-
Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Jestem po pierwszym repo ślubnym i wstępnej edycji. Wykrywanie twarzy działa rewelacyjnie i można na tym spokojnie polegać. Przy odległościach, gdy płytka głebia robi róznice, włącza sie EYE-AF. Może w sony działa to lepiej, ale to co jest w R jest zupełnie wystarczające i można na tym polegać - jak jeszcze dodadzą eye-af w servo to będzie super.
Na ślubie powiadasz :) kilka pytań...ostrzyłeś głównie na automatyce wykrywania twarzy? Jak singlepoint? Na jakich szkłach to było? Ile baterii poszło? Nie bolą oczy od całodziennego gapienia się w EVF? Jak af sobie radzi przy tańczących ludziach w ciemnej sali? Cicha migawka się przydaje? Idzie tego używać w repo przy takiej guzikologii?
Dzięki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na ślubie powiadasz :) kilka pytań...ostrzyłeś głównie na automatyce wykrywania twarzy? Jak singlepoint? Na jakich szkłach to było? Ile baterii poszło? Nie bolą oczy od całodziennego gapienia się w EVF? Jak af sobie radzi przy tańczących ludziach w ciemnej sali? Cicha migawka się przydaje? Idzie tego używać w repo przy takiej guzikologii?
Dzięki :)
Głównie chyba jednak single point ale to dlatego że bałem się, że nie ogarnę. Tam gdzie używałem wykrywania twarzy, zawsze w punkt ostro, łatwo, bez stresu.
EVF nie męczy, a często używam po prostu tylnego ekranu, żeby robić po 'cichu' :)
AF w ciemnej sali radzi sobie tak, że byłem w szoku. Mam co prawda porównaniu tylko do starego 6D, ale to jest ogroomna przepaść. 90% zdjęc w tańcu ostrość tam gdzie chciałem, 5% błąd operatora, a 5% błąd AF. :)
Cichej migawki się trochę bałem przez paski, trochę w kościele poużywałem i jest ok, ale to następnym razem bardziej przetestuje.
Ci co marudzą na guzikologie to po prostu dinozaury, ktore robiły całe życie na 5D. ;) Kwestia przyzwyczajenia i ułożenia sobie wszystkiego pod siebie. Na początku dnia miałem na touchbarze iso bez blokady, ale jednak potem wlaczyłem tę blokadę bo nie da rady tego cały czas pilnować żeby 'samo' się nie przestawiło. Jak kupię adapter z ringiem to wtedy tam wrzucę iso, a na touchbar metody af (dwie, śledzenie twarzy i single point).
Szkła ze stopki, każde otrzymało nowe życie. Szczególnie 24L 1.4, które z moim 6D, nawet po regulacji, nie chciało normalnie działać.
Aparat używałem cały czas z wifi transfer włączonym (tak więc i aparat cały czas włączony żeby nie ponawiać połączenia), więc baterie szły. Myślę, że trzy albo cztery. Działają zamienniki normalnie, więc luz.
Chińskie lampy ogarnąłem i jak wcześniej gdzieś pisałem że może być problem, tak jednak w akcji wszystko działało normalnie i nie musiałem zmieniać trybu LV.
--- Kolejny post ---
A, zapomniałem dodać. Touch and drag działa ekstra i proszę nie marudzić o braku joysticka. To jest lepsze i szybsze :)
-
Dzięki! Tak z innej beczki to zastanawiam się, czy ten backup po wi-fi ma sens. Jeśli karta jest uszkodzona i zdjęcia na niej się źle zapisują to takie same są backup-owane na telefon. No chyba, że backup nie jest z karty tylko jakiegoś bufora. Zadałem to pytanie w kilku miejscach w sieci i nikt nie odpowiedział :)
Kiedyś dawno temu miałem sytuację, że jedno, bardzo ważne zdjęcie było uszkodzone a na wyświetlaczu aparatu wyglądało dobrze. Jakby się takie samo wysłało na telefon to chyba nie ma to sensu. Z drugiej strony w 5dIII (możliwe, że mkIV też) slot SD jest bardzo wolny i jeśli robimy backup to szybkość zapisu/odczytu aparatu spada do tego wolniejszego. Dlatego odpuściłem backup.
Fotę udało się uratować jedynie programem irfanview przez wyciągnięcie jpga zaszytego w rawie (jest całkiem spory). Na rawie niestety tęcza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dzięki! Tak z innej beczki to zastanawiam się, czy ten backup po wi-fi ma sens. Jeśli karta jest uszkodzona i zdjęcia na niej się źle zapisują to takie same są backup-owane na telefon. No chyba, że backup nie jest z karty tylko jakiegoś bufora. Zadałem to pytanie w kilku miejscach w sieci i nikt nie odpowiedział :)
Kiedyś dawno temu miałem sytuację, że jedno, bardzo ważne zdjęcie było uszkodzone a na wyświetlaczu aparatu wyglądało dobrze. Jakby się takie samo wysłało na telefon to chyba nie ma to sensu. Z drugiej strony w 5dIII (możliwe, że mkIV też) slot SD jest bardzo wolny i jeśli robimy backup to szybkość zapisu/odczytu aparatu spada do tego wolniejszego. Dlatego odpuściłem backup.
Fotę udało się uratować jedynie programem irfanview przez wyciągnięcie jpga zaszytego w rawie (jest całkiem spory). Na rawie niestety tęcza.
Może byc tak jak mówisz. Dwie karty też nie uratują jeśli aparat źle zapisuje. Ja kupiłem te nowe karty sony, to chyba najlepsze co można zrobić. A następne body R 'pro' też kupię. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Może byc tak jak mówisz. Dwie karty też nie uratują jeśli aparat źle zapisuje. Ja kupiłem te nowe karty sony, to chyba najlepsze co można zrobić. A następne body R 'pro' też kupię. :)
Zakładam (być może optymistycznie), że aparat zapisuje dobrze a czasami karta to źle przyjmuje :) W SD najczęściej przyczyna jest uszkodzenie mechaniczne, bo są bardzo delikatne. Z tym sony to pewnie bardzo dobra decyzja. To są te karty tough?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Zakładam (być może optymistycznie), że aparat zapisuje dobrze a czasami karta to źle przyjmuje :) W SD najczęściej przyczyna jest uszkodzenie mechaniczne, bo są bardzo delikatne. Z tym sony to pewnie bardzo dobra decyzja. To są te karty tough?
Tak, mam tough. Wyglądają bardzo porządnie. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ludwich
moje pytanie brzmi czy ktoś próbował EOS R robić zdjęcia sportowe
Biorąc pod uwagę, że w trybie ciągłego AF prędkość seryjna jest dosyć niska (maks. 5 fps) to nie bardzo widzę zastosowanie R-ki w tej dziedzinie. No chyba, że mówimy o jakimś mało dynamicznym sporcie.
-
Tak, według mnie do sportu to tak średnio przez fpsy.
-
Zapomnij o R w sporcie, ostatni jednocyfrowy jaki się nadaje w każdym zakresie to 7,
poza jedynkami oczywiście. Poza jedynkami i bardziej amatorską jak Pro ale jednak
świetną 7 to 5 i R można sobie wybić z głowy.
Chyba, że mówimy o szachach :-) z przymróżeniem oka rzecz jasna.
-
Trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć na jedno bardzo proste pytanie: czy jestem takim pro w fotografii sportowej, że biorę za to pieniądze i jestem się w stanie z tego utrzymać :) bo jeśli to jest fotografowanie jak syn gra w piłkę, na weekendzie czasami jakiś mecz, żużel, czy co parę miesięcy jakiś rajd samochodowy, ale zupełnie dla zabawy...to może wcale nie potrzebujemy najdroższego top sprzętu? bo jak czasem ten AF nie trafi to serio nic się nie stanie ;)
Zresztą mam wrażenie, że w PL rynek takiej fotografii jest bardzo mały. Chodzi mi oczywiście o działalność komercyjną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć na jedno bardzo proste pytanie: czy jestem takim pro w fotografii sportowej, że biorę za to pieniądze i jestem się w stanie z tego utrzymać
Ale dlaczego wychodzisz z założenia, że drogi sprzęt jest tylko dla profesjonalistów ? Jak ktoś chce wydać sporo kasy na sprzęt, który po jakimś czasie wrzuci do szafy, bo znajdzie sobie inne hobby to jego sprawa. Nie ma sensu tego rozpatrywać w kategoriach finansowych, bo to co dla jednego jest niewyobrażalnie dużą kasą dla innego jest niezauważalnym wydatkiem.
Poza tym takiemu amatorowi nawet bardziej przyda się szybkostrzelne body niż profesjonaliście, bo stosując metodę "spray and pray" uda mu się zrobić kilka fajnych fotek i będzie zadowolony.
-
Nie o to mi chodzi. Myślę, że w tych wszystkich rozmowach sprzętowych niepotrzebnie narzuca się pewne stereotypy. Typu jeśli nie masz 10fps, czy najwyższej implementacji af-servo to nie możesz fotografować sportów z sukcesami/przyjemnością/satysfakcją. To jest szczególnie ważne dla młodych ludzi, którzy nie mają często budżetu. Dodatkowo myślę, że wpływa to na błędną ocenę różnych fajnych sprzętów. Typu R, czy 6d. Ludzie najczęściej kupują aparat do zastosowań uniwersalnych. Zupełnie nie mam nic do tego jak ktoś wydaje Swoje pieniądze. Nawet jeśli jest słabym fotografem a chce Hassela x1D.
-
No okej - mind fuck i rozczarowanie - nie ma albo nie umiem ustawić prawdziwego "release priority" w Servo AF. Chcę żeby aparat, choć niewiadomo co, zrobił zdjęcie jak wcisnę spust do końca, bez kwestionowania decyzji.
W Nikonie D800 jeśli ustawię priorytet dla wyzwolenia migawki, to aparat zawsze robi zdjęcie jak wcisnę spust, niezależnie jak bardzo nie ma ostrości. EOS Rka często mi nie wyzwala migawki nawet jak pojawiają się niebieskie punkty. WFT?! Patrzyłem do instrukcji, ale niczego nie widzę... :-(
-
Z drugiej strony, konfigurując EOSa według metody opisanej na https://brankomitic.com/best-canon-f...ents-auto-iso/ , dodając skonfigurowane zakresy ISO i czasów, oraz zdalne sterowanie ETTL poszczególnymi grupami lamp dostaję absolutny uber set-up na potrzeby imprez tańczonych w zmiennych ale ciemnych warunkach:
- sam wybieram przysłonę, która da mi odpowiednią głębię i wpuści wystarczająco dużo światła
- ilość światła zastanego określam korektą ekspozycji, która aparat przerabia na czas i ISO
- aparat wybiera czas z zakresu, który określiłem, taki co zatrzyma ruch, ale wpuści wystarczająco dużo zastanego
- aparat wybiera czułość poniżej wartości, którą uważam za graniczną
- wszystkie flashe uzupełniają ekspozycję
- korekta każdej grupy daje mi wybór proporcji
To zapowiada się mega! :D
-
Sprawdź na 4 karcie różowej zakładki AF na samym dole, ustaw priorytet na lewo na Released priority
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
Sprawdź na 4 karcie różowej zakładki AF na samym dole, ustaw priorytet na lewo na Released priority
Wiem, widziałem, mam to przestawione na release, ale to dotyczy One Shot/Single AF a nie Servo/Continuous AF. W Nikonie jest osobno dla Single i Cont i działa, w Fuji też jest osobno i nie działa ¯\_(ツ)_/¯
-
Wczoraj był pierwszy prawdziwy test bojowy dla mojego Canona R, czyli zdjęcia na imprezie tanecznej (bachata sensual). To najbardziej wymagająca technicznie dziedzina fotografii którą się zajmuję, bo jest dużo ruchu a mało światła i mało czasu na uchwycenie idealnego momentu.
Wykorzystany sprzęt
- EOS R
- Canon 24-70/28 MK 1
- Sigma Art 35/1.4
- Sigma Art 85/1.4
- Quadralite Stroboss 60
- Rozpraszacz “ring flash”
Ogólnie
- przyjemność z robienia zdjęć duuużo większa niż w lustrzance, głównie z powodu jasnego wizjera, w którym widać co się fotografuje
- podczas kadrowania, w wizjerze (na wyłączonej exposure simulation) obraz był cuuuuudowny, piękny, kinowy. Na zdjęciach z flashem to już nie wyglądało tak samo pięknie, a bez flesha też nie udało mi się tego odwzorować.
Autofocus
- ostrzenie w ciemności (dane poniżej) nawet daje radę, choć czasem aparat mówił pass
- właściwie polegałem na face detection - wszystkie inne metody wyboru punktu są zbyt wolne, a chcę odejść od ustawionego wcześniej pojedyńczego punktu, jak robiłem na lustrzance
- wykrywanie twarzy i jasność wizjera powodują, że dla mnie ostrzenie było mniej frustrujące niż w Nikonie D800 z doświetlanie AF z SB-900, w którym nie widać na co się ostrzy
- nie zauważyłem minusów robienia na Servo AF/Continuous zamiast One Shot AF/Single, a może nawet aparat ostrzy szybciej. Większość zdjęć zrobiłem na continuous
- trudno mi ocenić, czy potrzebuję f1.4 do ostrzenia na tych imprezach, bo nie zauważyłem różnic pomiędzy Sigmami 1.4 a Canonem 2.8, ale to może dlatego, że Sigma 35 wkurzała (poniżej)
- do sprawdzenia jest ustawianie trackingu z LCD a nie wizjera, bo wtedy wystarczy dotknąć miejsce docelowe a nie trzeba przesuwać, co może bardzo przyśpieszyć całą operację
Sigma Art
- Sigma 35 Art którą wypożyczyłem w jakiś sposób była niekompatybilna - dziwne rzeczy się działy z ekspozycją, aparat często niedoświetlał. Może kwestia zaktualizowania softu - nie wiem, szkło z wypożyczalni. Nie było takiej niekompatybilności w Sigmie 85
- Sigma 85 Art to moim zdaniem absurdalne szkło, ale sprawowała się świetnie - idealna ekspozycja, rysuje pięknie, ostrzy szybko, szybciej niż 35 Art
- obie Sigmy ostrzą idealnie dokładnie, zarówno w praktyce na imprezie, jak i syntetycznych testach na karcie testowej
Flash
- metoda która podlinkowałem powyżej się nie sprawdziła, bo aparat ustawiał za niską czułość i za mało wpadało zastanego, więc wróciłem na manual + błyskowe ETTL. Na pewno jeszcze będę eksperymentował
- przedbłysk TTL wprowadza oczywiście opóźnienie (jak w każdym innym aparacie), ale teraz więcej widzę w wizjerze i bardziej boli świadomość i muszę poćwiczyć wciskanie spustu przed tym idealnym momentem
Wysokie ISO
- jeśli tylko treść zdjęcia jest dobra, to naprawdę nie ma górnego limitu dla ISO - ja dobiłem do 32000
- u mnie 12800 chyba stanie się nowym ustawieniem domyślnym
Światła było więcej niż zwykle w tym miejscu, uśrednione wartości z EXIFów:
- LightValue średnia 2,1 EV, odchylenie std 1,1
- MeasuredEV średnia 3,5 EV, odchylenie std 1,5
- MeasuredEV średnia 2,6 EV, odchylenie std 1,9
-
Pisząc, że aparat spasował masz na myśli to, że w ogóle nie chciał wyostrzyć, czy po prostu nie trafił? Zastanawiam się, czy w takich warunkach jeden punkt+one-shot nie jest bardziej skuteczne niż face detection?
Co do lampy to jeśli fotografujesz w jednym pomieszczeniu to warunki są zazwyczaj stałe i całkowity manual sprawdza się lepiej - praktycznie stała, dobra ekspozycja i brak przedbłysku. Polecam spróbować nie korzystać z automatów, za które w sumie płacimy więcej ;)
-
okaż zdjęcia z imprezy i ewentualne podaj parametry na jakich pracowąłeś. Bo jak piszesz o 32K ISO to się zastanawiam gdzie ty byłeś.
-
Odnośnie metody używania lampy z Safety Shift i ETTL napisz czy wprowadziłeś negatywną kompensację ekspozycji jak sugeruje poradnik oraz jak miałeś ustawiony pomiar światła.
Sam stoję przed wyborem zakupu kolejnej puszki i nie wiem czy brać kolejnego 5D4 czy może jednak dać szansę Rce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
okaż zdjęcia z imprezy i ewentualne podaj parametry na jakich pracowąłeś. Bo jak piszesz o 32K ISO to się zastanawiam gdzie ty byłeś.
No właśnie wyjątkowo precyzyjnie zostały podane parametry oświetlenia 2-3 EV - to dosyć ciemno.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Pisząc, że aparat spasował masz na myśli to, że w ogóle nie chciał wyostrzyć, czy po prostu nie trafił?
W ogóle nie chciał wyostrzyć, po angielsku mówią na to "hunting".
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Zastanawiam się, czy w takich warunkach jeden punkt+one-shot nie jest bardziej skuteczne niż face detection?
Jeden statyczny punkt jest ograniczający w fotografii tańca. Tak pracowałem na lustrzance i chciałbym od tego odejść.
A one shot AF, tak mi się wydaje, jest wolniejszy niż servo AF, bo szuka maksimum ostrości przeostrzając a Servo szuka punktu wystarczającej ostrości (czyli tak jak to robi Sony). Takie przynajmniej mam wrażenie i będę to jeszcze testować.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Co do lampy to jeśli fotografujesz w jednym pomieszczeniu to warunki są zazwyczaj stałe i całkowity manual sprawdza się lepiej - praktycznie stała, dobra ekspozycja i brak przedbłysku. Polecam spróbować nie korzystać z automatów, za które w sumie płacimy więcej ;)
To jedno pomieszczenie to sala na jakieś 200 tańczących osób, z różnym oświetleniem w różnych miejscach, więc warunki nie są stałe. Do tej pory robiłem na manualu, i z tym się czuję komfortowo, ale chcę żeby aparat był w stanie zareagować, gdy światła jest nagle dużo więcej, bo bezpośrednio zaświecił reflektor.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Odnośnie metody używania lampy z Safety Shift i ETTL napisz czy wprowadziłeś negatywną kompensację ekspozycji jak sugeruje poradnik oraz jak miałeś ustawiony pomiar światła.
Tak, miałem negatywną kompensację, ale to tylko pogarszało sytuację. Jak dawałem na plus to było trochę lepiej, ale nie idealnie i w końcu dałem manual. W domu jak to testowałem to działało super, a na imprezie nie, więc jeszcze będę kminić i testować. Pomiaru nie wybierałem, więc chyba "evaluative".
