Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ale porównując wybór punktu AF w 6D i 5D3 różnica jest wymierna. Ja mam domyślnie pod dżojstikiem ustawiony wybór punktów AF bez klikania czegokolwiek przed, więc zmiana zajmuje milisekundy ;).
Dla mnie ma to znaczenie, spróbuj fotografować jasnymi szkłami w pogodny dzień. Co do czasów synchronizacji, to może nie ma to znaczenia w studio, ale na zewnątrz już tak.
Oczywiście nie są to ogromne różnice, ale mogą uratować nie jedno ujęcie.
W rajdach czy formule 1 mniejsze różnice techniczne w autach powodują, że jedni wygrywają a inni przegrywają ;).
no fakt.. warto płacić drugie tyle za czas 1/8000 czy 1/200 dla lampy... kpina :mrgreen:
...i tak wolę mieć 3tys. w kieszeni niż onanizować się argumentami jak wyżej... nie wspominając o tym dżojstiku...
dla AF fakt warto dopłacić i to jedyny argument dla którego 6D i 5D MKII jest mniej atrakcyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
no fakt.. warto płacić drugie tyle za czas 1/8000 czy 1/200 dla lampy... kpina :mrgreen:
Zawsze można kupić filtr szary za mniej niż 3k pln ;). Na wszystko znajdzie się tańszy sposób...
Naprawdę widzisz tylko te różnice??? Dla mnie to jest kpina :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
dla AF fakt warto dopłacić i to jedyny argument dla którego 6D i 5D MKII jest mniej atrakcyjne.
Różnic jest znacznie więcej, wszystkie zostały wymienione. Nie ma co powtarzać, bo dla jednych jest to argument, dla innych nie.
Zostańmy z tym co mamy i idźmy robić zdjęcia, bo ta dyskusja nigdy się nie skończy.
Teraz trochę faktów...
Ostatnio dużo biegałem z 50D + Sigma 1.4 w słoneczne dni, niebo bez chmurek, południowe/popołudniowe słoneczko, w pewnym momencie pomyślałem że sprawdzę sobie jakby to było z 6D ustawiłem sobie 1/4000s iso100 wykadrowałem w jasną partie scenerii i co? no właśnie to F4 optymalna przysłona którą mogłem użyć:) Od tego momentu skreśliłem całkowicie aparat z wymarzonej listy zakupów :) Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, że powinienem wiedzieć do czego mam kupować sprzęt, przeanalizować sobie itp.
No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body :)
dla mnie to ograniczenie jest bezsensowne, i dopiero zauważyłem ten bezsens po osobistym przetestowaniu. Mało wygodne i wkurzające, w dodatku mało praktyczne, co generalnie bardzo ogranicza ...
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body :)
dla mnie to ograniczenie jest bezsensowne, i dopiero zauważyłem ten bezsens po osobistym przetestowaniu. Mało wygodne i wkurzające, w dodatku mało praktyczne, co generalnie bardzo ogranicza ...
Dla Ciebie właśnie jest 5DmkIII :) Dla innych może wydawać się bezsensowne wydawanie 4 tysi więcej od 6D po to, aby może przy takim spacerku i określonej pogodzie cyknąć psu, kotu czy dziewczynie zdjęcie... no kurde ludzie przy takiej pogodzie nawet kompaktem zrobisz zdjęcie i to niezłe! Ten biedny 6D też może da sobie jakoś radę.
Ja bym chciał zobaczyć takie zdjęcie kota ze spaceru warte 4000zł :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Dla Ciebie właśnie jest 5DmkIII :) Dla innych może wydawać się bezsensowne wydawanie 4 tysi więcej od 6D po to, aby może przy takim spacerku i określonej pogodzie cyknąć psu, kotu czy dziewczynie zdjęcie... no kurde ludzie przy takiej pogodzie nawet kompaktem zrobisz zdjęcie i to niezłe! Ten biedny 6D też może da sobie jakoś radę.
Bo to jest bezsensowne wydawanie dodatkowo tych 4 tys. .... i dlatego nasz kochany Canon powinien dać w 6d 1/8000,
lub co najmniej 1/6000. Być może jednak zadecydowali o tym księgowi i marketingowcy , a nie inżynierowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
W przenośni napisałem o tych zwierzątkach, oprócz zdjęć spacerowych odnosi się do zdjęć innej kategorii ... i też to strasznie może przeszkodzić/ograniczyć!
A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, że powinienem wiedzieć do czego mam kupować sprzęt, przeanalizować sobie itp. ...
No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body :)...
A co da inne body? Przyciemni słońce :shock:???
W takich sytuacjach nakręcasz filtr szary i jedziesz nawet na F1.4.
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.
No proszę Cię. Weź tą sigmę, odpal lampkę na biurku, ustaw F1.4 i zrób zdjęcie z 20cm, będziesz miał ten sam efekt. Pomiędzy 1/4000 i 1/8000 jest 1EV. Dla Ciebie 2/3EV w używalnym ISO ma ogromne znaczenie a w czasie migawki już nie, dziwne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Bo to jest bezsensowne wydawanie dodatkowo tych 4 tys. .... i dlatego nasz kochany Canon powinien dać w 6d 1/8000,
Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...
Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
Fajnie nie lampki na biurku tylko w normalny dzień.
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
Ja nie mam, ale Ty masz problem z zauroczeniem się 6D. Jedne argumenty dla Ciebie są dobre a inne już nie, wedle potrzeb.
Nie wiem w czym problem. To samo zobaczysz porównując zdjęcia z 1/4000 i 1/2000 na swoim 6D, chociażby tej głupiej lampki. Myśleć trochę...
Zrób dobrze naświetlone zdjęcie tej lampki a później zmień ekspozycję o 1EV.