Odp: Canon 40 mm f/2.8 EF STM czy Canon 50 mm f/1.4 EF USM ?
Cytat:
Zamieszczone przez
sebastiank.
wiem,że 50 jest jaśniejsza, ale podobno na pełnej dziurze mydło, a dopiero po domknięciu jest ok
Podobno to ziemia jest płaska;)
Fakt, że można trafić gorszy egzemplarz (ale taki można trafić praktycznie w każdym szkle). Ale jeśli pech Cie szczęśliwie ominie, to od pełnej dziury 'pięćdziesiątka' jest ostra a po lekkim przymknięciu robi się żyleta. I mówię to po doświadczeniach z cropem a pewnie na FF jest jeszcze lepiej. Poza tym rozmycie tła i plastyka obrazu przy świetle 1.4 a przy 2.8 to dwie zupełnie inne bajki. Także jeśli 50mm nie jest Ci za wąsko, to zdecydowanie 50 1.4. A jeśli jest za wąsko, to np. 28 1.8 lub Sigma 35 1.4. Wybierając dla siebie, 'czterdziestki' w ogóle nie brałbym pod uwagę. Ale każdy może mieć inne preferencje.
myślałem też o 17-40 F4L, ale ta cena! to jeszcze nie moja półka cenowa
Cytat:
Zamieszczone przez
sebastiank.
myślałem też o 17-40 F4L, ale ta cena! to jeszcze nie moja półka cenowa
Ale najpierw napisałeś, że szukasz szkła do zdjęć w domu a jeśli tak, to nie ten kierunek. 17-40 to świetne szkło w plener, np. do krajobrazów czy specyficznej reporterki. Ale to nie jest obiektyw dedykowany do pracy w domu. Zdecydowanie nie to światło. Na szerokim kącie nawet kit będzie jaśniejszy;):mrgreen:
Podanym przez Ciebie szkłom do użytku przy zdjęciach rodzinnych brakuje jednego: szerokości. Obydwa fajne, ostre, w miarę jasne, jednak pod cropem to raczej szkiełka portretowe. Do scenek rodzinnych zdecydowanie są zbyt wąskie.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ale najpierw napisałeś, że szukasz szkła do zdjęć w domu a jeśli tak, to nie ten kierunek. 17-40 to świetne szkło w plener, np. do krajobrazów czy specyficznej reporterki. Ale to nie jest obiektyw dedykowany do pracy w domu. Zdecydowanie nie to światło. Na szerokim kącie nawet kit będzie jaśniejszy;):mrgreen:
Dokładnie. Mam w tej chwili T ze stopki i w porównaniu do C 50 1.4 to te 2.8 wydaje mi się tak ciemne jakby to było f 4.0 przynajmniej.
E tam, moje podstawowe obiektywy to 17-40L i 24-105L i jakoś tej jasności w warunkach domowych mi nie brak, a używam max ISO400. Co nie zmienia faktu, że im jaśniej, tym lepiej...
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
E tam, moje podstawowe obiektywy to 17-40L i 24-105L i jakoś tej jasności w warunkach domowych mi nie brak, a używam max ISO400. Co nie zmienia faktu, że im jaśniej, tym lepiej...
Jeśli chcemy błyskać flashem (ja sam często błyskam) jasność nie jest problemem. Ale zakładam, ze autor tematu ma kita, który zwłaszcza na szerokim kącie nie jest wcale taki zły, jak niektórzy go 'malują', więc po prostu szuka czegoś jasnego, do zdjęć w domu, może nie tylko portretowych, ale w każdym razie świadomie zawęża sobie kąt widzenia (wymienione w tytule wątku najszersze szkło ma 40 mm). Osobiście nie kupiłbym tez 17-40 do zdjęć w domu, bo to marnotrawstwo tego szkła i w takich warunkach (co innego landszafty, w których chętnie bym go zapiął na body i nie ściągał) ono nie pokaże swojego pazurka. Osobiście przy zdjęciach ludzi bardziej cenię małą GO a szeroki kąt, tym bardziej na cropie, na pewno nam tego nie da. Poza tym (tu się po raz kolejny powtórzę) cały czas zakładam, że szeroki kąt mamy już obstawiony kitem.
Nie lepiej jakiegoś zooma ze światłem 2.8? Będzie miał i 40 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Jeśli chcemy błyskać flashem (ja sam często błyskam) jasność nie jest problemem.
Nie znoszę flesza. Od zawsze i chyba na zawsze (nie licząc równoważenia światła z tyłu) :) . Już wolę podnieść ISO. Model typu: kit na imieniny cioci/żony/dziecka + 50/1.4 lub 50/1.8 lub 40/2.8 do bardziej przemyślanych portretów całkiem do mnie przemawia.
Canon 40 mm f/2.8 EF STM czy Canon 50 mm f/1.4 EF USM ?
z tych dwóch (50tkę miałem,40 mam) do kropa brałbym 40tke.. 50ka mimo ze jest jasna jakaś taka bezpłciowa jest.. niby fajna ale kolory takie sobie (oczywiście to mojemsuiektywne odczucia).. jak ma to być do 550d to szczerze mówiąc jako szkło uniwersalne (spacerzoom) kupiłbym 24-105 canona, na allegro używane za 2 tysiace w zeszłym tygodniu widziałem.. miałem to szkło ze 2 lata i gdyby kolega któremu sprzedawałem 40d nie wymarudził też sprzedaży tego szkła to miałbym je do teraz.. kolory fajne daje, ostre od f4, bokeh ładny, IS skuteczny..