Odp: czy takie softboxy wystarcza?
Koniecznie dokup ściemniacz, najlepiej od razu i nie zapomnij się pochwalić jak zadziałał ściemniacz z tymi świetlówkami (będziesz miał lepszą motywację do zakupu czegoś normalnego) - czy były jakieś dodatkowe efekty wizualne (typu dymek) czy po prostu "przestało działać" ;)
Policzmy: "softbox 50x70 na 4 żarówki" 144zł, do niego statyw 84zł, do tego żarówka np. 4x35zł, razem 368zł za oślepiacz do portretów (pomijając wpływ zamknięcia 4 żarówek o dość konkretnym wydzielaniu ciepła w małym softboxie).
Najtańsza "normalna" lampa studyjna u tego samego sprzedawcy 269zł, softbox 60x90 (większy, nieco bardziej miękkie światło) za 90zł, statyw 84zł, razem 443 - drożej, ale masz możliwość regulacji mocy (płynna, niezbyt wielka-do 1/8 ale w tym "ciągłym" masz tylko 1 i 1/2) oraz możliwości rozbudowy o praktycznie dowolne nasadki, a także możliwość poświecenia "na ostro" (bez zmiękczania, jak będziesz akurat miał na to ochotę), z tych żarówek tego nie uzyskasz.
Zarowki philipsa 6500k moge miec od znajomego za 5zl sztuka(pracuje jako serwisant i ma tego sporo)statyw juz jest w zestawie, wiec odchodzi mi koszt jego zakupu czyli 164zl mnie to wyniesie;-) lampy sa 18watt czyli montujac 4 nie bedzie jakos mega goraco, zawsze moge 2 wylaczyc;-) moze i kase wyrzuce w bloto, ale jak sam tego nie doswiadcze to bedzie mnie meczylo caly czas hehe moglbys mi doradzic jeszcze te zarowki? 5500 czy 6500? Ktore dadza lepsze studyjne swiatlo?
Racja, kto bogatemu zabroni :mrgreen:
Lepsze będą te, które będą miały lepszy (wyższy) współczynnik Ra. Balans bieli i tak sobie dopasujesz do wzorca.
współczynnik Ra? Czyli mowa o kelwinach?:D
Wziąłeś pod uwagę, że przy tym oświetleniu będziesz musiał jasno otwierać obiektyw i stosować dość długie czasy? Do fotografii ludzi, to średni pomysł. Do przedmiotów i owszem, nada się.
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
współczynnik Ra? Czyli mowa o kelwinach?:D
Re - Współczynik oddawania barw (CRI - Colour Rendering Index), im wyzszy tym "żarówka" lepsze. Ra=100 ma światło słoneczne. W skrocie, im niższy wspolczynnik tym mniej kolorow mozna rozpoznac. Żarówki żarowe (jakby mogly byc inne :) , no ale sa) tez mialy bardzo wysoki wspolczynink Ra. Z LEDowymi juz nie jest tak latwo.
grzebiąc trochę w sieci, faktycznie polecane są lampy błyskowe:) Więc będę szukał prawdopodobnie czegoś z firmy YN. Natomiast zastanawia mnie czy ten softbox na 4 żarówki nada się do światła wypełniającego lub oświetlenia tła?
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
[..] Natomiast zastanawia mnie czy ten softbox na 4 żarówki nada się do światła wypełniającego lub oświetlenia tła?
Nie - za słabo świeci.
Doszedłem do wniosku, że jednak chcę kupić lampy reporterskie, abym mógł bez problemu zabrać je sobie w plener ;) Padło na 2x YONGNUO YN560-III jakich rozmiarów kupićz softboxy, aby w pełni wykorzystać moc lamp i mógł fotografować całe sylwetki, oraz od pasa w górę, żywność, produkty niewielkich rozmiarów oraz noworodki? Jest taki uniwersalny soft do tych zastosowań?
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
Doszedłem do wniosku, że jednak chcę kupić lampy reporterskie, abym mógł bez problemu zabrać je sobie w plener ;) Padło na 2x YONGNUO YN560-III jakich rozmiarów kupićz softboxy, aby w pełni wykorzystać moc lamp i mógł fotografować całe sylwetki, oraz od pasa w górę, żywność, produkty niewielkich rozmiarów oraz noworodki? Jest taki uniwersalny soft do tych zastosowań?
Namiastkę uniwersalności da Ci w tym wypadku zakup dwóch softboxów: nie za duży ośmiokątny (ok. 80 cm) i powiedzmy coś z reporterskich kwadratowych, powiedzmy 50 x 50cm. Do okty te lampy pojedynczo są trochę słabe w plener, ale sam musisz się o tym przekonać. Coś tam jednak już tym poświecisz, więc tak czy tak - próbuj. Poza tym okta z mocowaniem bowens przyda Ci się później. Kwadrat reporterski jak znalazł w plener do doświetlenia twarzy dorosłego, lub np. całego dziecka.
Rozważ parasolki - srebrna i biała. W plenerze możesz użyć dwóch lamp do jednej parasolki i to już trochę zwiększy możliwości. W studio z kolei coś już tymi dwoma softboxami wymodelujesz - właściwie, to całkiem sporo można zrobić.
Życzę przyjemnej zabawy.