrami. Czy i jak odchylany monitor itd. No i rozmiar :) To mnie wkurza, że wielu robi zarzut z tego, że nie przystoi, że bezlustro musi byc małe. Nie musi, niektórzy lubią duże. Np ja. kupiłem grip, bo małego bezlustra nie da sie wygodnie trzymać.
Uznanie parametru za istotny jest bardzo subiektywne. Niektórzy robią analogami, z ręcznym naciągiem rzędu 1 fps ;) bez AF i sie da!
Do osób krytykujących za to czy owo Z8 radzę sie zastanowić ile lepszych od niego modeli w ofercie ma jego firma? Jak ktoś jeszcze napisze, że Nikon mógł to body dać 2 lata temu, to tym samym stwierdza, że Nikon jest mocno z przodu.
Teraz sprzęt nie przeszkadza. Tradycyjnie chyba największe znaczenie ma AF i fps (a i to też tylko dla niektórych). AF w Z9 jest rewelacyjny, z Z8 pewnie też.
Każda firma robi tylko kilka modeli body. Musimy brać co dają, taka prawda. To nie jest jak z konfigurowaniem luksusowego samochodu gdzie mozna wybrać pojemność silnika, kolor nadwozia, opcje wyposażenia.
Ja i tak wybieram body z gripem, czyli wolę Z9, choc go nie mam i nie wiem czy kiedykolwiek będę miał. Po prostu Z7 II z gripem mi wystarcza, nie ogranicza mnie. Jak mam wydać kasę to wolę wydac na szkło. Np na Nikkora 1.2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
:lol:
Tak tylko mogę podsumować Twoją odpowiedź, skoro dla Ciebie nie ma znaczenia ISO64 i 1/32000s kontra ISO100 i 1/8000s w R5.
W 2017 pisałem na forum nikona, że Fuji ma 1/32000 na elektronicznej i ona nieźle działa, lepiej niż w Sony to pisaliśta że a komu potrzeba takie cos.no.prosze 1.2 jeszcze nie zdążyło ostygnąć w N a już 1/32000 must have. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia koledzy nikoniarze, ale gdy ja siedziałem na 1/32000 to nie kumaliscie tego zupełnie: ostre słońce i f1.2, teraz już zrozumieliście, no to cieszyć się tylko :mrgreen: policzmy od 2017 ile minęło bo słaby jestem w matematyce :)
Do 1.4 też się przydaje.
Sądzę że canon nie ma wyjścia, musi zrobić 1/32000 czy już mają coś może poniżej 1/8000, nie sledzę aż tak już nowości.
-
Wg mnie Nikon zrobił świetny aparat o matrycy, której u Canona próżno szukać...Solidne body z mam nadzieję wygodnym chwytem bo ten dodatkowy grip wygląda kiepsko. Wagowo niestety nie jest to poziom Canona R5 ale coś za coś, mnie akurat te kilkadziesiąt gram różnicy nie robi. Bardziej bym się skupił na zaletach matrycy, która przerasta każdą jaką mamy w Canonie zarówno jeśli chodzi o prędkość odczytu i zapisu danych jak i takie parametry jak rozpiętość tonalna, gdzie Canon dopiero od modeli R6/5 zaczął nawiązywać walkę z Sony i Nikonem (nawiązywać nie znaczy, że jest lepszy na tym polu).
-
No i dobrze, im więcej Nikon i Sony nowego wymyśli to będzie bodziec, żeby nie powiedzieć szpilka w d dla Canona, coby już przestał się cieszyć i brał się do roboty. Ten oddech na plecach jest dobry i potrzebny to i my skorzystamy a nie jak te ostatnie :)
--- Kolejny post ---
A nasz kochany Jacenty, znów będzie miał dilema, wymieniać z7ii na z8 czy nie wymieniać :) oto jest pytanie. A co będzie jeśli od z8/z9 ujawnią się jakieś dodatkowe zalety z 85/1.2S których ni jak nie ma w z7ii, masakra jak żyć z tym postępem :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
W 2017 pisałem na forum nikona, że Fuji ma 1/32000 na elektronicznej i ona nieźle działa, lepiej niż w Sony to pisaliśta że a komu potrzeba takie cos.no.prosze 1.2 jeszcze nie zdążyło ostygnąć w N a już 1/32000 must have. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia koledzy nikoniarze, ale gdy ja siedziałem na 1/32000 to nie kumaliscie tego zupełnie: ostre słońce i f1.2, teraz już zrozumieliście, no to cieszyć się tylko :mrgreen: policzmy od 2017 ile minęło bo słaby jestem w matematyce :)
Do 1.4 też się przydaje.
Sądzę że canon nie ma wyjścia, musi zrobić 1/32000 czy już mają coś może poniżej 1/8000, nie sledzę aż tak już nowości.
Jest tylko jedno ale...
Portrecista z prawdziwego zdarzenia albo unika słońca w zenicie kreującego u modelki piękne cienie od rzęs, nosa, podbródka itp, albo wspomaga się studyjną lampą w plenerze aby zniwelować zakres tonalny (liczbę rozróżnialnych odcieni, które są zawarte między najjaśniejszym i najciemniejszym obszarem zdjęcia).
Tak więc osobiście często tacham ze sobą dodatkowo lampę błyskową Quadralite Atlas 600 Pro TTL i pracując w HSS temat konieczności stosowania filtrów ND nie istnieje. A czas 1/8000 mi wystarcza aż nad nadto bo najjaśniejsze moje szkło to f/1.4 :P
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Wg mnie Nikon zrobił świetny aparat o matrycy, której u Canona próżno szukać...Solidne body z mam nadzieję wygodnym chwytem bo ten dodatkowy grip wygląda kiepsko. Wagowo niestety nie jest to poziom Canona R5 ale coś za coś, mnie akurat te kilkadziesiąt gram różnicy nie robi. Bardziej bym się skupił na zaletach matrycy, która przerasta każdą jaką mamy w Canonie zarówno jeśli chodzi o prędkość odczytu i zapisu danych jak i takie parametry jak rozpiętość tonalna, gdzie Canon dopiero od modeli R6/5 zaczął nawiązywać walkę z Sony i Nikonem (nawiązywać nie znaczy, że jest lepszy na tym polu).
Ta znakomita matryca w Nikonie Z9 nie wzięła się znikąd ;) To model IMX609AQJ, czyli pełnoklatkowy sensor warstwowy o całkowitej rozdzielczości 45,7 Mpix wykonany w technologii BSI i zakupiony od Sony Semiconductors.
Nikon Z9 ma w środku matrycę Sony. Potwierdzone info!
Załącznik 12663
-
Mówisz, że unika słońca w zenicie?
Zenitem też w słoncu zdarzało mi się robić.
A tego 600 Pro TTL też w tamtym roku nabyłem ale muszę chyba jakieś praktyki testowe odbyć bo z hss jeszcze żem nie skorzystał na niej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A tego 600 Pro TTL też w tamtym roku nabyłem ale muszę chyba jakieś praktyki testowe odbyć bo z hss jeszcze żem nie skorzystał na niej.
Mocno przydaje się sterownik do tej lampy podpięty do gorącej stopki aparatu fotograficznego. Podpowiadam z autopsji ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mocno przydaje się sterownik do tej lampy podpięty do gorącej stopki aparatu fotograficznego. Podpowiadam z autopsji ;)
No wiadomo, mam jeszcze tą pierszą wersję ale hss tam już jest chyba obługiwany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ta znakomita matryca w Nikonie Z9 nie wzięła się znikąd ;) To model IMX609AQJ, czyli pełnoklatkowy sensor warstwowy o całkowitej rozdzielczości 45,7 Mpix wykonany w technologii BSI i zakupiony od Sony Semiconductors.
Ja wiem, że to matryca od Sony ale dla mnie to bez znaczenia, może być nawet i od Pentaxa :mrgreen: Liczą się fakty czyli dane matrycy a nie znaczek Sony bo tego nigdzie nie widać.
