Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Nie. Nie zależy w jakim sklepie się kupuje. Żadne prawo obowiązujące na terenie RP nie reguluje długości trwania gwarancji, gdyż jest to świadczenie dobrowolne.
Uregulowana jest za to rękojmia (rok) i niezgodność z umową (2 lata).
Należy zatem uznać, że "pewien krakowski sklep" wprowadza w błąd. Poznański za to udziela informacji prawidłowej.
kupiłem 6d z gwarancją 3 lata
ale to było rozszerzenie extra płatne
faktycznie standardowo jest rok
trochę dziwne
z drugiej strony - bardziej dla mnie istotne jest co jest objęte gwarancją, a nie jak długo trwa
bo np padnie wyświetlacz-gwarancja obejmie? czy będzie to element "szybko zużywający" się? albo pewnie dowiem się że krzywo na niego patrzyłem....
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
trochę dziwne
jak znam życie i sprzedawców to te dodatkowe dwa lata to jest ubezpieczenie a nie gwarancja, tak jak pisałem w poście dla handlowcy sugerują że wszystko jest gwarancją ale to niestety nie jest prawdą gwarancja to gwarancja, niezgodność z umową to jednak coś innego niż gwarancja producenta, a przedłużenia to zwykle produkty ubezpieczeniowe mające z gwarancją niewiele wspólnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Idąc Twoim tokiem rozumowania w wskazanym wątku napisałeś cyt. Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic . W jakim celu mnie tam odesłałeś, skoro wszystko opiera się na bajdurzeniu, ze ktoś kiedyś gdzieś powiedział w mediach :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
A skąd ta wiedza o wymianie migawki? Canon zmienił politykę i daje teraz 2 letnią gwarancję na 6D?
Nie ma takiej wiedzy na temat 6D w formie pisemnej :(
ja juz sam nie wiem co jest gwarancja, co rekojmią, a co jakąś niezgodnością.. czy mam pesymistycznie podchodzić do tego czy optymistycznie, tego narazie też nie wiemy, ale wole to drugie rzecz jasna..
Natomiast ten "pewien krakowski sklep" o którym wspominałem, obraca masą sprzętu foto a e-mailowa odpowiedź od nich mam wrażenie nie była cytowana z dokumentu "który nie istnieje", tylko raczej z praktyki jak jest w rzeczywistości, ale tutaj też moze wkradać się też błąd, że różni sprzedawcy mogą być różnie traktowani jako pośrednik oddający sprzęt do serwisu, tego już nie wybadamy..
trochę dziwne
z drugiej strony - bardziej dla mnie istotne jest co jest objęte gwarancją, a nie jak długo trwa
bo np padnie wyświetlacz-gwarancja obejmie? czy będzie to element "szybko zużywający" się? albo pewnie dowiem się że krzywo na niego patrzyłem....
Jak kupiłeś aparat z przedłużoną gwarancją na trzy lata, to pewnie obejmuje wszystko poza uszkodzeniami mechanicznymi, bo od tego jest ew. ubezpieczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Idąc Twoim tokiem rozumowania w wskazanym wątku napisałeś cyt. Jedyne co jest pewne, to, że za bardzo nie wiadomo nic . W jakim celu mnie tam odesłałeś, skoro wszystko opiera się na bajdurzeniu, ze ktoś kiedyś gdzieś powiedział w mediach :) (...)
Ja to napisałem w pewnym momencie dyskusji wątku, który ciągnął się dalej...
Dalsza dyskusja nie ma sensu, bo sprowadza się do informacji, że ktoś cytował jakiś papier, ale nikt go nie widział i opieramy się na ustnych przekazach.
Oby naprawiali nasze sprzęty w ramach gwarancji, bo producent narzuca takie ceny, ze można tego od niego wymagać. Czas pokaże jak jest.
Kolego Bolek02 przecież pisałem, że jest coś takiego jak te dodatkowe 12 miesięcy chyba w wiekszości sklepów, na własnych przykładach podałem, ale w różnych miejscach jest to różne nazywane, różnie definiowane i zapewne różnie respektowane - nic nikomu nie opowiadam bajek, pisze jak u mnie jest tylko. Wierzyć na siłę nie trzeba.. ale komuś może to w czymś pomoże. Jak jest naprawde - czas pokaże, tu się zgadzam, wiadomo..