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Sam stoję przed wyborem zakupu kolejnej puszki i nie wiem czy brać kolejnego 5D4 czy może jednak dać szansę Rce.
Kwestia osobistych wyborów. Teraz chyba są w identycznych cenach i 5DIV mi nawet przeszedł przez myśl ale tylko przez 5 sek., bo przekonują mnie zalety bezlusterkowców. Do takich zdjęć wizjer elektroniczny jest super i większa dowolność w ustawianiu, gdzie aparat ma ostrzyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
A one shot AF, tak mi się wydaje, jest wolniejszy niż servo AF, bo szuka maksimum ostrości przeostrzając a Servo szuka punktu wystarczającej ostrości (czyli tak jak to robi Sony).
Dual Pixel Cmos AF tak nie działa; to przeostrzanie jest charakterystyczne dla AF kontrastowego. Dual Pixel nie przeostrza, bo "wie" gdzie jest ostrość. Tak to działa w teorii na statycznym obiekcie. W warunkach braku światła i obiektu w ruchu, może być tak jak piszesz, ale przetestowałbym to jeszcze w różnych warunkach oświetleniowych i z różnymi szkłami. "Szukanie" ostrości może nastąpić tylko w momencie kiedy aparat "nie widzi" na co ostrzy, a w przypadku R to musi być już mega ciemno. Teoretycznie w one shot AF R ostrzy mega szybko: 0,05s, ale dotyczy to szkieł z silnikiem nano-usm (np; RF 24-105), dlatego może się okazać, że wybór szkieł w wypadku Twojej fotografii może być kluczowy.
-
Piszesz, że pomieszczenie to sala gdzie tańczy 200 osób ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi. Zwykłą małą lampą reporterską to raczej tam nie dasz rady. W takich warunkach to wypadałoby przynajmniej z dwa przenośne Reportery 200/godoxy AD200 dać po bokach.
-
Cześć Wszystkim!
Pytanko do użytkowników canon r. Czy w aplikacji mobilnej można ustawiać ostrość? Miałem tak w starym canonie tylko że podłączony kabelkami, co nie jest wygodne. Zastanawiam się teraz nad zmianą albo 5dm4 albo canon r albo sony 7IIIr. Interesuje mnie właśnie możliwość ustawiania ostrości poprzez aplikację mobilną, z podglądem na ekranie telefonu/tabletu. A nie widzę nigdzie żeby apka canon miała taką opcję.
Pozdrawiam
-
@dexone a jeśli porównasz procent trafionych zdjęć w takich warunkach z R i d800 to, który lepiej wypada?
Co do szkieł to bardzo mnie zaskoczyłeś z tą S85/1.4. Byłem przekonany, że to raczej wolne szkło. Bardziej do portretu niż takich reporterskich warunków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leoo
Cześć Wszystkim!
Pytanko do użytkowników canon r. Czy w aplikacji mobilnej można ustawiać ostrość? Miałem tak w starym canonie tylko że podłączony kabelkami, co nie jest wygodne. Zastanawiam się teraz nad zmianą albo 5dm4 albo canon r albo sony 7IIIr. Interesuje mnie właśnie możliwość ustawiania ostrości poprzez aplikację mobilną, z podglądem na ekranie telefonu/tabletu. A nie widzę nigdzie żeby apka canon miała taką opcję.
Pozdrawiam
W 6d2 można to zrobić bez problemu więc w R na pewno też.
-
Działa w pełni dotykowo AF w iOS na iPhon’ie i iPad’zie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Piszesz, że pomieszczenie to sala gdzie tańczy 200 osób ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi. Zwykłą małą lampą reporterską to raczej tam nie dasz rady. W takich warunkach to wypadałoby przynajmniej z dwa przenośne Reportery 200/godoxy AD200 dać po bokach.
Mam kilkanaście takich imprez na koncie, i efekty są raczej udane :-) Przecież jest jakieś oświetlenie na sali, błysk mi tylko doświetla pierwszy plan.
(Ale tak, zacząłem eksperymentować z dodawaniem własnego światła, tylko że w tę sobotę sala była powiększona i z jednego końca na drugi to było ze 40m, więc musiałbym przenosić lampki a nie bardzo mi się chciało, bo już wystarczająco dużo było nowości).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@
dexone a jeśli porównasz procent trafionych zdjęć w takich warunkach z R i d800 to, który lepiej wypada?
W D800 nie miałem dużego problemu z nieostrością przez niedokładny AF, bo ostrości bardziej szkodzą punkt AF w złym miejscu (50%), szum (25%) i motion blur (25%). Lepsze ISO i wykrywanie twarzy temu trochę radzą dlatego lepiej jest w Rce.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Co do szkieł to bardzo mnie zaskoczyłeś z tą S85/1.4. Byłem przekonany, że to raczej wolne szkło. Bardziej do portretu niż takich reporterskich warunków.
Miałem kiedyś Sigmę 85/1.4 EX - rysowała pięknie, ostrzyła super szybko (ale trafiała co dziesiąte zdjęcie), więc ja nie jestem zaskoczony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Mam kilkanaście takich imprez na koncie, i efekty są raczej udane :-) Przecież jest jakieś oświetlenie na sali, błysk mi tylko doświetla pierwszy plan.
(Ale tak, zacząłem eksperymentować z dodawaniem własnego światła, tylko że w tę sobotę sala była powiększona i z jednego końca na drugi to było ze 40m, więc musiałbym przenosić lampki a nie bardzo mi się chciało, bo już wystarczająco dużo było nowości).
--- Kolejny post ---
W D800 nie miałem dużego problemu z nieostrością przez niedokładny AF, bo ostrości bardziej szkodzą punkt AF w złym miejscu (50%), szum (25%) i motion blur (25%). Lepsze ISO i wykrywanie twarzy temu trochę radzą dlatego lepiej jest w Rce.
Miałem kiedyś Sigmę 85/1.4 EX - rysowała pięknie, ostrzyła super szybko (ale trafiała co dziesiąte zdjęcie), więc ja nie jestem zaskoczony.
No, ale tu chyba lepiej na 85art?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No, ale tu chyba lepiej na 85art?
Obie Sigmy na Rce ostrzą idealnie dokładnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leoo
Pytanko do użytkowników canon r. Czy w aplikacji mobilnej można ustawiać ostrość?
W Anroidzie po podłączeniu przez Wi-Fi można ustawiać ostrość dotykowo ale także tryb AF, parametry ekspozycji, balans bieli itd.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Z R działa YN-E3-RT (oryginał pewnie też ;)) więc można wysterować sporo grup lamp o różnych parametrach wg uznania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dual Pixel Cmos AF tak nie działa; to przeostrzanie jest charakterystyczne dla AF kontrastowego. Dual Pixel nie przeostrza, bo "wie" gdzie jest ostrość. Tak to działa w teorii na statycznym obiekcie.
Tak, masz rację, i teoretycznie to wiem. Ale w praktyce wygląda mi to inaczej i sam się zdziwiłem.
Tak samo zresztą zachowuje się mój Nikon D800, gdzie niby też jest open-loop phase detect AF, a jednak jest przeostrzanie, przynajmniej czasami. Będę jeszcze robić testy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Działa w pełni dotykowo AF w iOS na iPhon’ie i iPad’zie.
Dzięki za odpowiedź. Rozumie że to jest poprzez wybieranie miejsca ostrości palcem . A czy jest możliwość ustawiania ostrości na zasadzie + - AF ? Miałem właśnie taką funkcję i z niej korzystałem. Na zasadzie nawet mikroruchów silniczka żeby można było idealnie wyostrzyć na elemencie który się chciało a normalny AF by sobie nie poradził. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leoo
A czy jest możliwość ustawiania ostrości na zasadzie + - AF ? Miałem właśnie taką funkcję i z niej korzystałem. Na zasadzie nawet mikroruchów silniczka żeby można było idealnie wyostrzyć na elemencie który się chciało a normalny AF by sobie nie poradził.
Jest taka funkcja - 3 poziomy skoków focusa, możliwość powiększenia pola.
-
Dzięki za info. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Jestem po pierwszym repo ślubnym i wstępnej edycji. Wykrywanie twarzy działa rewelacyjnie i można na tym spokojnie polegać. Przy odległościach, gdy płytka głebia robi róznice, włącza sie EYE-AF. Może w sony działa to lepiej, ale to co jest w R jest zupełnie wystarczające i można na tym polegać - jak jeszcze dodadzą eye-af w servo to będzie super.
W Sony A7 III działa to lepiej, w Fujifilm X-T3 działa to lepiej i pozostaje mieć nadzieję że w przyszłości w kolejnej wersji R-ki też będzie działać to lepiej.
https://youtu.be/mANQVayUunM?t=61
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Chińskie lampy ogarnąłem i jak wcześniej gdzieś pisałem że może być problem, tak jednak w akcji wszystko działało normalnie i nie musiałem zmieniać trybu LV.
Nie pamiętam jaki Ty miałeś dokładnie problem. Zmiana trybu LV ma zadziałać na banding który ujawnia się podczas korzystania z oświetlenia błyskowego pracującego w trybie HSS produkowanego przez firmy trzecie.
Rozwiązanie tego problemu (chodzi o ustawienie "Ciche nagryw. LV" na "Wyłącz") zostało podane w opisie poniższego filmiku w którym jego autor pokazuje jak ten problem wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=iE8FD1W_9Sc
Ten problem ponoć nie występuje przy używaniu firmowych (Canon) lamp błyskowych oraz wyzwalaczy ale pojawiły się kolejne problemy gdzie nawet firmówki obrywają.
Jest jakiś problem z Auto ISO. To z jednego z komentarzy opublikowanych pod filmikiem:
Cytat:
Old_Guy_Photography 3 tygodnie temu (edytowany)
I have also had one minor issue using a flash with my EOS R and the 430EX III-RT Speedlite.
While using the Speedlite with Auto ISO set in Av, Tv, or Fv modes. The ISO does not drop below 1600 if you first look at a dark scene where the ISO goes above 1600 to start – the Auto ISO will only come back down to 1600 – no lower. If looking at a brighter scene that is below ISO 1600, the Auto ISO adjusts just fine with a speedlite. Auto ISO, with a Speedlite, should drop the ISO to 100-800 depending on the amount of light, Aperture and Shutter speeds, etc. Canon will probably fix this in its next firmware update. Canon tech support also replicated this issue while I had them on the phone. Sorry almost forgot, I was also using E-TTL mode on both the camera and flash as well.
Jest jakiś problem związany ze spadkiem rejestrowanych klatek na sekundę:
Cytat:
picturemeclubbing • a month ago
You went into detail about everything EXCEPT the FPS with a flash. I've discovered that shooting with a Canon Flash (Both 600 Ex II-RT and the new 470EX-AI) with fresh batteries shooting in manual at 1/128th pwr the camera slows up to a 2.something FPS instead of the expected 5FPS. We tried all scenarios we could think of. It's not the flash by itself or the camera by itself. Its with both. We also took the same exact settings and placed on two diff bodies with the same settings (A 5D Mark IV and EOS M50) and it worked just fine at 5FPS or more. Canon has yet to get back with me on their tests, but they also thinks its an issue. Might be a firmware fix, but I'm very surprised no one else has seen this issue. I can't be the only one!
Cytat:
Baconator picturemeclubbing • 17 days ago
TTL or manual? TTL is usually always slow.
Cytat:
picturemeclubbing Baconator • 17 days ago
We tried both. It's odd you get slow results in TTL tho. I usually have the opposite affect unless I'm in complete darkness. But I don't use TTL. Hate it.
Źródło: https://www.imaging-resource.com/PRO...n-eos-rDAT.HTM
Ustawienie "Ciche nagryw. LV" na "Wyłącz" pomaga również na nieostre zdjęcia.
https://www.canonrumors.com/forum/in...-8#post-752060
https://www.canonrumors.com/forum/in...-8#post-752082
Cytat:
No, it affects the ability to freeze action. With any silent LV or silent mode enabled I couldn’t get sharp shots with any movement, including camera shake, no matter the shutter speed. I hated the output of the camera until I actually disabled anything silent. It now works properly. Never saw any banding except with flash use, which is still there no matter what I do. I spoke to Broncolor and the plainly said they had no intention of fixing it, gee, thanks, Bron :oops:
Jakby komuś się zawieszał EOS R tak jak autorowi tego filmiku https://www.youtube.com/watch?v=-IDq-y8LSOQ (zaliczył trzy zwiechy) to w komentarzach ludzie podają możliwe rozwiązania. Autor trochę nieogarnięty bo sam nie wie dokładnie jakiej dokładnie karty pamięci używał:
Cytat:
RYN photography 5 godzin temu
I’m using a Sandisk Extreme Pro card. Not sure if that’s UHS II or not.
Powyższy oraz poniższe cytaty pochodzą z komentarzy opublikowanych pod filmikiem.
Cytat:
Digital Vizun 5 godzin temu (edytowany)
@RYN photography I kept on getting errors when I shared the same card with 6d mkii, but once I format that card on the eos r the issue goes away (sandisk extreme pro 128gb ush I). I just got a prograde 128gb ush ii v90 and have not had any issues in high shutter and works flawlessly in 4k clog all i. Great honest review
Czyli najlepiej nie współdzielić wkładanej karty pamięci z żadnym innym aparatem a jak już coś to sformatować ją po przekładce. Ci których stać powinni zacząć używać "pancernych" kart SDXC UHS II marek ProGrade, Angelbird, Delkin z serii BLACK czy Sony z serii TOUGH. ProGrade, Angelbird oraz Delkin oprócz standardowych parametrów technicznych podają również zakres temperatur pracy który dla ich kart SD wynosi od -25°C do 85°C.
Jak to nie pomaga to może winny jest obiektyw.
Cytat:
Marcin Kranc 13 godzin temu
I had same freeze issue with 5div and 35L II. It was The lens! New lens 7days old needed full af motor drive and af electronics main board replaced! This was in my case. I do not have that issue with 11-24L 35L II and 85L IS with eos R.
Cytat:
RYN photography 12 godzin temu
Thanks for the info! I wonder if it has anything to do with the lens adaptor. :roll:
Cytat:
Marcin Kranc 12 godzin temu
@RYN photography adapter is without any electronics - just straight wire connection from body to The lens so No. You only skip aditional pins for R mount rings etc rest is straight connection.
Same is with eos-m to ef just straight wires from body to lens no electonics.
It is for 99% bad lens mother board. Check if af sounding do not change for a bit higher tone before hanging crashing :)
I just bought viltrox efm-ef speedbooster and will try to change it for eos r mount. Have The skills and no electornics makes things come down just to make adapt physical mount.
W filmiku można również zobaczyć jak wygląda EOS R po używaniu go podczas deszczu. Po jakichś 10-ciu minutach od wejścia do pomieszczenia ta woda mu odparowała i aparat nadal działał. Tak kończy się danie uszczelek tylko pod przyciski, w okolicy zawiasu dotykowego panelu LCD oraz pod mocowanie statywowe https://www.lensrentals.com/blog/201...orless-camera/
Na sucho nie ma z R-ką problemów nawet na bardzo dużej wysokości:
https://www.youtube.com/watch?v=NNoy-_TJ_Yk
-
Sigma 35 art nie działa z R. Obraz ciemny jak w d.... jakieś rozwiązania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
I nie reaguje na zmianę parametrów naświetlania?
Przecież to jest symulacja ekspozycji. powinno się zmieniać.
-
Reaguje, ale to trochę bezsensu robić wszystko z korektą 5 działek.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Identycznie miałem po zakupie 6d2. Trzeba zaktualizować firmware w obiektywie.
-
Czyli Sigma USB dock ? Czy da się inaczej?
Zastanawiam się,bo mam praktycznie nową tą Sigmę i trochę szkoda sprzedawać a z drugiej strony jest RF 35 1.8 w cenie używanego Arta. Ale to 1.8 i jakiś STM a nie USM.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Reaguje, ale to trochę bezsensu robić wszystko z korektą 5 działek.
Nie było mnie chwilę czy Ty kupiłeś bezlustro? :)
-
Witaj kolego od personalnych docinek :) Tak kupiłem sobie eRrrrr :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Czyli Sigma USB dock ? Czy da się inaczej?
Zastanawiam się,bo mam praktycznie nową tą Sigmę i trochę szkoda sprzedawać a z drugiej strony jest RF 35 1.8 w cenie używanego Arta. Ale to 1.8 i jakiś STM a nie USM.
Tylko dock. Mi nieodpłatnie użyczyli w zaprzyjaźnionym sklepie. Aktualizacja trwa z podłączeniem ok. 1min. więc możliwe, że zrobią Ci to w wielu miejscach również bez zakupu docka od ręki. Nie jest to drogie, ale już tyle tych klamotów leży w domu, że wolałem wypożyczyć.
--- Kolejny post ---
Jak już trochę potestujesz to wrzuć jakąś krótką opinię. Pisałeś wcześniej, że przy jasnych stałkach świetnie sprawdza się wykrywanie twarzy. Myślisz, że w warunkach reportażu (np. ślubnego) się to też sprawdzi? W ogóle sprawdzi się to do ślubów zamiast 5dIII/IV?
-
Mam pytanie, w jakim programie otwieracie rawy CR3. Posiadam CS6 i LR6 i nie bardzo uśmiecha mi się kupować abonamentu na CC. Na razie otwieram te pliki w DPP, fajny program, ale zapisywanie do jpg trwa wieki. Korzystam też z Adobe DNG i dalej w CS6, tak jest szybciej, ale wydaje mi się że, efekt jest trochę słabszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Mam pytanie, w jakim programie otwieracie rawy CR3. Posiadam CS6 i LR6 i nie bardzo uśmiecha mi się kupować abonamentu na CC. Na razie otwieram te pliki w DPP, fajny program, ale zapisywanie do jpg trwa wieki. Korzystam też z Adobe DNG i dalej w CS6, tak jest szybciej, ale wydaje mi się że, efekt jest trochę słabszy.
Poważne rozwiązania są najczęściej płatne. Zostaje Ci twoje rozwiązanie z DNG Converterem lub wybór całkowicie innego softu. Od siebie mogę bardzo polecić C1 - świetne kolory, workflow, szybkość itd. Nie posiadam co prawda R-ki, ale pliki z canonów wychodzą praktycznie identycznie.
-
Dziękuję za szybką reakcję, myślałem o C1, słyszałem opinie, że kolejne aktualizacje oprogramowania np. canona wymuszały aktualizację C1 i z tym już nie było tak różowo. Czy to prawda?
-
Chciałbym dopytać czy poważnie korzystasz z ostrzenia przez wifi? To działa bardzo wolno. Przynajmniej u mnie.