Dodatkowym atutem dla chętnych na Nikona jest to, że mają już otwarty bagnet i kwestią czasu jest zanim zobaczymy tam podobne konstrukcje jak u Sony. Choćby taka Sigma 85/1.4, 35/1.4 dla prasiarzy jest świetny Tamron 150-500 w cenie o której Canonowcy mogą pomarzyć bo RF100-500 kosztuje prawie 3 tak trzy razy tyle a i tak jest ciemniejszy na końcu :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Ja wiem, że to matryca od Sony ale dla mnie to bez znaczenia, może być nawet i od Pentaxa :mrgreen: Liczą się fakty czyli dane matrycy a nie znaczek Sony bo tego nigdzie nie widać.
Dodatkowym atutem dla chętnych na Nikona jest to, że mają już otwarty bagnet i kwestią czasu jest zanim zobaczymy tam podobne konstrukcje jak u Sony. Choćby taka Sigma 85/1.4, 35/1.4 dla prasiarzy jest świetny Tamron 150-500 w cenie o której Canonowcy mogą pomarzyć bo RF100-500 kosztuje prawie 3 tak trzy razy tyle a i tak jest ciemniejszy na końcu :roll:
Wielokrotnie pisałem na forum C-B, że wisi mi i powiewa jakie mam logo na paracie oraz jakiej firmy jest aparat, matryca, czy obiektyw. Zawsze wybieram najlepsze jakościowo i cenowo możliwości spełniające moje wymagania co do jakości zdjęć. Zestaw, który posiadam stoi po równo na natywnych szkłach producenta oraz właśnie na Sigmach serii DG DN. Jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem bo nie muszę gonić króliczka i sprzedawać nerki, aby kupić interesujące mnie obiektywy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wielokrotnie pisałem na forum C-B, że wisi mi i powiewa jakie mam logo na paracie oraz jakiej firmy jest aparat, matryca, czy obiektyw. Zawsze wybieram najlepsze jakościowo i cenowo możliwości spełniające moje wymagania co do jakości zdjęć. Zestaw, który posiadam stoi po równo na natywnych szkłach producenta oraz właśnie na Sigmach serii DG DN. Jestem szczęśliwym i spełnionym człowiekiem bo nie muszę gonić króliczka i sprzedawać nerki, aby kupić interesujące mnie obiektywy :)
Wiadomo, znamy już Twoje poglądy i ja osobiście w pełni się z nimi zgadzam. Mnie jednak puszki Sony jakoś nie podeszły w ergonomii :( A szkoda bo tak małe i jakościowe świetne szkła jak w/w Sigmy to bym kupił w ciemno. Może teraz w modelu A7rV jest jakoś lepiej z ergonomią ale ja nieco narzekałem posiadając A9.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Wiadomo, znamy już Twoje poglądy i ja osobiście w pełni się z nimi zgadzam. Mnie jednak puszki Sony jakoś nie podeszły w ergonomii :( A szkoda bo tak małe i jakościowe świetne szkła jak w/w Sigmy to bym kupił w ciemno. Może teraz w modelu A7rV jest jakoś lepiej z ergonomią ale ja nieco narzekałem posiadając A9.
Ja miałem tak samo - wolałem ergo R6 niż ergo A9II. Po 2 latach posiadania R6 i wykorzystania jego genialnego potencjału (jak na moje sportowe potrzeby) wróciłem do Sony, ale tym razem A1. Jest deczko lepiej niż w A9II i wciąż gorzej niż w R6. Można się przyzwyczaić. To, co mnie przekonało, to szkła Sony, a konkretnie Tamron 35-150 F2-2.8 oraz FE 200-600. Do zamknięcia szklarni potrzebuję jedynie 20 F1.8 i mam komplet ogniskowej, której potrzebuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Ja miałem tak samo - wolałem ergo R6 niż ergo A9II. Po 2 latach posiadania R6 i wykorzystania jego genialnego potencjału (jak na moje sportowe potrzeby) wróciłem do Sony, ale tym razem A1. Jest deczko lepiej niż w A9II i wciąż gorzej niż w R6. Można się przyzwyczaić. To, co mnie przekonało, to szkła Sony, a konkretnie Tamron 35-150 F2-2.8 oraz FE 200-600. Do zamknięcia szklarni potrzebuję jedynie 20 F1.8 i mam komplet ogniskowej, której potrzebuję.
Kurczę jednak A1 to nieco inny budżet...nie wiem czy bym chciał aż tyle wydać na body. W R6 brakuje mi jedynie matrycy takiej jak w R3 bo jednak używanie migawki elektronicznej to troszkę ryzyko. W sony poza ergonomią jest jeszcze jedne duży dla mnie minus a mianowicie wielkość plików. Z R6 C-RAW ma jakiej 7-10Mb a już pliki z A9 z tego co pamiętam były dużo większe.
Obiektywu tutaj w pełni zgoda bo ja już robię plan w głowie co by tu do Sony A7rV kupić :mrgreen: i porównuje do tego co jest w Nikonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Kurczę jednak A1 to nieco inny budżet...nie wiem czy bym chciał aż tyle wydać na body. W R6 brakuje mi jedynie matrycy takiej jak w R3 bo jednak używanie migawki elektronicznej to troszkę ryzyko. W sony poza ergonomią jest jeszcze jedne duży dla mnie minus a mianowicie wielkość plików. Z R6 C-RAW ma jakiej 7-10Mb a już pliki z A9 z tego co pamiętam były dużo większe.
Obiektywu tutaj w pełni zgoda bo ja już robię plan w głowie co by tu do Sony A7rV kupić :mrgreen: i porównuje do tego co jest w Nikonie.
Z8 będzie kosztował jakieś 20.000, a to już rejon cenowy A92. Tyle tylko, że ani Z9, ani Z8 nie ma tak wydajnego (kleistego) CAF, które ma Sony. Dla mnie to tzw „deal breaker”. Poza tym szklarnia Nikona Z, tak samo jak Canona R nie jest dla mnie. Sam kleisty AF to zbyt mało dla mnie, żeby faworyzować jakieś body aparatu.
Co do A1 wiem, że przepłaciłem, ale będę to amortyzował latami i jakoś się to w Excelu ułoży.
-
Kwestia AF który wiadomo,że u N jednak w najbardziej wymagających warunkach odstaje od Canona chociazby...na ile N w z8 odrobił dystans pokażą testy real dopiero.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Z8 będzie kosztował jakieś 20.000, a to już rejon cenowy A92. Tyle tylko, że ani Z9, ani Z8 nie ma tak wydajnego (kleistego) CAF, które ma Sony. Dla mnie to tzw „deal breaker”. Poza tym szklarnia Nikona Z, tak samo jak Canona R nie jest dla mnie. Sam kleisty AF to zbyt mało dla mnie, żeby faworyzować jakieś body aparatu.
Co do A1 wiem, że przepłaciłem, ale będę to amortyzował latami i jakoś się to w Excelu ułoży.
W życiu bym A9II teraz nie kupił ani nie zamienił mojego R6 na ten korpus. Jeśli coś z Sony to nowa r5 lub stara A1 jak cena spadnie do poziomu 20 tyś. zł. Nikon daje moim zdaniem nieco lepsze body niż A1 a czy AF nie domaga? No wątpię, widziałem już wiele testów i to że kwadracik nie potwierdzający eye AF nie jest tak przyklejony w wizjerze jak u C czy S nie znaczy, że fota nie trafiona.
-
Życzę Ci, żeby A1 spadło do tych 20.000 PLN. Pamiętam, jak miałem A7R3 i ta matryca mnie onieśmielała liczba pixeli. Teraz obramiam zdjęcia z zawodów 1/4 mili i nadziwić się nie mogę, jak bardzo mogę obcinać zdjęcie (A1).
Fakt, że gdyby Canon miał taki odpowiednik Tamrona 35-150 F2-2.8, to bym do Sony nie wrócił, ponieważ R6 to bardzo wydajna puszka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Życzę Ci, żeby A1 spadło do tych 20.000 PLN. Pamiętam, jak miałem A7R3 i ta matryca mnie onieśmielała liczba pixeli. Teraz obramiam zdjęcia z zawodów 1/4 mili i nadziwić się nie mogę, jak bardzo mogę obcinać zdjęcie (A1).
