Odp: Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu
Dostałam taką wiadomość:
Kurcze naprawdę propozycja z połową sumy jest bardzo dobra i na 2 część kasy mogę poczekać nawet 7 dni, żeby Pani mogła go po testować, za pobraniem miałem mega dużo problemów kilka razy i wolę tego znowu nie przerabiać. Może być to nawet 500 zł, a 600 po tych 7 dniach.
Wydaje mnie się że cena, plus dokumentacja itd. Daje na tyle gwarancji , że nie powinno być żadnych obaw, inaczej nie wysłał bym skanów itd. Ze swoimi danymi włącznie z numerem klienta w orange... Jutro rano mogę wysłać aparat, ale niech będzie tak jak się umówiliśmy że połowa teraz, połowa potem.
--- Kolejny post ---
Raczej chodzi o to że już miałem sytuacje że paczka pojechał, wróciła uszkodzona i były spore problemy.
Opcja którą sama Pani zaproponowała z połową kwoty wydaje się być rozsądna i wydaje się być idealna w tym wypadku.
1.Wpłata połowy
2. Wysyłka
3. Wpłata reszty po 7 dniach
Oboje idziemy w tym wypadku sobie na rękę, bo w wypadku jak coś będzie nie pasowało, czy nawet nie wiem po tych 7 dniach stwierdzi Pani ze to jednak nie to jest gwarancja zwrotu i dostania z powrotem wpłaty.
Cena jest na tyle fajna, biorąc pod uwagę gwarancje nadal ważną..
--- Kolejny post ---
Jak dla mnie jest to wiarygodne. Co uważacie?
Odp: Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu
Wiesz, nie mam pojęcia o jakim aparacie mówimy, a co za tym idzie - o jakiej sumie. Ale dla mnie każda suma powyżej powiedzmy 200 czy 500 zł jest za duża, żeby kupować kota w worku. Co to znaczy, że gość miał "dużo problemów"? Jakie problemy można mieć z wysyłką za pobraniem - poza faktem, że nieco więcej kosztuje (ale to już Twój problem, bo Ty płacisz za wysyłkę)?
Powiem szczerze: mnie się to nie podoba. Transakcja "niekontrolowana" (bez Allegro etc), nie jesteś w stanie sprawdzić jego referencji, w życiu gościa na oczy nie widziałaśâŚ Połowa kwoty? W zależności od aparatu może to być od 1 do - czy ja wiem? - 5 tysięcy złotych. A jeśli przelejesz mu ten tysiąc, a potem dostaniesz kurierem cegłę, to gdzie będziesz zgłaszać reklamacje?...
Ja bym się postawił. Albo przesyłka za pobraniem (z uprzednim opłaceniem kosztów przesyłki plus - dla spokoju sumienia sprzedającego - dodatkowe 100 zł na przykład.
Albo pojedź do niego. Jak się wydaje 1 / 2 / 5 tys. na aparat, to (zwłaszcza, jeśli oferta jest korzystna) wydanie dodatkowych 200 czy 300 zł na podróż i poświęcenie na nią jednego dnia nie jest dużym problemem.
Ja kiedyś kupowałem monitor - i to na Allegro - od gościa, który się uparł, że tylko przelew z góry. Po długiej mailowej dyskusji zgodził się właśnie na taką opcję 50 / 50. Wpłaciłem mu te 50% (400 zł, dobre parę lat temu) - i to był ostatni raz, kiedy miałem z nim kontakt. Okazał się złodziejem...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
Oboje idziemy w tym wypadku sobie na rękę, bo w wypadku jak coś będzie nie pasowało, czy nawet nie wiem po tych 7 dniach stwierdzi Pani ze to jednak nie to jest gwarancja zwrotu i dostania z powrotem wpłaty.
A jak Pani _nie_ dostanie aparatu, to?...
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Wiesz, nie mam pojęcia o jakim aparacie mówimy, a co za tym idzie - o jakiej sumie. Ale dla mnie każda suma powyżej powiedzmy 200 czy 500 zł jest za duża, żeby kupować kota w worku. Co to znaczy, że gość miał "dużo problemów"? Jakie problemy można mieć z wysyłką za pobraniem - poza faktem, że nieco więcej kosztuje (ale to już Twój problem, bo Ty płacisz za wysyłkę)?
Powiem szczerze: mnie się to nie podoba. Transakcja "niekontrolowana" (bez Allegro etc), nie jesteś w stanie sprawdzić jego referencji, w życiu gościa na oczy nie widziałaśâŚ Połowa kwoty? W zależności od aparatu może to być od 1 do - czy ja wiem? - 5 tysięcy złotych. A jeśli przelejesz mu ten tysiąc, a potem dostaniesz kurierem cegłę, to gdzie będziesz zgłaszać reklamacje?...
Ja bym się postawił. Albo przesyłka za pobraniem (z uprzednim opłaceniem kosztów przesyłki plus - dla spokoju sumienia sprzedającego - dodatkowe 100 zł na przykład.
Albo pojedź do niego. Jak się wydaje 1 / 2 / 5 tys. na aparat, to (zwłaszcza, jeśli oferta jest korzystna) wydanie dodatkowych 200 czy 300 zł na podróż i poświęcenie na nią jednego dnia nie jest dużym problemem.
Ja kiedyś kupowałem monitor - i to na Allegro - od gościa, który się uparł, że tylko przelew z góry. Po długiej mailowej dyskusji zgodził się właśnie na taką opcję 50 / 50. Wpłaciłem mu te 50% (400 zł, dobre parę lat temu) - i to był ostatni raz, kiedy miałem z nim kontakt. Okazał się złodziejem...
--- Kolejny post ---
A jak Pani _nie_ dostanie aparatu, to?...
No właśnie... dziękuję za odpowiedź, Pański post dał mi do myślenia. Postawiłam mu warunek: albo pobraniowa, albo nie kupuję. Pozdrawiam
Absolutnie nie kupować!
Podejrzewam, że skany dokumentów pościągane z sieci i ewentualnie przerobione w PS.
Szczególnie prawdopodobne jeśli to jest oferta okazyjna cenowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
.. zbieralam na nią dość długo i nie chcę stracić pieniędzy. ...
A potem będzie płacz i zgrzytanie zębów. Nigdy bym w taki sposób nie nic nie kupił. Pamiętaj, chytry dwa razy traci, a co tanie, w końcu okazuje się bardzo drogie.
Cytat:
Zamieszczone przez
martynkav3
No właśnie... dziękuję za odpowiedź, Pański post dał mi do myślenia. Postawiłam mu warunek: albo pobraniowa, albo nie kupuję. Pozdrawiam
A nie masz możliwości osobistego odbioru? Nawet przez kogoś?
Dzis nie ma okazji. Ostatnio ktos tu kupil okazyjnie 24-105 i tez byl placz...
nie wysyłać nic !
lepiej poprosić kogoś z forum kto mieszka w poblizu o podjechanie i sprawdzenie - założę się że adres nie istnieje albo nikt pod nim nie będzie wiedział nic o aparacie
każdy zna kogoś kto ma allegro...
każdy może wysłać paczkę pocztą z opcją sprawdzenia zawartości
śmierdzi próbą oszustwa na kilometr
Cytat:
Zamieszczone przez
kalatos
I absolutnie przesyłka kurierska, wtedy koniecznie przed podpisaniem listu zobacz aparat, włącz, zrób kilka zdjęć...
A która firma kurierska na to pozwala bo nie spotkałem się z taką? Najpierw podpisujesz list, potem możesz otwierać w obecności kuriera i jak coś jest nie tak to spisujesz z nim protokół, który jest podstawą do roszczeń.
Do jasnej ciasnej. Albo się kupuje albo nie. Jesli przesyłka dotrze i aparat okaże się nie taki jakbyś się tego spodziewał, to po prostu odeślij. Uzgodnij ze sprzedającym, że jest taka opcja i po sprawie. Jakieś dawanie kawałka ceny a resztę później.....wolne żarty.