czyli mam rozumiec ze jedynymi alternatywami sa tamron 10-24 sigma 10-20 lub tokina 12-24 ?
nie ukrywam ze do najtanszych nie naleza ale chygba taka jest cena uwa.
dziekuje za wszystkei odpowiedzi.
Wersja do druku
czyli mam rozumiec ze jedynymi alternatywami sa tamron 10-24 sigma 10-20 lub tokina 12-24 ?
nie ukrywam ze do najtanszych nie naleza ale chygba taka jest cena uwa.
dziekuje za wszystkei odpowiedzi.
ok, zdecydowalem sie na sigme 10-20, czytalem, duzo o tamronie i wyszlo ze jest gorszy od sigmy, teraz pozostaje dylemat ktora....
czy 4-5.6 czy kupic ze staklym swiatelm 3.5
czy roznica w jakosci obrazu jest znaczna?
Sprawdź sam ;)
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
Pozdrówka!
;p wiesz co , juz sprawdzalem:) kilka razy, tylko chodzi mi o to czy warto doplacac do tej drozszej wersji, i czy jakosc obrazu naprawde bedzie duzo lepsza....
no i czy warto stosowac do nich filtry takie jak cpl czy wystarczy sam goly obiektyw.
Zenitar jak najbardziej daje radę na cyfrze i nie trzeba przymykać do f8, aby być zadowolonym z efektu. Jednak różnica między 16 a 18mm nie jest wielka:
http://www.mack.neostrada.pl/szeroko.html
a mam jeszcze pytanie bo posiadam filtr marumi dhg cpl 72mm , czy dobrze zrobie kupujac redukcje 72> 77 mm? nie bedzie to widoczne przy robieniu zdjec?
no wlasnie, ja patrze raczej na zakres ogniskowych i jakosc obrazu, z tego co wiem tamron ma lepszy zakres(10-24) ale gorsza jakosc obrazu oraz plastikowe wykonanie, ale ma za to lepsze swiatlo, ale jak przypada na uwa chyba raczej bede uzywal f8, 10 itp dlatego coraz bardziej przekonuje sie do zakupu sigmy 10-20 4-5.6