Fakt, że gdyby Canon miał taki odpowiednik Tamrona 35-150 F2-2.8, to bym do Sony nie wrócił, ponieważ R6 to bardzo wydajna puszka.
Dzięki ae szczerze wątpię, że to szybko nastąpi...Na razie mi dobrze z R6 a R6II mi różnicy nie robi bo nie filmuję. Sony kusi, szczególnie takie A7rV jednak ma też swoje wady. Gdyby pliki z Sinego ważyły tyle co c-raw z R5 to już bym pewnie zmieniał...
-
Według pomiarów DPReview szybkość odczytu matrycy w Z8 to 1/280 sek. Bardzo, bardzo elegancko.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Według pomiarów DPReview szybkość odczytu matrycy w Z8 to 1/280 sek. Bardzo, bardzo elegancko.
p,paw
Wiem, jakże chciałbym aby Canon miał takie cudo w podobnej cenie...Myślę, że Nikon tym aparatem zdobędzie nieco rynku i bardzo dobre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Wiem, jakże chciałbym aby Canon miał takie cudo w podobnej cenie...Myślę, że Nikon tym aparatem zdobędzie nieco rynku i bardzo dobre.
No i w tym cały problem, że aparatami "w podobnej cenie" zdobywa się trochę rynku, a nie rynek. Cenowo to za słaba konkurencja dla smartfonów :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Tijaa jasne. Przy tej cenie życzę powodzenia ;)....
-
przecież ten aparat może mieć dowolną cenę bo w swojej klasie nie ma konkurencji znaczy zamiata wszystko :mrgreen:
-
Dejcie mnie Canona R5 z taką matrycą w tej cenie to biere i szarpię jak Reksio szynkę :mrgreen: Do tego poproszę coś pokroju 500/5.6 PF lub 400/4.5 i będę siedział cicho cichutko :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Dejcie mnie Canona R5 z taką matrycą w tej cenie to biere i szarpię jak Reksio szynkę :mrgreen: Do tego poproszę coś pokroju 500/5.6 PF lub 400/4.5 i będę siedział cicho cichutko :D
Żeby chociaż Canon zrobił stabilizowaną wersję swojego świetnego obiektywu EF 400 mm f/5,6, ale gdzie tam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Żeby chociaż Canon zrobił stabilizowaną wersję swojego świetnego obiektywu EF 400 mm f/5,6, ale gdzie tam.
A weź...wstyd żeby taka stara konstrukcja nie posiadała odpowiednika dla nowego systemu. Zobacz ile Nikon zrobił obiektywów w tym czasie a niebawem będzie kolejny - 200-600...
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
[...]Różnica 1/3 EV w deklarowanych ISO, no litości. [...]1/32000 dla mnie bez znaczenia[...]
Jacek, ja nie twierdzę, że 1/32000s i ISO64 to jakiś "game changer" i teraz wszyscy muszą to mieć. Nie o to mi zupełnie chodziło. Dla mnie jednak są to zdecydowanie ważniejsze parametry - co napisałem - niż ilość zdjęć podanych przez CIPA (gdzie i tak jest to wartość lepsza od Canona R5, ale mirror nie zrobił wtedy z tego zabawnego faktu ;) ). Ja też nie robię zdjęć w tak ostrym słońcu i zawsze od takich stronię, zdarzało mi się jednak nakręcać na 105/1.4E ND16 przy ISO100 i 1/8000s - ostatnio na planie zdjęciowym, gdzie poza miejscem kręcenia (gdzie był rozłożony duży czarnuch) było ostre słońce, godzina 13, bezchmurne niebo. Tak szczerze to nawet teraz nie wiem gdzie mam ten filtr, bo aktualnie wolę w takiej sytuacji już trochę przymknąć i nie bawić się w filtry. ISO64? Też lepiej mieć niż nie mieć. 1/3 tu, 2/3 tam...
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Do 1.4 też się przydaje.
Fakt, że im jaśniejsze szkło tym łatwiej dojść do ograniczeń migawki chcąc robić na pełnym otworze. Jestem zdania, że lepiej mieć i nie skorzystać, niż nie mieć i żałować ;)
Załącznik 12733
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Kwestia AF który wiadomo,że u N jednak w najbardziej wymagających warunkach odstaje od Canona chociazby...na ile N w z8 odrobił dystans pokażą testy real dopiero.
Jakie to są warunki? Serio pytam i bez złośliwości.
Z9 ma AF ma poziomie Sony A1. Ciekawe czy Z8 będzie trzymało ten sam poziom czy jednak troszkę go zduszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z9 odniósł całkiem duży sukces, Z8 też ma spore na to szanse.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
przecież ten aparat może mieć dowolną cenę bo w swojej klasie nie ma konkurencji znaczy zamiata wszystko :mrgreen:
Napiszesz w końcu jaka to konkurencja?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A po co skoro 100-400II na długim końcu to praktycznie to samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Z9 odniósł całkiem duży sukces, Z8 też ma spore na to szanse.
Tym bardziej podtrzymuję to co napisałem, szczególnie w kontekście do którego się odniosłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Fakt, że im jaśniejsze szkło tym łatwiej dojść do ograniczeń migawki chcąc robić na pełnym otworze. Jestem zdania, że lepiej mieć i nie skorzystać, niż nie mieć i żałować ;)
podrecznikowa przyklad FOMO ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out )
czyli tego co napedza miliony samcow do kupowania wielkich i drogich zabawek a potem p*lenia jakie to one nie sa lepsze od innych (mniejszych, tanszych).
w przypadku 4 kolek skutkuje to spychaniem z lewego pasa przy 180km/h a w terenie zabudowanym stluczkami i zadrapaniami popelnionymi przy 100km/h
w przypadku fotografii udowadnianiu wszystkim dookola jak niezbedny jest topowy korpus. udowadnianiu najczesciej nie popartemu pokazywaniem zadnych wlasnych zdjec, a jesli juz... to mowimy o wytworach, ktorych wstydzilbym sie, gdybym je zrobil moim 10D ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
podrecznikowa przyklad FOMO (
https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out )
czyli tego co napedza miliony samcow do kupowania wielkich i drogich zabawek a potem p*lenia jakie to one nie sa lepsze od innych (mniejszych, tanszych).
w przypadku 4 kolek skutkuje to spychaniem z lewego pasa przy 180km/h a w terenie zabudowanym stluczkami i zadrapaniami popelnionymi przy 100km/h
w przypadku fotografii udowadnianiu wszystkim dookola jak niezbedny jest topowy korpus. udowadnianiu najczesciej nie popartemu pokazywaniem zadnych wlasnych zdjec, a jesli juz... to mowimy o wytworach, ktorych wstydzilbym sie, gdybym je zrobil moim 10D ;)
I z cytowanego zdania to wywnioskowałeś? Zbyt daleko idące wnioski. Nikomu nie udowadniam dookoła jak niezbędny jest topowy korpus. Fajnie, że uważasz moje zdjęcia za wytwory, których byś się wstydził robiąc je swoim 10D. Tylko co to wnosi do tematu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A po co skoro 100-400II na długim końcu to praktycznie to samo.
Tym bardziej podtrzymuję to co napisałem, szczególnie w kontekście do którego się odniosłem.
Drugi cytat nie jest mój, a takiego babola to tylko admin potrafi odwalić :mrgreen:
Co do pierwszego cytatu, to w czasach świetności EF 400 mm f/5,6 triumfy święcił tez EF 100-400L Mk I, i jakość jedno drugiemu nie przeszkadzało. Stałka jest przede wszystkim dużo lżejsza od tego kloca 100-400 L II i ma prawdziwą ogniskową 400 mm, a nie udawaną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Fajnie, że uważasz moje zdjęcia za wytwory, których byś się wstydził robiąc je swoim 10D.
i to wywnioskowales z mojej odpowiedzi?
-
-
7 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
i to wywnioskowales z mojej odpowiedzi?
Napisałeś to cytując mój post :D
Mam część topowych gratów i nigdzie nie piszę jakie one są lepsze od innych (mniejszych, lżejszych).
Naprawdę cieszę się, że tak dobrze ogarnąłeś 10D i osiągasz nim zadowalające Cię efekty. Poniżej kilka moich wytworów (zdjęcia prywatne, komercyjnych nie wrzucam), te akurat sprzed prawie trzech lat i nie były robione topowym body:
Załącznik 12741
Załącznik 12742
Załącznik 12743
Załącznik 12744
Załącznik 12745
Załącznik 12746
Załącznik 12747
Czy teraz już możemy wrócić do tematu Z8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Nie mam pytań :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Drugi cytat nie jest mój, a takiego babola to tylko admin potrafi odwalić :mrgreen:
Słusznie coś nie pykło z cytatem :mrgreen: - poprawione już 8-)..
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co do pierwszego cytatu, to w czasach świetności EF 400 mm f/5,6 triumfy święcił tez EF 100-400L Mk I, i jakość jedno drugiemu nie przeszkadzało. Stałka jest przede wszystkim dużo lżejsza od tego kloca 100-400 L II i ma prawdziwą ogniskową 400 mm, a nie udawaną.
Miałem przez pewien czas oba i "dużo lżejsza" - ciekawe - mój był widocznie jakiś wybrakowany ;) - pytanie czy zoom czy stałka, bo mnie bardziej przeszkadzało to że 400 to ogór którego się nie da skrócić niż pomijalna (dla mnie) różnica w wadze. Natomiast dla mnie bardzo dużym brakiem tej stałki była nieobecność IS i to przy trudno odróżnialnych zdjęciach z obu zdecydowało o tym że został zoom.
A żeby nie ciągnąć OT.
Podobno Nikon Japonia podniósł ceny. Na razie tylko tam ale są podstawy żeby sądzić, że niestety gdzie indziej będzie to samo. Dlatego jak ktoś liczył, że się niewiadomo jaka konkurencja zrobi na rynku to się raczej pomylił. Oznacza to też że obniżki Canona to nie przedsmak nowych puszek tylko tradycyjna odpowiedź - macie gorsze ale tańsze więc kupujcie a nie narzekajcie. Od lat sprawdzona i skutecznie stosowana strategia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Podobno Nikon Japonia podniósł ceny. Na razie tylko tam ale są podstawy żeby sądzić, że niestety gdzie indziej będzie to samo. Dlatego jak ktoś liczył, że się niewiadomo jaka konkurencja zrobi na rynku to się raczej pomylił. Oznacza to też że obniżki Canona to nie przedsmak nowych puszek tylko tradycyjna odpowiedź - macie gorsze ale tańsze więc kupujcie a nie narzekajcie. Od lat sprawdzona i skutecznie stosowana strategia.
Na razie to ja widzę że Z7II jest tańszy od R5 to nie wiem gdzie ta obniżka Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Na razie to ja widzę że Z7II jest tańszy od R5 to nie wiem gdzie ta obniżka Canona.
Jak chcesz kupić BMW to nie kupujesz Audi, bo tańsze ale dlatego bo chcesz BMW.
Jak chcesz tanio kupić Canona to się skonatktuj z amabasadorem Canona i czekaj na rabaty. Ostatnio była promka w cyfrowe bodajże gdzie suma summarum r5 kosztował ok 13K - casbecki bateria 3 lata gw. Także od ambasadora pewnie jeszcze taniej. Ja tak kupiłem r6 z 4 tys rabatu. Ale to tylko na firmy działa. Trzeba NIP i www podać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Jak chcesz tanio kupić Canona to się skonatktuj z amabasadorem Canona i czekaj na rabaty. Ostatnio była promka w cyfrowe bodajże gdzie suma summarum r5 kosztował ok 13K - casbecki bateria 3 lata gw. Także od ambasadora pewnie jeszcze taniej. Ja tak kupiłem r6 z 4 tys rabatu. Ale to tylko na firmy działa. Trzeba NIP i www podać.
Odnoszę się do wcześniejszego postu jakoby Canon miał jakąś odpowiedź na ceny Nikona. Jak widać słaba ta odpowiedź. Nie mam firmy to mnie te rabaty nie dotyczą. Patrzę na ceny detaliczne dla Kowalskiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
No i co z tego że to "widzisz"? Ja widzę że przykładowo Z9 kosztuje 27000 i co by miało z tego wynikać?
-
że ta obniżka to taka zachowawcza jest. Tu wam obniżymy a tam wam zostawimy.
-
-
Nikon nawet ruszyl z mocna kampania reklamowa na fejsie, ale stala sie ona tylko i wylacznie dodatkowym nosnikiem, w ktory mozna wkleic powyzszy link :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
https://nikonrumors.com/2023/06/29/n...in-japan.aspx/
Chyba nie jest tak źle ze sprzedażą Z8.
-
Ciekawe jak wygląda sytuacja na innych rynkach. Fajny tytuł "The Nikon Z8 is smashing across Japan like Godzilla right now"
https://www.digitalcameraworld.com/n...illa-right-now
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dlaczego bardziej sklepom opłaca się dać duży rabat firmom niż osobom prywatnym?
-
Czasami to nie sklepy decydują o rabacie, są odgórne zasady sprzedaży komu za co i jakiej wysokości rabat można /mają zaproponować.
Zachowania konsumentów (zarówno osób prywatnych jak i firm) są monitorowane, na tej podstawie zazwyczaj wychodzi, że klient firmowy to klient lepszy bo może kupi więcej jak dostanie lepszy rabat, a i sprzęt zazwyczaj zmienia częściej niż prywatny amator hobbista.
-
Sony a7R V vs Nikon Z8
https://petapixel.com/2023/07/01/son...s-duke-it-out/
coś poszło jednak nie tak :mrgreen:
czy nikony już mają porównywalny AF z sony czy jednak jeszcze nie doszły do tego poziomu jak się często czyta? bo ten proces (dochodzenia) chyba się ciągnie, czy bardziej amatorskie konstrukcje Z7II też nadążają za konkurencją z działaniem autofocusa.
-
Dosyć śmiesznie to wygląda. Wymienia w poszczególnych kategoriach cechy, dla mnie lepsze u Nikona Z8 po czym mówi, że wygrywa Sony. Rozmiar - wole większy (on mniejszy) elementy sterujące - tu mówi, że Nikon lepsze, ilość pikseli wyświetlacza po stronie Sony, tylko że Nikon ma lepsze śledzenie. Co w fotografowaniu ruchu jest podstawą. AF w Sony jest lepsze, ale w Nikonie nie jest gorsze. To dlaczego Sony jest lepsze? Uzasadnienie - Sony ma nowsza technologię (więcej ustawień co już zaczyna być przytłaczające). Gada jak ambasador marki. Lubi małe body, nie fotografuje ruchu itd. czyli w praktyce ma jedynie wymagania w kwestii Mpx i wygrywa mu 60 z 45. Litościwie przyznał, że Z8 ma więcej fps. Tylko to nie jest różnica jak kiedyś we flagowych lustrzankach Canona i Nikona - np 12 a 14 fps. Tu jest różnica 10 fps vs 30 fps.
No i video. Jak zwykle pół świata myśli stereotypami i sądzi, że Sony tu wygrywa. Tymczasem kolejny facet wychwala Nikona i mówi, że to najlepszy sprzęt do video jakiego używał.
Wracając do AF. Z8 ma AF z Z9. Zobaczcie testy Z9. Ma lepszy AF od A1.
-
to dość znany gość z dpreview - korpusów testował na tony, a nie kilogramy, pewnie większość o ile nie wszystkie z najlepszych - korpusy z wątku to korpusy których używa promil użytkowników, informacja o tym jak działa AF w Z9 czy A1 tyle wnosi do priorytetów zakupowych użytkownika co stwierdzenie że w canonie 1DX af jest świetny - co z tego jak człowiek kupuje 700D czy 6D i stwierdza że AF w 6D jest słaby, a w cropowych korpusach bardzo słaby :) - więc pytam czy nikon wyszedł z problemów wieku dziecięcego na bezlusterkowym AF czy może zaczyna jak nasza ulubiona firma pozycjonować sprzęt działaniem autofocusa.
to już drugi taki test pierwszy ogladałem u innego znanego fotografa który dostał Z8 przed premierą, też wyszło śmiesznie bo facet wolał mniejszy lżejszy i tańszy :mrgreen: