Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.
Wersja do druku
Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.
Pokaz to zdjecie i powiedz co chciales osiagnac.
chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci
Wady AF raczej tutaj nie widzę, sprzęt też wydaje sie pierwsza klasa.
Pewnie ręce się trzęsły i trzeba by krótsze czasy ustawić. Ewentualnie jakaś wada szkła lub body i konieczna wizyta w serwisie. Zrób kilka testów. Ostrzejsze zdjęcia dawał mój stary 400D z kitem IS.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
heh uprzedziłeś mnie ;)
rzeczywiście trawka troszkę ostrzejsza ale i tak mydełko.
...wygląda jak by obiektyw był ustawiony na mf na stałe lub AF był błędnie korygowany ręcznie...
ostrość ostroscią ale poruszone też są
czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX. Zawsze mozna podbic ISO zwiekszyc czas i HSS. moim zdaniem 7Z0W6284.JPG 1/100 zdecydowanie za malo. Zobaczcie w ZoomBrowser rozklad AF - nic do zarzucenia - poprostu za dlugi czas.
Zawsze mi się wydawało że:
także bardzo dziwię się tej wypowiedzi Mor_feusza że za krótki czas poruszył zdjęcie...Cytat:
Zamieszczone przez Neil van Niekerk
Akurat może nie przy takich zdjęciach jakie pokazał autor wątku, ale przy słabym świetle takie krótkie czasy zabijają atmosferę zdjęć i poprostu je zepsują. Technika nazywa się przeciąganie czy tam rozciąganie czasu- foto.jasiu (Stąd też wziąłem cytat o zamrażaniu ruchu)
'Dragging the shutter'
Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?
Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?