1/320 z hss chyba bo cos pisali o mniejszej mocy flasha.
Merde - niezle to wyszlo :)
Wersja do druku
1/320 z hss chyba bo cos pisali o mniejszej mocy flasha.
Merde - niezle to wyszlo :)
To Canonowskie wkręca się odwrotnie ;)
A na poważnie - Nikon faktycznie zalicza "ostatnio" sporo wpadek i dlatego uważam, że ta puszka będzie OK.
Mój problem polega na tym, że w dalszym ciągu nie mam sensownego następcy dla mojego D700...
36mpix to dla mnie już zdecydowanie za dużo - nie potrzebuję tyle a brak sensownego ograniczenia wielkości pliku (sRAW 9pix = porażka) nie przekona mnie raczej do D800/810. D600/610 to już jednak nie ta budowa i AF (matryca BDB). Df nie na moje łapy a na D4/4s najzwyczajniej mnie nie stać.
I tak wychodzi na to, że najlepszym aparatem dla mnie byłby 5DmkIII O_O
Bartek (zapewne stary forumowicz :)) już tyle mnie przekonuje do zmiany systemu i gdyby nie szkła to hmmmmm......
No tak, ale chyba są jakieś sRAWy w tym Nikonie?
To jedyny sensowny rozmiar jaki można uzyskać z 36MPx
Aby zachować dane z filtra bayera, prawdopodobnie Nikon uśrednia 4 piksele co daje 9MPx.
Dokładnie to widać w 5D3 w trybie video, uśrednia on 9 pikseli dając full HD bez mory (dobrej jakości na wysokich ISO). Pozostałe (tańsze) puszki Canona uśredniają w poziomie 3 piksele a w pionie pomijają 2 linie, więc powstaje mora i szum jest nieco większy.
Nie wiem jak dokładnie działa tryb sRaw w Canonie, ale z tego co patrzę to sRawy są już demozaikowane na poziomie puszki. Można je nazwać takimi lepszymi plikami jpg bez kompresji :mrgreen:
Fakt - D700 nie ma ciągle następcy. Ja zmieniłem D700 na 6D na początku roku i kilka miesięcy "przyzwyczajałem się" do kolorów ... dziś mnie rażą te z Nikona :mrgreen:
Każdy system ma swoje plusy i minusy - mi odpowiadają szkła Canona, mam wrażenie, że Canon aż tak nie oszczędza np. przenosząc produkcję poza Japonię (810 jest robiony w Tajlandii) albo wstawiając silniki micro-motor niemal do wszystkich szkieł.
Trzeba szukac klienta na 5d3 i zamawiac d810. :D
Zalezy ile ta chwila bedzie trwac?
Lepiej kupić to co jest aktualnie dostępne za rozsądne pieniądze zamiast czekać na niesprawdzone i niemiłosiernie drogie nowinki :(