Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu?

Domyślnie Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu?

Witam. Mam świetną ofertę od gościa na lustrzankę którą chcę kupić. Ma cały zestaw, przedłużoną gwarancję do 2016roku, wszystko sprawne. Sprzedający wysłał mi skan gwarancji oraz jakiś paragon dla potwierdzenia danych. Na gwaracji jest numer seryjny aparatu. Umówiliśmy się tak, że pierwsze zrobie przelew połowy kwoty, on wyśle paczkę kurierem i po odebraniu paczki przezemnie przelewam resztę. Nie chciałabym popełnić błędu, że zrobię przelew, a On okaże się oszustem. Powinniśmy jakąś umowę spisać? tylko jak? przez internet?.. proszę o pomoc, to moja pierwsza lustrzanka, zbieralam na nią dość długo i nie chcę stracić pieniędzy. Z góry dziękuję, pozdrawiam

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

Domyślnie Odp: Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu

Jeżeli sprawdziłeś gwarancję i paragon, wszystko zgadza się z numerami seryjnymi aparatu to nawet jeżeli coś byłoby nie tak będziesz mógł oddać aparat na gwarancji. Inne pytanie, czy cała transakcja jest robiona przez jakiś portal transakcyjny czy nie?

Domyślnie Odp: Jak zakupić lustrzankę od osoby prywatnej przez internet żeby nie popełnić błędu

Czyli po prostu będę mogła pójść do sklepu w którym kupił (w innej miejscowości- bo to drugi koniec Polski) i z paragonem i gwarancją bez problemu mi naprawią?Dogadujemy się przez maila. Pytałam czy ma allegro, ale powiedział że nie korzysta.

--- Kolejny post ---

Może spisać jakąś umowę internetową? jest coś takiego?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Poczta Polska w ofercie ma przesyłkę za pobraniem z otwarciem paczki przed zapłatą. Jeśli kurierem to za pobraniem, a jeśli sprzedający ma wątpliwości co do tego czy odbierzesz paczkę to wpłać przelewem najpierw koszt wysyłki, a za aparat zapłacisz przy odbiorze.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Za pobraniem nie chce wysłać, bo stwierdził że miał dużo problemów z taką wysyłką. Chce wysłać kurierem UPS z ubezpieczoną paczką.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Kupowałem kiedyś aparat w MM na raty i przedłużona gwarancja ważna była tylko z całością dokumentacji, czyli umową ratalną. Gdyby więc aparat był kupowany na raty to sprawdź to.

--- Kolejny post ---

A jaki to problem? Wpisuje w dokumentach wysyłkowych nr konta i po sprawie, chyba, że wysyła z firmy i ma umowę z kurierem to inna sprawa. Osobiście na wariant jaki podałeś bym się nie zgodził ani jako kupujący, ani jako sprzedający.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Ok, wysłałam maila z zapytaniem o formę wcześniejszego zakupu (raty czy kupno). A co do tej umowy o której wspominałam: jest taka możliwość?

--- Kolejny post ---

Nawet jeśli zgodziłabym się na takie zasady i okazałoby się, że zostałam oszukana to mogłabym coś w tej sprawie zrobić? zgłosić sprawę na policję - coś w tym stylu?

Wydaje się wiarygodny, skan gwarancji z jego danymi i dodatkowy paragon z jego danymi który mi wysłał wydaje mi się być wiarygodny. Nie wiem co o tym myśleć?

Coś już napisał Awatar kalatos
    Miasto
    Żyrardów

I absolutnie przesyłka kurierska, wtedy koniecznie przed podpisaniem listu zobacz aparat, włącz, zrób kilka zdjęć, zobacz czy wszystkie guziki działają, czy nic nie jest urwane, uderzone. Jeżeli poczta Polska koniecznie musi być zaznaczona opcja, że można obejrzeć zawartość przed podpisaniem.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

No i co da pobranie kurierem? Jak wyśle cegły to i tak gówno się zrobi, bo nikt nikogo nie zmuszał do wysyłania kasy lol. Zero potwierdzenia.
    Jedyna opcja to poczta polska - pobranie ze sprawdzeniem zawartości przy listonoszu. Otwierasz sprawdzasz czy wszystko jest, czy działa, czy się zgadza i płacisz albo dziękujesz.

Śmierdzi wałkiem, jak normalnie kurierem wysyła to co za problem wysłać pobraniem LOL O_O
    Nie wysyłaj kasy, nawet połowy kwoty beż żadnego potwierdzenia.

Nawet kogoś z forum poproś żeby Ci ogarnął odbiór osobisty i będzie pewniej i bezpieczniej.
    Znając życie i oferty z tablicy to kontakt się urwie jeśli będziesz chciała odbiór osobisty
    Ostatnio edytowane przez salas ; 13-07-2014 o 14:05

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów