Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
A robią gnioty.
Wersja do druku
Znam takich co mają ekstra stopkę, ekstra sprzęt, mnóstwo stałem i kapitalne korpusy.
A robią gnioty.
Nie twierdzę, że dobre szkło wszystko rozwiąże, bo tak nie jest ale podaje to jako element składowy. Co do obróbki to JPG są w pełni ok jeśli ktoś nie zamierza robić dużych wydruków. Świetne efekty można uzyskać w Lightroomie używając narzędzi "clarity" i "vibrance". Pierwsze wzmocni lokalne kontrasty i zarazem ostrość całości, a drugie nasyci bledsze kolory.
A co ma wspólnego RAW z wielkością wydruku? W Rawie jest znacznie więcej informacji dzięki czemu dużo więcej można zrobić z plikiem, wielkość reprodukcji nie ma żadnego znaczenia.
Wiem, że RAW nie ma związku z rozmiarem wydruku ale w odróżnieniu do JPG'a jest formatem bezstratnym, czego o JPG powiedzieć nie można. Każda ingerencja w JPG pogarsza go, dlatego na mniejszych wydrukach będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że zobaczymy efekty tej degradacji.
Też przyłączam się do pytania.
Jeśli ktoś ma dobry sprzęt i nie potrafi wydobyć ze zdjęć nic ciekawego to jego problem.
Ja podpowiadam koledze co zrobić aby zdjęcia trochę ożyły a przy obiektywach, które posiada gdzie pełna dziura to max 3.5 lub 4 to raczej trudno o dobrą plastykę. Chociaż przy C55-250 można by zastosować długą ogniskową ale na dłuższą metę dość uciążliwe rozwiązanie :)
Dziękuję za podpowiedzi !!! A jaki program do RAW-ów polecacie ??
Tylko trzeba jeszcze umieć z tego rawa to wyciągnąć.
Ja się od jakiegoś czasu próbuję na to przestawić. Oczywiście przy zdjęciach w kiepskich warunkach, przy źle naświetlonych itp pole manewru jest duże. Ale przy "dobrych" klatkach często nie jestem w stanie wyciągnąć z rawa wiele więcej niż sam aparat wrzuca w jpga ;-)
PS. massster -- spróbuj też pokombinować z wbudowanymi stylami zdjęcia (wpływa tylko na jgpi, są spore różnice w zależności od parametrów)
PSPS. I spójrz czasami na histogram. Kliknij coś w stylu "auto levels" w ps/gimpie, albo "Szczęśliwy traf" w picasie.
PSPSPS. I żeby zdjęcia miały "to coś" od razu to musi byc dobre światło wykorzystane w odpowiedni sposób. Są momenty w którym po prostu nie zrobisz zdjęcia, które będzie super bez obróbki.