Odp: Adobe w cloud - jak to widzicie
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Akurat chmura to ściema, sprytny sposób na pominięcie całego modelu dotychczasowej sprzedaży. Teraz kupisz w Adobe a nie np. w Cortlandzie, wiadomo do kogo trafi procent jaki wcześniej zgarniał dystrybutor / sprzedawca. Sam program instaluje się lokalnie na komputerze i potrzebuje raz na jakiś czas (to zależy od opcji mies/rok) połączyć się z serwerem Adobe.
Niby coś tam w chmurce można trzymać ale to są pliki a nie programy, czyli coś jak dropbox, google drive itp.
przejdźmy do ważnych tematów: czy Adobe wystawia faktury?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
przejdźmy do ważnych tematów: czy Adobe wystawia faktury?
Tak samo jak Microsoft. Dystrybucja abonamentu może być podobna jak Office 365.
No cóż, mnie się wydaje, że bardzo młodzi ludzie, jeszcze w gimnazjach, a może i w podstawówkach, którzy do tej pory potrafili doskonale opanować najnowsze (oczywiście pirackie) wersje programów Adobe, tym razem będą musieli uciec do konkurencji (Corel? inne?), albo przekonać się do programów bezpłatnych (GIMP, Rawtherapee itd.). Czy później do Adobe wrócą - śmiem wątpić.
A czemu tak uważam? Bo wiem, że tak naprawdę to w 95 procentach ludzie wcale nie potrzebują tak skomplikowanych programów, powiem więcej, w zasadzie to te legalne (choćby dołączany do lustrzanek DPP) doskonale się sprawdzają w większości przypadków. Owszem, pozostanie grupa "zawodowców", dla których współpraca z Adobe będzie koniecznością, ale w ostatecznym rozrachunku firma może - moim zdaniem - więcej stracić, niż zyskać.
Bo grupa zajmująca się profesjonalną grafiką, do wielkoformatowych wydruków na przykład, jest maleńka. Za to cała masa ludzi, "od fotografii weselnej", która do tej pory wrzucała sobie zakup fotoszopa w koszty, teraz zainstaluje DPP, bo do albumów ślubnych z zapasem wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz_K
No cóż, mnie się wydaje, że bardzo młodzi ludzie, jeszcze w gimnazjach, a może i w podstawówkach, którzy do tej pory potrafili doskonale opanować najnowsze (oczywiście pirackie) wersje programów Adobe, tym razem będą musieli uciec do konkurencji (Corel? inne?), albo przekonać się do programów bezpłatnych (GIMP, Rawtherapee itd.). Czy później do Adobe wrócą - śmiem wątpić.
Myślę, że nie doceniasz piratów.
chmura to jeszcze pikuś, jak nie będziesz mógł opublikować pliku w sieci własnego jpega bo się okaże że nie masz do niego praw i będziesz musiał kupić certyfikat albo coś to będzie realny problem - pewnie już nad tym pracują - słyszałem że inna wielka firma chce czymś zastąpić jotpegi - może się coś za tym kryje :) opłaty licencyjne, DRMy albo inne tam takie ... przecież nie robią tego dla ludzkości ani z tego powodu że nowy format jest lepszy czy produkuje mniejsze pliki "who cares" jak to mawiają u mnie na wsi
Dla mnie to rozwiązanie wydaje się całkiem sensowne. Ja nie potrzebuję PS-a na co dzień a czasem potrzebuję profesjonalnego programu do grafiki - ergo - płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie. Po co mam kupować za kilka tysięcy coś co mi jest potrzebne sporadycznie.
Zaraza już nadeszła :evil: - kliknij diabła.
Można nawet zadzwonić do piekła - link.
Wyprowadzić sztandar i rozejśc się do domów !
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie.
Fajnie by było, ale niestety w niektórych przypadkach jest: "Annual commitment; billed monthly" :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dla mnie to rozwiązanie wydaje się całkiem sensowne. Ja nie potrzebuję PS-a na co dzień a czasem potrzebuję profesjonalnego programu do grafiki - ergo - płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie. Po co mam kupować za kilka tysięcy coś co mi jest potrzebne sporadycznie.
Żebyś sobie czasem za godzinę nie mógł zapłacić...
Dla sporadycznych użytkowników może taki sposób rozliczenia będzie korzystny, ale dla stałych?
Albo dla tych, którzy do tej pory aktualizowali szopa co 2-3 wydania?
No właśnie. Załóżmy, że cena Lightroom4 to równe 500zł
Na miesiąc około 42zł.
Wątpię,żeby abonament wynosił tylko tyle dla kogoś, kto chce skorzystać tylko raz...
Zakładając,że nie robimy upgrade LR tylko 2 lata siedzimy na jednej wersji. Około 21zł na miesiąc
Może będzie opcja "wiecznego" abonamentu?