Odp: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Ceny akcesoriow foto sa z d.... wziete ...
Popieram.
Ponoć oryginalne filtry Cokin dają zafarb, ale zaznaczam "ponoć". Ja ich nie testowałem. Filtry Hitech używam i z czystym sumieniem polecam.
Ja mam dwa filtry -3 EV Cokina i przy zastosowaniu jednego specjalnie problemu nie widzę ale raz zdarzyło mi się założyć obydwa i dostałem taki fioletowy zafarb, że ledwo go skorygowałem w Lightroomie bo mi się suwak od tinty kończył.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Czy jest różnica jakości między filtrami Hitech i oryginalnymi Cokin?
Jest poważna różnica w cenie - filtry Hitech są ok. 2x droższe (np. na Cyfrowe).
Trudno dziś filtry Cokin nazywać oryginalnymi, na początku tej techniki owszem ale to już prehistoria.
Co do zafarbu to są pewne sytuacje, gdy zarówno filtr Hitech jak i Cokin daje fioletowy zafarb silnie błękitnego nieba. Nie wiem co jest przyczyną.
Używam Cokin bo takie niegdyś kupiłem ale porównywałem z Hitech i trudno mi wskazać różnicę przy tym samym motywie.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Ceny akcesoriow foto sa z d.... wziete ...
rzuć okiem na ceny Lee to taki trochę większy cokin :mrgreen:.
Nie chodzi o to, że Lee jest droższe od Hitech, ale o porównanie między filtrem zwykłym i odwrotnym.
Na przykład Hitech 85 - ND 0.3 kosztuje 99 zł, a Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 kosztuje 229 zł.
Hitech 85 - ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl
Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie chodzi o to, że Lee jest droższe od Hitech, ale o porównanie między filtrem zwykłym i odwrotnym.
Filtry reverse to póki co hit Hitecha. Wyglądają też na trudne do wykonania tradycyjną technologią, coś musieli pokombinować a to kosztuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
bo filtry reverse są dla świadomych :) stąd i cena wyższa
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie pamietam. ale u mnie to leci w takiej kolejnosci:
1. twarda 2 EV, najlepiej od razu kupic z odwrotna gradacja reverse (
http://blog.robertstrachan.com/wp-co...6/DSC_2453.jpg )
2. miekka 2 EV
3. twarda 1 EV
4. miekka 3 EV
5. reverse 3 EV
przy dluzszych ogniskowych uzywa sie w zasadzie tylko twardych gradacji. przy krotszych no to oczywiscie zalezy od prostoty horyzontu. ja tu gdzie mieszkam :D :D :D jade glownie na twardych... "taki klimat" ;) Ty w normalnym kraju pewnie jednak bedziesz czesciej uzywal miekkich
Co oznacza określenie "reverse" w filtrach Cokin?
Mówimy o filtrach połówkowych. W "normalnych" filtrach połówkowych gęstość jest największa na brzegu, a mniejsza w środku płytki. W filtrach "reverse" gęstość filtra jest największa w środku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mówimy o filtrach połówkowych. W "normalnych" filtrach połówkowych gęstość jest największa na brzegu, a mniejsza w środku płytki. W filtrach "reverse" gęstość filtra jest największa w środku.
Czy to samo jest w filtrach nakręcanych? Mam filtr połówkowy Marumi, nie przyglądałem mu się dokładnie, ale wydaje mi się że gęstość jest jednakowa na całej powierzchni. Oczywiście w połowie jest łagodne przejście z szarego do bezbarwnego.