No właśnie... to po co to kombinowanie z EOS Utility, jak można od razu, bez niego, przeglądarką do zdjęć posortować po dacie/czasie pliku? :razz:
Wersja do druku
Chociażby po to, żeby za każdym razem nie trzeba było sortować po dacie/czasie. A u mnie na przykład otwierając folder z RAWami i ustawiając sortowanie po dacie zrobienia zdjęcia system albo nie sortuje w ogóle, albo błędnie. A tak mam odpowiednie nazwy i nie ma żadnego problemu. I z EU za dużo nie trzeba kombinować, bo zrobisz to raz i przy każdym zrzucaniu zdjęć nazwy masz zmienione automatycznie.
no właśnie trzeba je zgrać - najlepiej do jednego katalogu.
O wadach zgrywania przez kabel dużo już napisano - z grubsza to szybkość (w czytniku sporo szybciej, po 2gie nie trzeba mieć eos utility) nie mówiąc o możliwości wyrwania gniazdka czy wyrabianiu zaślepek) .
łopatologicznie w takim razie - wczoraj robiłem ślub i wesele na 2 korpusy - wcześniej właśnie z tego powodu sprawdziłem to co tu pisano na temat eos utility. aha, numeracja w korpusach (5d i 5d2) oczywiście taka IMG_XXXX - i teraz obrabiając przydałoby się mieć wszystko w jednym folderze na dysku. i teraz podczas próby zgrania zdjęć przez czytnik okazuje się że ze 300 zdjęć ma taką samą numerację.. i trzeba kombinować.. wcześniej używałem programu autorstwa kolegi MxW ale przy dwóch korpusach coś tam nie tak działa.. a co do LR itp. to nie każdy ma LR a poza tym to wtedy to półśrodek bo posortowane nie są w windowsie ani nie są w jednym folderze.
aktualnie używam przeglądarki FastStone i tam jest opcja batch rename i w parę sekund ustawiając odpowiedni wzorzec da się właśnie datę i godzinę zrobienia zdjęcia plus nr porządkowy ustawić..
ale właśnie dzisiaj w Total Commanderze znalazłem opcję "narzędzie wielokrotnej zmiany" CTRL-M i to chyba sprawę też załatwi..
Jeżeli Ci się nazwy dublują, to przy pomocy IrfanView zmień pakietowo, jednocześnie dla wszystkich, nazwy plików z jednego z aparatów.
Co do kolejności zdjęć, to jeżeli nie miałeś zsynchronizowanych zegarów w obu puszkach to masz problem... :( Pozostaje chyba tylko "rzeźbienie".
Z RAW-ami z dwóch korpusów jest problem, z JPG mniejszy (bo w XP, można ustawić szeregowanie wg daty zrobienia zdjęcia a tej daty XP w takiej sytuacji w RAW nie widzi). Ok. Zeruję nazwy plików, synchronizuję co do sekundy zegary obu aparatów. Zanim wrzucę do jednego katalogu, hurtowo dodaję jakiś znacznik do zdjęć z danego aparatu. Tak przygotowane zdjęcia, wrzucam do jednego katalogu. I nadal nie będę miał idealnej kolejności, co do minuty nie wspominając o co do sekundy - a tak jest idealnie. Jednym aparatem zrobię więcej zdjęć, drugim mniej.
Idealnym byłby program do hurtowej zmiany nazwy plików, w który czyta EXIF i w którym można szeregować zaznaczone zdjęcia wg. wskazanego parametru, np. daty wykonania zdjęcia. "File renamer turbo" i "flash renamer" nie posiadają tego...
A sam zainteresowany milczy... ;-)
Ja akurat zawsze synchronizuję więc u mnie problem odpada, zmieniam nazwy właśnie pakietowo na datę i czas zrobienia z daty pliku i jest ok
Raw nie widzi ale windows datę pliku już tak, i jak robisz wsadowo zmiany nazw i wcześniej masz posortowane wg nazwy (czyli w kolejności zrobienia) to w większości programów masz możliwość dodania dodatkowego licznika i wtedy już sprawa załatwiona
ano.. ale przynajmniej sobie postów nabiliśmy :mrgreen: