Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Domyślnie Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Witam serdecznie.
    Ostatnio noszę się z zamiarem przejścia z filtrów nakręcanych na system Cokin. Szczególnie zachęcająca jest dla mnie możliwość stosowania tych samych filtrów do różnych obiektywów, po zmianie pierścienia mocującego. Kusząca jest też cena. Moim faworytem jest rozmiar P, wydaje mi się że jest najbardziej popularny i przystępny cenowo. Jakie jeszcze istotne zalety posiada system Cokin? Używam dwóch obiektywów: jeden to Sigma C 18-200 F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM z rozmiarem gwintu filtra 62 mm, drugi to Sigma 10-20 F4-5.6 EX DC HSM z rozmiarem gwintu filtra 77 mm. Interesuje mnie zastosowanie standardowego holdera Cokin do drugiego z obiektywów (10-20 mm), czy holder nie będzie przeszkadzał przy najkrótszej ogniskowej (winietowanie)? Czy może konieczne będzie użycie odmiany slim holdera? Jeżeli ktoś ma doświadczenia z filtrami Cokin bardzo proszę o rady.
    Zbyszek.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

No u mnie na canonie 10-22 niestety holder jest widoczny i albo trzeba sobie uciąć/spiłować albo kupić slim
    Mam normalny i mam slima (obydwa to zamienniki) na slimie przy 10mm nic nie widać i nic nie przeszkadza.
    SONY

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

od lat trzymam filtry w lapie, poza sytuacja kiedy robie troszke dluzszymi ogniskowymi (35-70 mm) i potrzebuje dwoch prostokatow.

w szerokim kacie (6D + 17-40) zdecydowanie wole w lapie, bo jeszcze sie taki holder do rozmiaru P nie urodzil, zeby nie winietowal...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Akustyku, kiedyś podawałeś zestaw szarych połówek (4 lub 6), według Ciebie optymalny do szerokiego kąta i umiarkowanych tele. Mógłbyś to powtórzyć?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Akustyku, kiedyś podawałeś zestaw szarych połówek (4 lub 6), według Ciebie optymalny do szerokiego kąta i umiarkowanych tele. Mógłbyś to powtórzyć?
    nie pamietam. ale u mnie to leci w takiej kolejnosci:

1. twarda 2 EV, najlepiej od razu kupic z odwrotna gradacja reverse ( http://blog.robertstrachan.com/wp-co...6/DSC_2453.jpg )
    2. miekka 2 EV
    3. twarda 1 EV
    4. miekka 3 EV
    5. reverse 3 EV

przy dluzszych ogniskowych uzywa sie w zasadzie tylko twardych gradacji. przy krotszych no to oczywiscie zalezy od prostoty horyzontu. ja tu gdzie mieszkam jade glownie na twardych... "taki klimat" Ty w normalnym kraju pewnie jednak bedziesz czesciej uzywal miekkich
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Zestaw, który podał akustyk jest bardzo ok, ale jak zaczniesz focić, to sam ocenisz czego Ci tak naprawdę potrzeba. Ja zacząłem od miękkiej połówki 3 EV, po czym szybko kupiłem reverse'a 3 EV, a teraz jedzie do mnie twarda połówka 2 EV, bo w praniu wyszło, że filtry 3 EV są za mocne na mgliste poranki.

Miasto
    wieś, nie miasto

W jakich sytuacjach używacie reverse'ów?

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

W jakich sytuacjach używacie reverse'ów?
    W sytuacjach, gdzie jest prosty horyzont i w momencie, gdy słońce jest w jego granicach. Najczęściej są to wschody i zachody. Taka sytuacja wymaga mocniejszego przyciemnienia tuż nad linią horyzontu, natomiast góra kadru może pozostać mniej przyciemniona. Użycie takiego filtru spowoduje równomierne naświetlenie kadru. Na poniższym zdjęciu masz przykład jego zastosowania, aczkolwiek w moim odczuciu użyłem zbyt mocnego filtru czyli -3 EV, dlatego teraz zamówiłem -2 EV.

Tu: http://www.youtube.com/watch?v=ugCNNuKfd0Y jeszcze filmik, który sporo wyjaśnia.
    Ostatnio edytowane przez lucas_g ; 19-10-2014 o 10:44

Miasto
    wieś, nie miasto

Dziękuję.
    Jeszcze jedno pytanie. Czy jest różnica jakości między filtrami Hitech i oryginalnymi Cokin?

Mam dwa filtry Hitech kupione okazyjnie - miękkie 0.6 (2EV) i miękkie 1.2 (4EV) - i próbuję skompletować mały uniwersalny zestaw. Wydaje mi się, że potrzebuję jeszcze twarde 2EV i twarde 1EV na początek. O reversach pomyślę później - nie rozumiem ich ceny.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Ceny akcesoriow foto sa z d.... wziete ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów