-
Odp: Jeden obiektyw pod pełną klatkę do ślubów i wesel - który?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wg mnie to S35, C 85, C 135, 70-200 i nic więcej nie potrzeba
zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.
Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
-
Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
BTW. Uzywajac stalek na slubach nawet tych bardzo jasnych jestescie w stanie nie uzywac lamp blyskowych?
Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem :) Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Kupilem Canon 24-70mm f/2.8L II + 50mm f/1.8 STM
Doskonały wybór! Zwłaszcza TEN zoom. STM nie raz Cię zawiedzie kiedy AF w ciemności będzie potrzebny, ale ze wspomaganiem lampą jakoś dasz radę, bo w sumie nie masz wyjścia ;) A za tą kasę to najlepszy wybór. Następny krok to wymiana 50 1.8 STM na 35mm f/2 IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Czasami można nie używać lamp, czasami nie wypada, czasami psują klimat... Przeszedłem opcje typu 24 1.4, 35 1.4, 85 1.2, 135 2.0 i parę lat byłem ortodoksem który "nie używa lamp". Byłem.... póki nie schrzaniłem kilku konkretnych zleceń. Mam dla Ciebie dobrą radę używaj lamp! Prawie ZAWSZE. Lekko, leciutko, używaj ich umiejętnie. Nauka trwa długo, ale warto wiedzieć jak. Ja ciągle nie wiem :) Wysokie ISO doświetlone lampą choćby lekko jest znacznie bardziej zjadliwe niż "naturalnie naświetlone". Nie ma się co oszukiwać, opanowanie światła błyskowego jest szalenie istotne na ślubach, weselach i plenerach. Oczywiście nie trzeba tego robić zawsze, ale powinno się umieć ocenić kiedy trzeba użyć flesza.
moderacja powinna to dużymi literami umiescic w naglowku działu slubnego, tak zeby kazdy poczatkujący (i nie tylko) slubniak to przeczytał. BRAWO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
zalezy jak kto foci, widzisz dla mnie 85mm w zupełności wystarczy jako najdłuższe szkło podczas dnia ślubnego. Zauważyłem jednak że coraz więcej imprez na 35mm potrafi sprawić lekki kłopot i jednak ciut szerzej by się przydało. 24mm sigmy wyglada fajnie ale to kolejne szkło, kolejne zmienianie obiektywów podczas pracy, więc ten nowy S24-35 to fajna alternatywa, bo poniekąt pokrywa nam dwie bardzo fajneogniskowe, a drugie szkło mozna wziąć 50/1,4 albo pracować nawet na 50/1,8 sam mam 1,8 i nie specjalnie myslalem ozmianie na ten jaśniejszy model.
Z innej beczki jest pytanie tego typu. Czy kolega nie myslał żeby w tych 10 tys kupić drugie body, wziać stałki i pracopwać na dwa aparaty? Moze kolega ma backup ale napisał, wtedy luz, jeżeli nie ma to proponuje rozważyć zakpu dodatkowego body dla tego typu imprez
Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
msgraf
Poza 6d mam 550d z założonym 50mm 1.8 więc powinno mi to wystarczyć. Ile ma kosztować ta nowa Sigma?
Może mnie zjedziecie ale w podbramkowych momentach typu zdjęcie grupowe, zakładam kit 17-55 bo nie miałem innej alternatywy hehe :p
jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
jezeli pracujesz na 1 body i chcesz zeby tak zostało to spoko, ale komfort pracy na 2 aparatach znacznie wiekszy w moim odczuciu. Druga rzeczto jakie 17-55 ty zakładasz do FF?
Przecież napisałem, że mam 6D i 550D ;-)
6D mam od kilku dni, więc 17-55 zakładałem na 550D, dlatego teraz szukam szkieł pod pełną klatkę ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Jeden obiektyw do ślubów? 24-70L II, albo 35L lub 35 IS, mm ale 35mm to wersja bieda. Ogólnie nie posiadanie niczego szerszego od 35mm może zrujnować zdjęcia jeśli jest ciasno tj. małe mieszkanie przy przygotowaniach (dość częsta sytuacja) + brak możliwości wykonania zdjęcia grupowego (tez często się zdarza) + malutki parkiet do tańca (zdarza się rzadko, ale jak go trafisz i 35 jest za wąskie....to kaplica). Jak się trafi wszystko naraz to super kumulacja! ;P Znacznie lepiej jest mieć wtedy 24-70L choćby w pierwszej wersji i lampę. Nie jestem pewien AF Tamrona 24-70 VC w słabym świetle dlatego preferowałbym jednak szkło systemowe (pełne wykorzystanie AF i wspomagania systemową lampą)
Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Albo sytuacja w kościele gdzie młodzi siedzą tak blisko, że między nimi, a podwyższeniem jest ok 1 metra odległości - niczym powyżej 24 nie da się rady - to jest dopiero masakra kiedy masz problem z objęciem młodych siedzących przed ołtarzem. 35 nic by się nie zrobiło.
Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem :)
-
35 mm wystarcza Wam do fotografowania wesela (głównie taniec) ?
Wiadomo, że każdy ma swoje metody i kadry, ale mam małe obawy, że jednak może być delikatnie za ciasno..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Trzeba podkreśić ze każdy z nas fotografuje indywidualnie i zdjecia młodych siedzących i patrzących w obiektyw nie jest tzw "must be" , ja np nie robie takich i jakos tez nigdy o to nie prosił ani nie dopominał się. Najważniejsza jest świadomość kadrów które chcemy wykonywać i tyle a kupowanie szkła pod 1 zdjęcie (w teori) mija sie z celem :)
To nie jest kwestia jednego zdjęcia z przodu ale i zdjęć z boku, ukosa czy jakie tam kadry lubisz - opisałem sytuację jakie się zdarzają i bez szerokiego konta sobie nie poradzisz. Uważam tylko, że coś szerokiego typu 24 i szerzej jest niezbędne do ślubów i nie mówię tu o kilku kadrach - są sytuacje, że dasz **** bo dalej nie odejdziesz w tył.
-
Udzielalem sie wczesniej w watku a slub zbliza sie wielkimi krokami. Na razie mam 16-35mm f/4 is + 24-70mm L II + 50mm f/1.8 STM. Do tego jedna lampa a to wszystko na body 6D. Ale mysle czy nie uzupelnic kolekcji o 85mm f/1.2 albo 35mm f/1.4I. Doswiadczeni koledzy, myslicie ze to co mam spokojnie wystarczy czy dokupic jedno z tych dwoch szkiel?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Udzielalem sie wczesniej w watku a slub zbliza sie wielkimi krokami. Na razie mam 16-35mm f/4 is + 24-70mm L II + 50mm f/1.8 STM. Do tego jedna lampa a to wszystko na body 6D. Ale mysle czy nie uzupelnic kolekcji o 85mm f/1.2 albo 35mm f/1.4I. Doswiadczeni koledzy, myslicie ze to co mam spokojnie wystarczy czy dokupic jedno z tych dwoch szkiel?
Kolekcjonujesz szkła czy ślub będziesz robił ?
-
No wlasnie nie moglem dobrac odpowiedniego slowa, oczywiscie ze nie kolekcjonuje - uzywam.
-
Jeśli weźmiesz ze sobą taki wór szkła to ciemno to widzę ;-) Zamiast łapać dobre kadry będziesz tylko szkła zmieniał ;-) A w albumie na trzech pierwszych kartach będzie spis uzbrojenia ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
No wlasnie nie moglem dobrac odpowiedniego slowa, oczywiscie ze nie kolekcjonuje - uzywam.
Oblecisz to jednym szkłem, które masz.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Tzn kup ile chcesz tych szkieł ale chyba na tą chwilę ich nie potrzebujesz
-
Doszedlem do wniosku ze macie racie! Musze nalapac wiecej doswiadczenia i wtedy mozna sie bawic w przepinanki itp. Bede musial pomyslec o uzywanym 7D jako backup bardziej niz o nowym obiektywie. Rozsadek! Dziekuje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Liberacki
Doszedlem do wniosku ze macie racie! Musze nalapac wiecej doswiadczenia i wtedy mozna sie bawic w przepinanki itp. Bede musial pomyslec o uzywanym 7D jako backup bardziej niz o nowym obiektywie. Rozsadek! Dziekuje
Do ślubów 7D będzie idealny
-
Jeśli już coś to pomyślałbym o czymś dłuższym na plener.
-
Myslalem nad Canonen 70-200 f/2.8 is l ii ale toz to za ciezka bestia. Moja glowna specjalnoscia jest krajobraz i do tego na 100% kupie Canona 70-300L IS to juz postanowione i nie bedzie zmienione. W plener mysle ze 24-70mm f/2.8L.
-
Do canona 6d lepiej sprawdza się sigma 1.4 50mm EX czy canon 1.4 50mm?
-
Nie czytałem komentarzy ale raczej ktoś musiał już napisać 24-70 2.8 :)
-
chodzi mi o te dwie stałki, niby sigma lepsza ogolnie od canona w tym modelu ale nie wiem jak AF sie sprawdza
-
Nie chce mi się tego czytać-głupi temat.Nie da się dobrze zrobić reportażu jedną stałką i tyle.Jedna osoba w kapeli wesela też nie zagra.
-
da sie wszystko tyle ze chodzi mi o opinie miedzy ob, ktory lepiej sprawdza sie na 6d, bo 24-70 to nie na moja kieszen
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kubadenko
da sie wszystko tyle ze chodzi mi o opinie miedzy ob, ktory lepiej sprawdza sie na 6d, bo 24-70 to nie na moja kieszen
Nie wiem mam 3 zumy L-ki,jedną stałkę 50/1.2 i dwa korpusy.Nigdy nie robiłem jednym szkłem.
-
ja tematu nie zakladalem wiec jesli juz mamy sie przechwalac to tez mam inne obiektywy i korpus, chodzi mi jedynie o ocene kogos co do 50mm sigma a canon 1.4, wiadomo canon 1.2 to bajka ale zaczynam fotografie slubna wiec powoli do celu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kubadenko
ja tematu nie zakladalem wiec jesli juz mamy sie przechwalac to tez mam inne obiektywy i korpus, chodzi mi jedynie o ocene kogos co do 50mm sigma a canon 1.4, wiadomo canon 1.2 to bajka ale zaczynam fotografie slubna wiec powoli do celu
Wszystko zależy od kościoła,czy masz wąsko czy szeroko?Generalnie jak masz miejsce to ciśniesz długą optyką to młodych nie straszysz aparatem i masz naturalne ujęcia.Pod ołtarzem potrzebujesz szeroki kąt np.24 lub 35.Natomiast 50mm to będziesz miał albo za wąsko albo za szeroko-coś tam zawalczysz jak miejsce będzie do chodzenia po kościele ale o weselu z 50mm to zapomnij że pociągniesz.Mówiłem że głupi temat.
-
mam rybie oko i tamrona 17-50 ale to juz na korpusie 60d a do 6d nie podepne tamrona wiec odpada, canon 1.8 50 tez jakos szalu dla mnie nie robi musze mocno przymykac go. 50 1.4 jak na razie jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem, glownie cenowym. YN 35 2.0 tez ciekawy model tani i kopia canona dawnego, moze na niego sie skusze za pewien czas. Tele na razie nie planuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazyfoto
Nie chce mi się tego czytać-głupi temat.Nie da się dobrze zrobić reportażu jedną stałką i tyle
No to mało widziałeś.
Zaprawdę powiadam ci, da się zrobić reportaż jedną stałką.
Ale, (parafrazując stopkę jednego z forumowiczów) - trzeba być tym co martwi się tylko o światło.
A to jaka to będzie konkretnie ogniskowa zależy od indywidualnych preferencji. Na ogół coś pomiędzy 35mm a 50mm.
-
pytanie do biegłych z zakresu fotografii ślubnej: korzystając z jednego body do którego posiada się 35mm 1,4 i 85mm 1,4 oraz 28-70mm 2,8 jak często w trakcie uroczystości kościelnej trzeba będzie przepinać obiektyw? pytam o wasze doświadczenia, wiadomo że jest to odpowiedź natury subiektywnej niemniej jednak mam zamiar zająć się na poważnie tą dziedziną i chcę zasięgnąć waszej opinii na ten temat. Oczywistym jest dla mnie że drugie body to o niebo większy komfort i pewność pracy w takich momentach, jednak czy ktoś z was ma doświadczenie z jednym body i przepinaniem obiektywów, da się to sensownie "rozegrać" na ślubie? I jeszcze jedno pytanie, jakie najczęściej światło obiektywu jest wystarczające w kościele aby nie używać wiadomo lampy i aby efekt spełniał oczekiwania? Sam wolałbym założyć takie szkło i przejść się po kościołach i sprawdzić, ale stoje przed wyborem sprzętu i stąd pytanie.
-
i może jeszcze jedno pytanie, czy zestaw Canon 6D + 16-35mm 2,8 oraz 24-70mm 2,8 będzie wystarczający do 99% zdjęć na weselu? Wydaje mi się czymś w miarę szerokim zastosowaniem jeśli idzie o ogniskową, jedyne co mnie zastanawia to światło 2,8.. czy to nie jest zdecydowanie za mało jak na kościół?
-
Iso w 6d rade, ale lampe warto kupic
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazyfoto
Wszystko zależy od kościoła,czy masz wąsko czy szeroko?Generalnie jak masz miejsce to ciśniesz długą optyką to młodych nie straszysz aparatem i masz naturalne ujęcia.Pod ołtarzem potrzebujesz szeroki kąt np.24 lub 35.Natomiast 50mm to będziesz miał albo za wąsko albo za szeroko-coś tam zawalczysz jak miejsce będzie do chodzenia po kościele ale o weselu z 50mm to zapomnij że pociągniesz.Mówiłem że głupi temat.
Powiadasz, że 50 tka nie da się na sali. Kurde od 5 lat jestem w błędzie :-(
-
Jeżeli jeden obiektyw to tylko zoom 24-70 2,8, ja tak kiedyś, jak zaczynałem i przesiadłem sie z bagnetu A na canona to dałem radę taką właśnie Lką cały sezon przerobić, na tyle udanie, że zleceń przybywało:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Powiadasz, że 50 tka nie da się na sali. Kurde od 5 lat jestem w błędzie :-(
no w błędzie to może nie jesteś , ale co drugi kościół jest tak skonstruowany(podczas ceremonii przynajmniej, bo to jakieś kwiaty na ołtarzu dochodzą , krzesła z klęcznikami wyciągnięte pod ołtarz), że ja mam problem z 35 objąć ich razem w jednym kadrze od przodu tak centralnie en face,żeby było za ich plecami widać symetrycznie kościół i centralnie wejście, każde takie ujecie z lekkiego kata , nie daje tego efektu.
-
Trzeba wiedzieć co robimy i jak, w tym leży klucz do sukcesu, ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Trzeba wiedzieć co robimy i jak, w tym leży klucz do sukcesu, ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)
ale jak zapinasz konkretne szkło, to chyba masz mniej więcej pojęcie jaki efekt/kadr/obrazek osiągniesz, wiec wg mnie tak samo wazne jest wiedzieć czym...
-
Hej! Robię śluby jednym body (Canon 5d MkII) i przepinania jest trochę. Najważniejsze to rozplanować sobie przed ślubem mniej więcej czego gdzie i kiedy chce się używać. Druga rzecz to pas biodrowy z sakwami na obiektywy. Bo nie wyobrażam sobie chodzenia z torbą po kościele. Masz łatwy dostęp do każdego obiektywu i kwestia przepięcia nie zajmuje wiele czasu. Jeśli chodzi o światło to tak na prawdę dużo też zależy od Body- konkretniej od poziomu szumów. Stałki masz jasne więc możesz je lekko dla pewności przymknąć powiedzmy na 1,6 1,8 i pstrykać. Z twoim zoomem to nie wiem. Ja mam Tokinę 16-28 f.2.8 i też spokojnie sobie takie światełko daje radę (używam stosunkowo niewiele- do szerokich kadrów). Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michpok
Najważniejsze to rozplanować sobie przed ślubem mniej więcej czego gdzie i kiedy chce się używać. Stałki masz jasne więc możesz je lekko dla pewności przymknąć powiedzmy na 1,6 1,8 i pstrykać. Z twoim zoomem to nie wiem. Pozdrawiam
wyglada że pisałeś do mnie, ale to nie ja pytałem co i jak (nie, żebym wszystko wiedział:p)i generalnie wątek jest o innej kwestii
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
wyglada że pisałeś do mnie, ale to nie ja pytałem co i jak (nie, żebym wszystko wiedział:p)i generalnie wątek jest o innej kwestii
"Sorry nie zauważyłem że są jeszcze wpisy na następnej stronie. Moja wypowiedź dotyczy:
pytanie do biegłych z zakresu fotografii ślubnej: korzystając z jednego body do którego posiada się 35mm 1,4 i 85mm 1,4 oraz 28-70mm 2,8 jak często w trakcie uroczystości kościelnej trzeba będzie przepinać obiektyw? pytam o wasze doświadczenia, wiadomo że jest to odpowiedź natury subiektywnej niemniej jednak mam zamiar zająć się na poważnie tą dziedziną i chcę zasięgnąć waszej opinii na ten temat. Oczywistym jest dla mnie że drugie body to o niebo większy komfort i pewność pracy w takich momentach, jednak czy ktoś z was ma doświadczenie z jednym body i przepinaniem obiektywów, da się to sensownie "rozegrać" na ślubie? I jeszcze jedno pytanie, jakie najczęściej światło obiektywu jest wystarczające w kościele aby nie używać wiadomo lampy i aby efekt spełniał oczekiwania? Sam wolałbym założyć takie szkło i przejść się po kościołach i sprawdzić, ale stoje przed wyborem sprzętu i stąd pytanie."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michpok
"Sorry nie zauważyłem że są jeszcze wpisy na następnej stronie.
spoko, spoko, dlatego zwykle używam opcji "odpowiedz z cytatem" :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale jak zapinasz konkretne szkło, to chyba masz mniej więcej pojęcie jaki efekt/kadr/obrazek osiągniesz, wiec wg mnie tak samo wazne jest wiedzieć czym...
No przecież logiczne :-) tyle, że ja nie robie zdjęć od wczoraj ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
No przecież logiczne :-) tyle, że ja nie robie zdjęć od wczoraj ;-)
no z Twojej poprzedniej wypowiedzi
"ja na ślubie nie myślę czym tylko jak :-)"
nie do końca to wynikało, a zdjęcia też nie robie od wczoraj, i nawet nie od przedwczoraj:mrgreen:
-
Oj łapiesz za słówka :-P chodziło o skrót myślowy, że dzisiaj ludzie są leniwi i pytają o wszystko i wszędzie. Co kupić jak użyć jakie nastawy jaki obiektyw itp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
dzisiaj ludzie są leniwi i pytają o wszystko i wszędzie. Co kupić jak użyć jakie nastawy jaki obiektyw itp
Najlepiej weź za nich aparat do ręki zrób fote, oddaj i pochwal jaki ma piękne zdjęcie ;]
-
Widziałem kiedyś repo ślubny na Nikoniarzach zrobiony cały na 28mm. Bardzo mi się podobał i nie rzucały się w oko braki ogniskowych.
-
Kiedyś zrobiłem całość na 50, bo innej stałki nie miałem. Dziś jak na to spoglądam to dalej jestem zadowolony z efektu :) Ale o gustach się nie dyskutuje :)
-
cały miniony sezon zrobiłem w konfiguracji (dwa body FF i crop)
przygotowania: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 80% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 20% to mieszanka szerokiego konta i c50mm f1.8 z przewagą na długi.
kośiół: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 90% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 10% to mieszanka szerokiego konta i c100mm f2
impreza: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 30% to szeroki kont (z lampą 14 mm na cropie) i 20% zdjeć c100mm f2 bez lampy
plener: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, światło kombinowane), pozostałe 20% to szeroki kont (14 mm na cropie) i 30% zdjeć c100mm f2 / c50m f/1.8
Wnioski na nadchodzący sezon:
drugie body FF i s20mm f1.4, na pasku do zmiany na bieżąco c100 f/2 (jako drugie body, dodatkowe).
Po przeczytaniu tematu wrzucę kilka uwag moich:
1. Robię bez lampy zewnętrznej, na sali trzeba ciut błysnąć ale w kościele uważam, że nie koniecznie.
2. 35mm to za wąsko, musi być szerzej. Uważam, że 20mm będzie idealne.
3. Przerabiałem 70-200mm - ciężki i nie procentowo za mało przydatne.
Sugestie i uwagi mile widziane :-)
-
Sugeruje 24mm zamiast 20mm - to juz mocno rozciąga obraz.
Miałem parę 20mm i 28mm i potem przeszedłem na 24mm, do tego na drugim 85mm, a na sali 100/2 szybkie, lekkie, wystarczająco jasne.
-
sugestia taka, że KONTO to masz na tym forum, albo w banku, a jeśli chodzi o obiektywy to szeroki KĄT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michaelsz
cały miniony sezon zrobiłem w konfiguracji (dwa body FF i crop)
przygotowania: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 80% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 20% to mieszanka szerokiego konta i c50mm f1.8 z przewagą na długi.
kośiół: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 90% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 10% to mieszanka szerokiego konta i c100mm f2
impreza: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, wszystko bez lampy), pozostałe 30% to szeroki kont (z lampą 14 mm na cropie) i 20% zdjeć c100mm f2 bez lampy
plener: 5dmIII +s35mm f1.4 (około 50% zdjęć, światło kombinowane), pozostałe 20% to szeroki kont (14 mm na cropie) i 30% zdjeć c100mm f2 / c50m f/1.8
"mieszanka z szerokiego konta" - to tygrysy lubią najbardziej, ja też najbardziej lubię, jak akurat mam szerokie konto :mrgreen: