Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: zenitar 16mm

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie zenitar 16mm

Czy jest sens kupowac zenitara 16mm do canona 30D na yprtawe do egiptu? roznica miedzy nim a sigma jest tylko 2 mm, wiec nie wiem czy jest sens, i jak wyglada to z jakoscia obrazu w zenitarze.

z gory dzieki
    najwazniejsze to miec pasje....

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Zenitar to jest obiektyw dla pełnej klatki. Na cropie nie będzie tego efektu.
    Dla cropa to tylko fisz pod cropa np. Samyang 8 mm
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

wiem ze nie bedzie efektu, ale chodzi mi raczej o szeroki kat niz efekt fisheye, nie chce inwestowac sporej kasy w obiektyw jak sigma 10-20 itp, dlatego szukam taniej alternatywy na osiagniecie szerokiego kata bo boje sie ze 18mm moze nie byc wystarczajace.

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

18mm jak dla mnie byłoby za wąsko. Jeśli chodzi o tanią alternatywę to tylko fish 8mm. Jeśli nie lubisz efektu rybiego oka to zawsze możesz zdjęcie wyprostować. Co prawda trochę z tym zabawy, ale za niewielkie pieniądze masz szeroko.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

mialem fisha 8mm i sprzedalem, nie dla mnie taki efekt widocznie, a zabawy z prostowaniem kazdej fotki tyle ze szok....

kolejna z tanszych alternatyw jest chyba tamron 10-24 ale to juz jest trche kasy, bo do sigmy 10-20 juz cenowo bardzo blisko.

nie ma nic ciekawego na m42 oprocz zenitara 16mm?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zenitar niewiele tutaj zmieni i do 30D się IMHO nie nada,bo jest przeznaczony do pełnej klatki. Samyang 8mm będzie zaginał, ale to fajne foty i nie trzeba ostrzyć
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Przecież waldit2t pisze wyraznie-nie chodzi mu o rybie oko tylko o szeroki kąt

wg. mnie 16mm da ciut wieksze pole widzenia niz kit
    kiedys się bawiłem i jakość była całkiem sporo (tez mam 30D)
    przy wyprawie do egiptu jak przymkniesz do f8 to ostrosc bedzie wszedzie

wg. mnie powinno to zdać egzamin
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli ma być szeroki kąt to może Samyang 14mm?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

samyang 14 mm jest calkiem fajny ale do jego ceny doloze niewiele i mam tamrona 10-24 z af.

zaznacza, ze mieszkam w GB i roznica w funtach jeest niewlieka miedzy tymi obiektywami....

dlatego szukalem czegos tanszego bez af.

jezelio uda mi sie wymienic z kims za doplata za sigme 18-50 ex dc macro na jakiegos uwa to bedzie super a jak nie to chyba przemecze sie ta sigma na wakacjach.....

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldit2t Zobacz posta
    wiem ze nie bedzie efektu, ale chodzi mi raczej o szeroki kat niz efekt fisheye
    Ryba to ryba, nawet na cropie te zdjęcia będą zbyt pokrzywione aby można używać tego szkła jako szerokiego kąta.
    Cytat Zamieszczone przez waldit2t Zobacz posta
    kolejna z tanszych alternatyw jest chyba tamron 10-24 ale to juz jest trche kasy, bo do sigmy 10-20 juz cenowo bardzo blisko.
    Jest też Tokina 12-24, niedroga i bardzo dobra:
    http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
    nie ma nic ciekawego na m42 oprocz zenitara 16mm?
    Szerokokątne szkła z mocowaniem M42 w znakomitej większości nie nadają się do cyfrowych lustrzanek z uwagi na telecentryczność. Coś co było fajne na kliszy na matrycy generuje obrazki gorsze niż KIT.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów