Moje szkło będzie miało podobny przebieg, jak nie mniejszy. Żadnych pisków nie wydaje. Miałeś robione na gwarancji, płaciłeś czy było po gwarancji i uznali jako wadę obiektywu???
Wersja do druku
przeraza fakt ze wydajac tak duzo pieniazkow mozemy miec problem ktory jak by nie patrzec wiaze sie z zakupem nowego egzemplarza ... czarno to widze dochodzenie kto ma sie tym w Polsce zajac. Przypuszczam ze koszty zwiazane z wysyłka za granice tez beda niemale
Przeraża, przeraża. Ja jak na razie jestem dobrej myśli i tak jak napisałem wcześniej, w pierwszej kolejności Żytnia, a potem się zobaczy co dalej. Niestety w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć coś czego po zakupie można być pewnym, że działa dobrze i działać będzie, nawet jak zapłaci się za to więcej i jest to rzecz z górnej półki. Sam pracuję w firmie, której sprzęt przed laty uchodził za bezawaryjny, a teraz mam sytuacje, że wyjmując rzecz z pudełka okazuję się, że jest uszkodzona albo pracuję tydzień dwa i coś się psuję. Takie czasy...niestety.
U mnie wszystko odbyło się na gwarancji (na szczęście) a wysyłka na koszt żytniej.
2 tyg. trzymali szkło tak jak mają w info na stronie, fajnie że na @ na bierząco info przychodzi co ze szkłem robią.
Witamy,
Drogi Panie mbiesiadnik.
Nawiązując do Pańskiego postu chcielibyśmy zauważyć, że dnia 9.11.2010r. otrzymał Pan maila z następującą informacją:
Opis technika:
Obiektyw wykazuje FF dla wartości przesłony F2.8, przy przesłonie F5.6 obiektyw przechodzi w duży BF. W tym modelu możliwa jest kalibracja dla wartości przesłony F2.8 i F5.6, dla innych wartości przesłony elektronika przyjmuje średnią. Obiektyw z racji konstrukcji toru optycznego ma tendencje do pływania punktu ostrości dla wartości przesłony od 1.4 do 5.6.. // Kalibracja obiektywu do dostarczonego body Canon 5D.
Koszt usługi: 180.00PLN.
Prosimy o wiadomość zwrotną ze zgodą bądź rezygnacją z naprawy.
Dnia 9.11.2010r. otrzymaliśmy od Pana wiadomość zwrotną następującej treści:
Wyrazam zgode na naprawe obiektywu.
pozdrawiam,
M.B******
Rozumiemy, że wyrażając zgodę zapoznał się Pan z treścią kosztorysu, gdzie wyraźnie zostało określone: "Obiektyw z racji konstrukcji toru optycznego ma tendencje do pływania punktu ostrości dla wartości przesłony od 1.4 do 5.6.'' Wyrażając jednoznaczną zgodę uważamy, że przyjął Pan tą informację do swojej wiadomości. Nadmieniamy również, iż otrzymał Pan tę informację 9.11.2010r. a nie jak Pan sugeruje dopiero w odpowiedzi na Pańskiego maila z dnia 6.02.2011r.
Na kalibrację nie jest udzielana gwarancja. Gwarancją są objęte wymienione przez nas elementy ewentualnie dokonane naprawy. Czyszczenie, konserwacja
jak również kalibracja nie jest objęta gwarancją. Sprzęt po kalibracji można sprawdzić przy odbiorze lub w przypadku wysyłki po rozpakowaniu (tzw.
gwarancja rozruchowa). Przy takim postępowaniu w przypadku szybkiego zgłoszenia uwag co do wykonanej kalibracji technik może wprowadzić
ewentualnie korektę. Sprzęt został wysłany 10.11.2010 a Pan rościł gwarancję dnia 6.02.2011r. o tak długim czasie tym bardziej nie możemy rozpatrywać gwarancji.
Niestety ten typ tak ma. Obiektyw nie posiada tylko dwóch przesłon, natomiast regulacji dokonujemy tylko i wyłącznie dla tych dwóch wartości i nie jest to wymysł technika,lecz ograniczenia programu serwisowego. O tym fakcie został Pan poinformowany w przedstawionym kosztorysie.
Podsumowując, uważamy, że sumiennie wywiązaliśmy się z określonych w kosztorysie czynności.
Pozdrawiamy,
Opto-Technika
Amen.
Tak sumiennie wykonaliście swoje czynności, że obiektyw nie działa poprawnie. Na prawdę BARDZO SUMIENNIE. Nie jestem zawodowym fotografem i używam obiektywu od czasu do czas, tak więc dlatego dopiero po dwóch miesiącach od kalibracji zauważyłem problem po "kalibracji". Nie interesuje mnie to w jaki sposób dokonuje się kalibracji i dla jakiego toru optycznego, bla bla bla. Interesuje mnie to, że po takiej kalibracji mój obiektyw ma działać poprawnie na wszystkich ogniskowych, a skoro nie działa to chyba coś jest nie halo. U Was "ten typ tak ma". Inni koledzy używający tego obiektywu się nie skarżą. Nie dajecie gwarancji, trudno. Mój błąd, mogłem wcześniej o to zapytać. Wysłałem obiektyw do kalibracji ponownie. Tym razem mam 6 miesięcy gwarancji na usługę. Na pewno podzielę się informacjami czy wszystko działa poprawnie, czy może stwierdzono wadę fabryczna, o której mówili koledzy, a której Wy nie wykryliście. Nie zależnie od tego uważam, że nie wykonaliście sumiennie czynności za którą zapłaciłem.
Potrzebowałeś kilku miesięcy na sprawdzenie poprawności działania? A skąd serwis ma teraz wiedzieć, że nie przytrafił się w międzyczasie choćby jakiś upadek?
Upadek obiektywu spowodowałby jakiś ślad i wiadomo by było, że spadł. A Ty ile masz gwarancji lub miałeś na aparat??? I czemu tak dużo??? Aż tyle czasu potrzebujesz żeby sprawdzić nowy aparat??? A w międzyczasie może Ci spadł. Nie czepiam się już tego, że nie dają gwarancji tylko tego, że spaprali kalibrację.