Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Ostre światło i kolory

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ostre światło i kolory

Czy macie może jakieś wskazówki co do fotografowania w pełnym słońcu? Dokładnie mówiąc chodzi mi o kolory, w ogóle nie radzę sobie z obróbką zdjęć robionych w takim świetle. Najprościej byłoby wybierać pory dnia, kiedy światło jest "miękkie", kolory są delikatniejsze i jakby bardziej plastyczne. Niestety nie zawsze jest to taka prosta sprawa, bo np. takie zawody są na ogół rozgrywane w środku dnia.
    Chciałabym, żeby kolory na moich zdjęciach były żywe, przyciągały oko, ale nie w takim stopniu, jak przykładowo na tym zdjęciu
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4628.jpg
    (mam też wrażenie, że jest zbyt dużo żółtego)

Z kolei tutaj raczej ostrożnie używałam krzywych, ale kolory niezbyt mi odpowiadają:
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4270.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4175.jpg
    http://i678.photobucket.com/albums/v...1/IMG_4187.jpg

Pomyślałam sobie jeszcze, że może to też kwestia GO, kiedy tło jest bardziej "rozmyte" to takie żywsze kolory wyglądają lepiej niż w wypadku zdjęć, gdzie szczegóły w tle są bardziej widoczne. Nie wiem ile mogę mieć tu racji, ale niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na jakieś jaśniejsze tele.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze jest zainwestować w filtr polaryzacyjny. Na pewno pomoże w części sytuacji, gdy będziesz fotografować pod odpowiednim kątem do słońca.
    Natomiast reszta to kwestia odpowiedniego wywołania rawa lub odpowiedniego ustawienia stylu w aparacie jeśli robisz od razu jpg. Co do wywoływania i obróbki jest tu wielu ekspertów, na pewno się wypowiedzą. Ja ci polecam polara jako coś co jakoś wspomoże w pewnych sytuacjach.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dołączę się do pytania Ill. Też mam z tym problem. Robię w RAW też, głównie RAW+JPG

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Robisz w RAW czy w jpegach? Jakiego programu do obróbki używasz?
    JPG, Photoshop

Wiem, że w RAWach pewnie miałabym więcej możliwości co do różnych zmian, ale chciałabym dowiedzieć się, jak to jest w takim wypadku z JPGami. Z RAWami pewnie byłoby "trochę" zabawy, a nie wiem czy mój PS będzie otwierać RAWy z mojego aparatu (mam canona 450D).
    Próbowałam też szukać w sieci jakiś tutoriali, ale chyba musiałam robić to w niewłaściwy sposób, bo nie znalazłam nic, co by mi w jakiś sposób pomogło, dlatego postanowiłam zgłosić się tutaj.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

To i ja się podepnę, chętnie poczytam sugestie...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Którego PSa uzywasz? 450 to dość stary aparat więc... Chyba CS go już potrafił obsługiwać. Tak w ogóle to jest darmowy konwerter do DNG a format DNG jest kompatybilny z każdym PS.

W RAWach jest nieco łatwiej. W Photoshopie jest w Adjustments -> Hue Saturation i jeżdżenie suwaczkami. Sposbów zmiany nasycenia w PS jest milion i trochę - pluginów też tyle samo.

EDIT: Poniżej 1 zdjęcie TYLKO z saturacją na +24.

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-07-2011 o 21:51

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

W zasadzie nie ma żadnego powodu, żeby kolory wychodziły źle w pełnym słońcu. Jest rczej odwrotnie - optymalne kolory sa w właśnie w świetle słońca, bo tak jest sprzęt ustawiony.

Problem jest w kontraście między cieniem i pełnym słońcem - tzn. tu jest pies pogrzebany. Czyli, jeżeli optymalny będzie grzbiet psa to morda będzie calkiem czarna itp. Starając sie pokazać cokolwiek w cieniu, przepalamy to co naświetlone obficie i wychodzi tak, że nic nie jest naświetlone prawidłowo i soczyście.

Z pustego i Salomon nie naleje, ale jeżeli chcesz męczyć zdjęcia zrobione w południe , żeby były znośne, to jednak RAW. No i polar owszem, pomaga.

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Wypróbuj RawTherapee w wersji 3.0. Można obrabiać pliki jpg takimi samymi narzędziami jak rawy. Tak jak Janusz Body napisał podnosisz Saturation (nasycenie)

następnie na tej samej zakładce na samym dole rozwijasz 'Lab adjustments' i wybierasz 'Curves' tak jak poniżej i manipulując suwakami od 'Highlights', 'Lights', 'Darks', 'Shadows' i dopieszczasz fotkę.

Na koniec Ctrl+S lub klik na ikonkę w lewym dolnym narożniku. Oczywiście program posiada wiele innych przydatnych funkcji jak skalowanie, prostowanie, kadrowanie, balans bieli (działa na plikach jpg).

Program do pobrania ze strony http://rawtherapee.com/
    a tu link do wersji na Windowsa http://rawtherapee.com/downloads/lis...th-development wybierz wersję dla siebie 32-bit lub 64-bit.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za pomoc . Będę kombinować, no i po obejrzeniu zdjęć robionych z użyciem polara i bez niego, to chyba faktycznie warto zainwestować. A w przyszły weekend kolejne zawody :-D.

Aha, jeszcze jedno!

Taka żółtawa trawa jak na zdjęciu niżej to urok canona czy powinna być bardziej zielona i taki efekt to po prostu niezbyt dobra obróbka?
    Ostatnio edytowane przez Ill ; 11-07-2011 o 07:40

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów