Byłeś, sprawdzałeś, czy tylko teoretyzujesz? Ja byłem na kilku takich warsztatach, również jedno dniowych i mam całkiem odmienne zdanie.
Wersja do druku
A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?
pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczy ;) a to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto :)
ja rowniez jestem za Nikonem - zwlaszcza ze to twoj znajomy.
zawsze mozna cos poprobowac, pozamieniac...
ja wzialem canona bo znajomi maja (i np 550EX moge czasem pozyczyc)
a d90 to dobra pucha - mniejsza niz 50d, moim zdaniem ma lepsza matryce
tylko te obiektywy:
18-105 ma plastikowy bagnet wiec jak bedzie odkrecal to porazka
18-200 - nie lubie kombo-zoomow. poza tym znajomy toto uzywal 10h i oddal do sklepu.
polecilbym nowa sigme 17-70 HSM bo z nikonem sigmy dzialaja o niebo lepiej
bo jak sie uprze na canona to ciezko bedzie amatorskie szkla dokupic...
pozdrawiam
Drodzy współ-forumowcy,
przychodzi facet, grzecznie się wita, pisze wyraźnie, że się nie zna na Canonach bo używa Nikonów, pisze wyraźnie, że prosi o pomoc w wyborze sprzętu dla kolegi więc nie dywagujmy na tematy różne, nie pouczajmy miłego gościa na temat wyszukiwarki, tylko odpowiedźmy na temat.
Ja jestem i pozostanę początkującym użytkownikiem z jednym aparatem i jednym obiektywem, ale pewno ktoś tu jest, kto się naprawdę zna? Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
Pozdrawia bezradny Leopold
Czemu miałby? Taki kursy są dobrą odpowiedzią na pytanie "Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?".
To działa również w drugą stronę, to że Ty masz złe nie znaczy że nie warto. Różnica jest tylko taka że ja swoje zdanie opieram na doświadczeniu a Ty na dywagacjach.
Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego. Ja mam D300 i jestem zadowolony nie planuje zmian. Ale D90 boję się polecać o tyle ze czasem w nim wyskakują errory właśnie np. z wspomnianym obiektywem 18-105 mimo ze jest bardzo ostry to przez plastikowy bagnet zdarza czasem ze nie styka coś i pokazuje brak obiektywu trzeba robić on/off albo poprawić szkło. No niby to w niektórych sztukach i stanowią mniejszość ale zawsze..
18-200 w swojej klasie jest bardzo chwalony ale z doświadczenia wiem ze megazoomy to dziadostwo.
Do sigm również bardzo ostrożnie pochodzę bo o ile ja jestem stanie sobie wybrać szkło to jak komuś zaczynam tłumaczyć to odrazu stwierdza ze sie nie będzie męczył i kupi co innego czego nie trzeba będzie sprawdzać i testować.
Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
jesli lacznie 6k to 50d, zostaje 3200.
430ex - moze uzywka? zostaje 2600.
teraz mozna poszukac 17-55 IS USM uzywanego i ma dobry zestaw.
zamiast tego moze tez kupic 35/2 ~1000zł, 85 1.8, 50 1.4 - jesli chce stalki.
polecam tez zastanowic sie nad uzywka 5d + 430ex + uzywany tamron 28-75 albo stalka jedna
btw - pank - ty chodzisz na kursy jako swiadomy fotograf.
a zaplacic ~1000zł za kurs na ktorym ci powiedza co to przeslona, iso itd to nie warto:)
ty i czacha mowicie gruncie rzeczy o tym samym, tylko kazdy po swojemu:)
50 1.4 + 1000d