Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Pytania do użytkowników filtrów systemu Cokin.

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Ceny akcesoriow foto sa z d.... wziete ...
    Popieram.

Ponoć oryginalne filtry Cokin dają zafarb, ale zaznaczam "ponoć". Ja ich nie testowałem. Filtry Hitech używam i z czystym sumieniem polecam.

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Ja mam dwa filtry -3 EV Cokina i przy zastosowaniu jednego specjalnie problemu nie widzę ale raz zdarzyło mi się założyć obydwa i dostałem taki fioletowy zafarb, że ledwo go skorygowałem w Lightroomie bo mi się suwak od tinty kończył.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czy jest różnica jakości między filtrami Hitech i oryginalnymi Cokin?
    Jest poważna różnica w cenie - filtry Hitech są ok. 2x droższe (np. na Cyfrowe).
    Trudno dziś filtry Cokin nazywać oryginalnymi, na początku tej techniki owszem ale to już prehistoria.

Co do zafarbu to są pewne sytuacje, gdy zarówno filtr Hitech jak i Cokin daje fioletowy zafarb silnie błękitnego nieba. Nie wiem co jest przyczyną.
    Używam Cokin bo takie niegdyś kupiłem ale porównywałem z Hitech i trudno mi wskazać różnicę przy tym samym motywie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    Ceny akcesoriow foto sa z d.... wziete ...
    rzuć okiem na ceny Lee to taki trochę większy cokin .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nie chodzi o to, że Lee jest droższe od Hitech, ale o porównanie między filtrem zwykłym i odwrotnym.
    Na przykład Hitech 85 - ND 0.3 kosztuje 99 zł, a Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 kosztuje 229 zł.
    Hitech 85 - ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl
    Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Nie chodzi o to, że Lee jest droższe od Hitech, ale o porównanie między filtrem zwykłym i odwrotnym.
    Filtry reverse to póki co hit Hitecha. Wyglądają też na trudne do wykonania tradycyjną technologią, coś musieli pokombinować a to kosztuje.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Na przykład Hitech 85 - ND 0.3 kosztuje 99 zł, a Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 kosztuje 229 zł.
    Hitech 85 - ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl
    Hitech 85 - Reverse Grad ND 0.3 filtry płytkowe sklep internetowy foto-net.pl
    bo filtry reverse są dla świadomych stąd i cena wyższa
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie pamietam. ale u mnie to leci w takiej kolejnosci:

1. twarda 2 EV, najlepiej od razu kupic z odwrotna gradacja reverse ( http://blog.robertstrachan.com/wp-co...6/DSC_2453.jpg )
    2. miekka 2 EV
    3. twarda 1 EV
    4. miekka 3 EV
    5. reverse 3 EV

przy dluzszych ogniskowych uzywa sie w zasadzie tylko twardych gradacji. przy krotszych no to oczywiscie zalezy od prostoty horyzontu. ja tu gdzie mieszkam jade glownie na twardych... "taki klimat" Ty w normalnym kraju pewnie jednak bedziesz czesciej uzywal miekkich
    Co oznacza określenie "reverse" w filtrach Cokin?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Mówimy o filtrach połówkowych. W "normalnych" filtrach połówkowych gęstość jest największa na brzegu, a mniejsza w środku płytki. W filtrach "reverse" gęstość filtra jest największa w środku.

Mówimy o filtrach połówkowych. W "normalnych" filtrach połówkowych gęstość jest największa na brzegu, a mniejsza w środku płytki. W filtrach "reverse" gęstość filtra jest największa w środku.
    Czy to samo jest w filtrach nakręcanych? Mam filtr połówkowy Marumi, nie przyglądałem mu się dokładnie, ale wydaje mi się że gęstość jest jednakowa na całej powierzchni. Oczywiście w połowie jest łagodne przejście z szarego do bezbarwnego.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów