Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Warunki gwarancji i rekojmie

Coś już napisał

Domyślnie Warunki gwarancji i rekojmie

a no właśnie bo kiedyś coś było pisane w tym wątku o gwarancji na migawke w 6D - jak to w koncu jest - padnie przed końcem 2 letniej gwarancji to rzecz jasna wymienią.. a jak padnie po 4 latach przy 90 tysiącach (nie doleci do deklarowanej trwałości 100 tys) to też? Bo w starych 5D chyba wymieniają nadal nawet jak ma 7 lat.. chyba ze jestem słabo poinformowany?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez blumarine Zobacz posta
    a no właśnie bo kiedyś coś było pisane w tym wątku o gwarancji na migawke w 6D - jak to w koncu jest - padnie przed końcem 2 letniej gwarancji to rzecz jasna wymienią.. a jak padnie po 4 latach przy 90 tysiącach (nie doleci do deklarowanej trwałości 100 tys) to też? Bo w starych 5D chyba wymieniają nadal nawet jak ma 7 lat.. chyba ze jestem słabo poinformowany?
    A skąd ta wiedza o wymianie migawki? Canon zmienił politykę i daje teraz 2 letnią gwarancję na 6D?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

wedlug www sklepu, w ktorym swoj kupowalem (cameratop.nl), gwarancja jest 2 letnia. inne tutejsze sklepy tez tyle pojazuja.

w Polsce jest rok?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wedlug www sklepu, w ktorym swoj kupowalem (cameratop.nl), gwarancja jest 2 letnia. inne tutejsze sklepy tez tyle pojazuja.

w Polsce jest rok?
    wydaje się że rok, drugi to "odpowiedzialność sklepu za wady", niektóre sklepy mają napisane dwa lata ale wątpię by to była prawda. stan prawny gwarancji w naszym cudownym kraju jest prosty ale sprzedawcy często nie są zainteresowani tym aby klient rozróżniał gwarancję od odpowiedzialności za wady lub produktów ubezpieczeniowych stąd słowo gwarancja w ustach sprzedawcy może wiele (i nic) oznaczać.

można było po prostu ustawowo nakazać dwuletnią gwarancję producenta ale to byłoby za proste, nie mam nic przeciwko odpowiedzialności za wady lub podwójnej ochronie ale jeśli ustawodawca chce chronić konsumenta to powinien stosować proste rozwiązania a takim jest ustawowa dwuletnia gwarancja producenta.

ale jeśli się coś zmieniło i 6D ma dwuletnią gwarancję to chętnie się dowiem i będę się cieszył bo dotąd każdy canon którego kupiłem miał roczną gwarancję.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 15-01-2014 o 10:42
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Gwarancja na body jest taka, jaką określił producent w dokumencie gwarancji - nieraz ten temat był wałkowany na forum, ale co ciekawe same się spotykałem z tym, że sklepy różne rzeczy piszą i mówią klientom. Jak byłem na etapie zakupu 6d to w euro rtv agd mieli na stronie info, że gwarancja jest 2 lata. Napisałem do nich maila i po ok. 3 tygodniach odpisali, że zgodnie z gwarancją producenta jest jednak rok i potem zmienili info na stronie… a ja i tak body kupiłem, gdzie indziej.

Czym innym jest gwarancja producenta, a czym innym odpowiedzialność z tytułu niezgodności twowaru z umową - też było na forum to poruszane.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 15-01-2014 o 10:43

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    można było po prostu ustawowo nakazać dwuletnią gwarancję producenta
    To by było najlepszym rozwiązaniem, bo obecne rozwiązanie prawne jest krzywdzące dla sprzedawcy.

ale to byłoby za proste
    Niestety, wyłącznie w przypadku producentów krajowych...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

wydaje się że canon w bardziej rozwiniętych krajach unii europejskiej daje dwuletnią gwarancję producenta co więcej gwarancja ta wydaje się być uznawana przez serwis na Żytniej, może jakiś eurodeputowany zadba o jednolite traktowanie konsumentów przez tak znanego producenta na unijnym rynku
    Jestem szumofobem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

a czy nie jest przypadkiem tak, ze dystrybucja polska objeta jest ogolna europejska gwarancja Canona,
    ktora autoryzowane serwisy Canona w Europie honoruja niezaleznie od kraju zakupu?
    bo wtedy moze sie okazac, ze tylko z Zytnia jest problem, ale juz w Berlinie, Hamburgu czy chocby Pradze
    da sie aparat naprawic. po kosztach wycieczki / wysylki ?

byc moze to sa bzdury wyssane z "ludowych podan", wiec prosze skorygowac, mozliwie bez inwektyw
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Dla przykładu: canon kupowany w polskim sklepie ma rok gwarancji realizowanej w serwisie na zytniej. Ten sam model kupiony w sklepie w np. Berlinie ma dwa lata gwarancji, którą żytnia takze musi respektowac.. Myślę, ze serwisy w EU ale tej cywilizowanej, respektuja 2 lata, nawet jeżeli aparat kupiono w Polsce. Czyli raczej jest tak, jak Akustyk napisał
    Natomiast to, dlaczego w PL sa takie przepisy, niekorzystne dla klienta, to już pytanie do za przeproszeniem posłów. Tak czy siak droższy sprzęt lepiej wysłać czy zawieźć np. do Niemiec, bo jakby profesjonalne podejście serwisu jest lepsze. IMHO.

Coś już napisał

jesli wprowadziełem w błąd to przepraszam.. gwarancje zaokragliłem do 2 lat, gdyż z tego co mi wiadomo tak jest bo nakazuje tego prawo Unijne czy jakoś tak, tylko rożnie jest to nazywane, zależnie w jakim sklepie sie kupuje.

Jak bralem 5DMark III z pewnego krakowskiego sklepu to otrzymałem informacje:
    "Dodatkowy rok jest realizowany przez serwis canona. Canon respektuje 2 letnią gwarancję do której zobowiązuje go prawo unijne choć na karcie widnieje 12msc."

A jak brałem potem 6D w Poznańskim to było tak:
    "Gwarancja producenta to 12 miesiecy a zgodnie z polskim prawem jezeli zakupił Pan aparat jako osoba fizyczna może Pan reklamować go w drugim roku na zasadach niezgodnosci towaru z umową, Procedura ta nie dotyczy firm. "

Czyli.. nadal nie wiadomo jak to jest :P
    Ale nadzieje są - na moje oko gwarancja jest na 2 lata, wychodzi na to że do tego zobowiązuje poprostu prawo.. ale znowu co z braniem sprzętu na firme.. :/

O trwalości migawki i serwisu w 6D przeczytałem wątek, dzieki - na to nadzieje też są, wole pozytywnie o tym mysleć

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów