Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??
A wlasnie ze bede miała :)
Wersja do druku
Jaceksw zapomnial wół jak cielęciem był ?? chyba zapomniał. Nawet jak wygrałam , to nie moge miec takiego sprzętu ??
A wlasnie ze bede miała :)
Ad.1 Nic nie musisz zmieniać - bo wszelkie ustawienia są pod konkretne zastosowania. Nawet nie powinno być takiego ustawienia, by o całej reszcie zapomnieć, ale na wszelki wypadek ustaw sobie RAW do zapisu;-)
Ad.2 Lightroom wystarczy, albo darmowy FastStone Image Viewer ;-)
Ad.3 Monitor masz kiepski, ale możesz dokupić tani kalibrator marki X-RITE i nim pobawić się w korekcję. Zmień monitor na EIZO z matrycą PVA lub IPS - nie kupuj nic co ma matrycę TN (Twoje Nieszczęście). Unikaj też marki NEC, bo ta marka nie wie co to jest kontrola jakości w fabryce.
Ad.4 Z dużym prawdopodobieństwem ten co sprzedawał laptopa kłamał. Do obrabiania zdjęć może być każda karta graficzna z gniazdem DVI, ale najlepiej jak ma minimum 128bitów, i jest na pamięciach DDR3. Wybierając kartę kieruj się wielkością zamontowanego wentylatora - im większe łopaty, tym ma szansę być cichszy, a po kilku latach masz jeszcze szansę na wychładzanie karty.
Fotografowie ciężko pracowali na swój sprzęt, na komputer, na Photoshopa i na pluginy. Trudno się dziwić ich reakcji, gdy podjedziesz Ferrari i nie można się z Tobą ożenić ;-)
Witam !
Bardzo ładny podpis uzbierałaś i niech Ci długo służy :)
Co do kalibracji i kolorystyki jest troszkę tu http://www.optyczne.pl/50.1-poradnik..._kolorami.html ale bardzo mało i troszkę tu http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-z...yce-22318.html
Osobiście bardzo polecam kalibracje, myślałem, że gołym okiem nie zobaczę różnicy, ale jest kolosalna.
Co do programów, to polecam lightrooma, posiada on wszystkie niezbędne opcje i w 90% potrzeb wystarcza, pozostałe 10 % to photoshop.
Opcje w aparacie to musisz ustawić sama pod siebie :) Oczywiście RAW, i zapominasz o balansie bieli, który dokładnie możesz ustawić sobie już z poziomu lightrooma. Reszta opcji typu odszumianie, brzegi, wyostrzanie i inne duperele, to już zależy od ciebie. Ja takich rozwiniętych opcji nie posiadam w 5d mark I, ale polecam wyłączyć redukcje szumów przy długich czasach :)
TOK'RA
Co do ostatniego slowka, to jeszcze nie zgłupiałam :-) moze kiedys sie ktos ze mna ożeni ;) hihi
Bartorux
w takim razie nieuniknione raczej bedzie spotkanie z kolega z Kielc :) Moze jak sie ladnie usmiechne to mi skalibruje moje okienko :)
Tak do wszystkich, moze nie bedzie to inteligentne co napisze, ale zawsze pobierala mi sie wersja trial Lightrooma, wczoraj triumf !!! mam pelna wersje :P dobra, to tak dla oderwania sie od tematu- po prostu jestem dziwnie dumną brunetką :)
Fotobrosa nie znam... nie wiem czy powinienem?
w zasadzie wszedłem teraz na stronę i w sumie to niedaleko ode mnie ale nigdy tam nie byłem - większość sprzętu tego co mam kupiłem u Grześka
Trzeba było też wysłać ;)
Każdy się kiedyś uczył..
Tu się zgodzę..
Tu już się nie zgodzę..
Z tego monitora chyba dużo się nie wyciągnie?
Co do NECa też nie masz racji - nikt nie broni kupić czegoś z serii SV..
ja mam NECa wybranego przez Toma01 i jestem zadowolony..
jasne... ciekawe co te DDR3 dadzą przy obróbce zdjęć?
ja w robocie mam kartę bez wentylatora i co ? to dobrze czy źle? jak napisał Czornyj - w zasadzie wszystko jedno jaka karta..
hmm.. znaczy masz pełną wersję oryginalną czy pełną ale z legalnością nie mającą wiele wspólnego.. ?
Arturs Fotobros fajna firma, naprawde korzystne ceny.
Co do wersji to mam pelna oryginalna...Czy moze nalezysz do jakiegos stowarzyszenia foto w CK ??
Dziobolek dzieki wielkie :)
Co jak, co ale ja w to po prostu nie wierzę. Można by się pytać o jakieś bzdury itd, ale w sumie mam to gdzieś.
Piractwo się kręci. Natomiast wy młodzi nic sobie z tego nie robicie.
Co do stopki brawo. Trzeba było jeszcze wypisać aparaty krewnych, znajomych i sąsiadów. Jeśli to Cię wystarczająco usatysfakcjonuje, to mamy tutaj odpowiedni dział do chwalenia się sprzętem.
Ustawienia aparatu ? Fizi dizi..., każdy ustawia jak mu wygodnie. Jeśli ktoś Ci poda ustawienia swojego aparatu to niestety jego strata. Jeżeli robisz zdjęcia weselne czy sesyjki, to pogrzebać w ustawieniach możesz.
DDR2 czy DDR3 nie zrobi wielkiej różnicy. Jak tanim kosztem, to 4gb ddr2 starczy na spokojnie. Karta grafiki? Polecam 8600gt albo 250gts. Może filmy Cię wkręcą:mrgreen:
Póki, co nie chwal się tylko rób zdjęcia, bo sprzętu można mieć pełen wór po ziemniakach, a ze zdjęć nici... Bo przecież włącznik będzie nie po tej stronie.
Ale teraz włącznik jest po jedynie słusznej stronie :mrgreen:
i ISO da się zmienić trzymając aparat przy oku ;)
nie wiem, może i korzystne.. to twoja firma czy pracujesz tam że o to pytasz?
To tam gdzie Kwant?
Po co należeć do stowarzyszenia jak tu jest typowe polskie piekiełko? zaraz są rozłamy i kłótnie (jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... :mrgreen: )
robię zdjęcia na Koronie od paru lat i się nasłuchałem różnych rzeczy
Jedyne co uważam i szanuję to www.jakiecudne.pl Pawła Zawadzkiego - on robi to z zamiłowania i nie ogląda się na innych.. reszta.. hmm.. mam swoje zdanie na ten temat - poczytaj sobie np. tu: http://www.canon-board.info/showthre...=44330&page=25
generalnie to czasem się z spotykamy na piwku na sienkiewce itp. i tyle, wolę sobie sam pstrykać albo z kolegami się umówić na zdjęcia poza formalnymi strukturami..