np. canon ef 50/1.8 nadaje się pod cropa 8-), zresztą dużo osób ma ef-y pod cropami, przykładów w forumowych galeriach wiele
Wersja do druku
np. canon ef 50/1.8 nadaje się pod cropa 8-), zresztą dużo osób ma ef-y pod cropami, przykładów w forumowych galeriach wiele
no tak wiele ma osób, a potem wychodzą takie kwiatki jak u mnie :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76241
:(
aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
dlatego przed zakupem warto poczytać na temat danego szkła,
jak tak patrzę na formum, to 50/1.8 i 70-200/4 to chyba jabradziej popularne szkła EF wśród crop-owiczów
Dopiero teraz przejrzałem ten wątek. Nawet się nie pochwaliłeś, że w końcu coś kupiłeś :roll:
135 na cropie najczęściej stosuje się do sportu. Jest szybki, światełko także super - nie ma co się dziwić. Z resztą od lat tak jest, że stałka będzie zawsze lepsza optycznie od zooma.Cytat:
aczkolwiek z drugiej strony 50 138 czy 70-200f4 sprawdzają sie świetnie na cropie. i nie tylko te pewnie.
Można wyznawać dwie zasady:
1 stałka + zoomy
1 zoom + stałki
;)
Podpinanie szkieł EF do cropa jest opłacalne w przypadku stałek. Jeśli chodzi o zoomy, to niestety będzie ciężko. Ani to szeroko, ani to też długo, bo czasem aż za długo.
@N00bek
no z tymi stałkami to ostrożny bym był na cropie ;P bo 50 1,8 oraz 1,4, 85 1,8 to cud miód orzeszki malina i co tam jeszcze - sprawdzałem, natomiast ostatnie bolesne doświadczenie z 28 1,8 pokazało że nie wszystkie są ok :(
oj nie chwaliłem się bo chciałem tak zaskoczyć fotką w galerii szkła :( sorry...
W/g optycznych to szkło jest najnormalniej cienkie. Nie spodziewałbym się że po podpięciu do cropa przestanie takie być.
http://www.optyczne.pl/185.4-Test_ob...87_obrazu.html
no i właśnie chyba tak jest, nawet Crop nie pomaga, co czasem z tego co czytałem przynajmniej moze byc ratunkiem. tu nie jest. najzwyczajniej w świecie są szkła dobre i złe. a nie efs i ef (przynajmniej z perspektywy cropa)
Generalnie nie ma żadnego problemu z używaniem obiektywów EF na sprzęcie APS-C.
Nie widzę w tym względzie ani wad ani zalet. Nic nie stoi na przeszkodzie i czasem się przydaje. Przez rok uzywałem cropową puchę 50D z eLą 17-40 EF i było nienajgorzej :)