Pokaż wyniki od 1 do 10 z 278

Wątek: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Mieszany widok

sv
    Guest

Domyślnie Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Cytat Zamieszczone przez dexone Zobacz posta

A one shot AF, tak mi się wydaje, jest wolniejszy niż servo AF, bo szuka maksimum ostrości przeostrzając a Servo szuka punktu wystarczającej ostrości (czyli tak jak to robi Sony).
    Dual Pixel Cmos AF tak nie działa; to przeostrzanie jest charakterystyczne dla AF kontrastowego. Dual Pixel nie przeostrza, bo "wie" gdzie jest ostrość. Tak to działa w teorii na statycznym obiekcie. W warunkach braku światła i obiektu w ruchu, może być tak jak piszesz, ale przetestowałbym to jeszcze w różnych warunkach oświetleniowych i z różnymi szkłami. "Szukanie" ostrości może nastąpić tylko w momencie kiedy aparat "nie widzi" na co ostrzy, a w przypadku R to musi być już mega ciemno. Teoretycznie w one shot AF R ostrzy mega szybko: 0,05s, ale dotyczy to szkieł z silnikiem nano-usm (np; RF 24-105), dlatego może się okazać, że wybór szkieł w wypadku Twojej fotografii może być kluczowy.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 17-12-2018 o 15:15

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Dual Pixel Cmos AF tak nie działa; to przeostrzanie jest charakterystyczne dla AF kontrastowego. Dual Pixel nie przeostrza, bo "wie" gdzie jest ostrość. Tak to działa w teorii na statycznym obiekcie.
    Tak, masz rację, i teoretycznie to wiem. Ale w praktyce wygląda mi to inaczej i sam się zdziwiłem.

Tak samo zresztą zachowuje się mój Nikon D800, gdzie niby też jest open-loop phase detect AF, a jednak jest przeostrzanie, przynajmniej czasami. Będę jeszcze robić testy.

Uprawnienia umieszczania postów