Sprawdż sobie styki woltomierzem to będziesz kolego wiedział że jest tam prąd.Jeśli chcesz operować pod napięciem twoja Baśka.Ja wolę na zimne dmuchać.
Wersja do druku
Sprawdż sobie styki woltomierzem to będziesz kolego wiedział że jest tam prąd.Jeśli chcesz operować pod napięciem twoja Baśka.Ja wolę na zimne dmuchać.
Kolego, prądu to tam nie ma, co najwyżej napięcie. Prąd zaczyna płynąć po zamknięciu obwodu ;).
Nie ma możliwości zwarcia styków, wynika to z ich konstrukcji - przyjrzyj się stopce aparatu i lampie. Styki musiałyby być dwa razy większe żeby doprowadzić do zetknięcia ich jednocześnie przez stopkę.
Sam nigdy nie zwracałem uwagi czy mam włączony aparat i lampę, to samo z obiektywami. Nigdy mi nic nie błysnęło ani się nie popsuło.
Mimo wszystko bezpieczniej jest wyłączać urządzenia, ale nie zawsze jest to wymagane np. urządzenia USB.
Mi raz się zdarzyło że po podpięciu metza 58 przestał działać zoom lampy. Poczytałem chwilę i się dowiedziałem że to przez to że miałem lampe włączoną i aparat. Teraz podpinam zawsze wyłączoną lampe i nie mam problemu :)
Akurat w Sony da się włączyć tryb Wireless bez zakładania lampy na aparat. Przynajmniej w A700 to działało.
Poza tym zauważ że Sony ma zupełnie inną stopkę ;-)
Ja zakładam wyłączoną lampę od kiedy błysnęła mi przy zakładaniu. Szkody nie było, ale nie lubię jak mi lampa wycelowana losowo błyśnie znienacka.
Tak, tryb wirlesss można właczyć tak jak piszesz ale ja nie mówiłem o tym trybie. Pisałem o wyzwalaniu systemowej lampy przez fotocelę lub odbiornik radiowy. Samo podłączenie fotoceli do lampy nic nie da bo lampa nie będzie na nią reagować, trzeba ją wsadzić na aparat i odblokować. Dopiero wtedy się ją zdejmuje WŁĄCZONĄ z aparatu i można się bawić
Nigdy nie zwracałem uwagi co jest wł/wył podczas podpinania/rozpinania. Nawet w deszczu czy śniegu. Nigdy nie miałem problemów ze sprzętem - po za tradycyjnym przełączaniem się 580II z ettl w ttl... Ale to inna bajka :)
Takie jest ZALECENIE producenta. Ale nic sie nie stanie, jak bedziesz podpinac wlaczone LAMPY SYSTEMOWE. Jakby mialo cos sie naprawde stac, to producent umiescilby wylacznik lampy sprzegniety z sruba kontrujaca na sankach lampy :)
Problem moze sie pojawic, jak bedziesz podpinac wlaczone STARE LAMPY, ktore maja zdecydowanie WYZSZE napiecia na stopce.