Ta trawa jest po prostu prześwietlona. Ale jeśli naświetlisz trawę prawidłowo i bedzie zielona i soczysta, to K9 - temat zdjęcia - bedzie niedoświetlony.
Wersja do druku
Trawa jest prześwietlona a to urok fotografowania ciemnych rzeczy w pełnym słońcu i nie tylko ... to tak jak jak niektórzy maja problem z sfotografowaniem czarnego psa na śniegu :) przy czymś takim używałbym lampy błyskowej. Rozświetlisz cienie i zachowasz kolorystykę otoczenia :) Przy ciemnym psie automatyka aparatu daje dłuższe czasy naświetlania niż wymaga tego pozostała część kadru .
Przy psach (tym bardziej na zawodach) wolałabym nie używać lampy (no i to już większy koszt, bo domyślam się, że ta wbudowana niewiele pomoże). Z resztą światło lampy docierałoby chyba do fotografowanego obiektu, jeśli byłby w odpowiedniej odległości, bo jeśli pies jest dalej, to przy ogniskowej 200mm światło z lampy tam nie dotrze :confused:.
Jeśli chodzi o kolory to chyba będę szła w takim kierunku
Na zawodach agility raczej nie można używać lampy - nie każdy pies jest przyzwyczajony do błysku flesha. Na pewno w tamtym roku nie pozwalali używać (przynajmniej na zawodach w Warszawie).
Ja w tamtym roku robiłam zdjęcia w pełnym słońcu 450D:
http://farm5.static.flickr.com/4094/...511055f1_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4121/...ca6cb0a9_b.jpg
Witam
Namawiam jednak na robienie zdjęć w Rawach , a na początek można spróbować
darmowej wersji FastStone Image Viewer 4.6 ( jest PL )
Jest to tylko przeglądarka zdjęć , ale bardzo dobrze radzi sobie z lekką korektą Rawów i nie trzeba zatrudniać kombajnu, co dla niektórych może być problemem na początku...
Można otwierać JPGi jak RAWy. Otwórz jako -> TIF, CRF,NEF [...] RAW itd.Cytat:
JPG, Photoshop. Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
Zabawa z RAW'em wcale nie jest trudna jak by się mogło wydawać a daje duzo więcej możliwości niż JPG ... czym jaśniejsze tym kolory bledsze więc możesz na maskach ściemnić wybrane elementy kadru i dodać trochę nasycenia ewentualnie jak opanujesz ACR'a to możesz poprawic selektywne kolory