No to ja mam calkowicie odmienne zdanie. Jakosc jest rewelacyjna tej Sigmy (podpinalem pod 350D, 5D, 1D MK III oraz 1Ds MK III). Moim zdaniem najlepsze UWA na rynku
Wersja do druku
Moge sie wypowiedzieć jedynie o 16-35II z pozostałymi szkłami nie miałem styczności.
A więc szkło fantastyczne (nie bede wymieniał zalet), zdziwiła mnie jedynie słaba praca pod światło (chyba gosza od tamrona 17-50)!!!! A przecież to "L"
16-35L f2.8II jest świetnym szkłem, dla porównania miałem i zresztą mam nadal tamiego 17-50 , cichy, błyskawiczny Af również przy małej ilości światła!!, łapie af również pod światło, może ma trochę blików ale jest to do zaakceptowania, co do ostrości to rewelacyjny w centrum na bokach jest trochę gorzej :( ale to zależy od ogniskowej. Generalnie największym atutem jest dla mnie AF
Witam kolegów czytam czytam ile forumowiczów tyle opini ...trudny wybór
Posiadam 30d i tak się zastanawiam nad dobrym szkłem 15.....17..... co byście polecili ?
;))))Cytat:
Witam kolegów czytam czytam ile forumowiczów tyle opini ...trudny wybór
Posiadam 30d i tak się zastanawiam nad dobrym szkłem 15.....17..... co byście polecili ?
cokolwiek, byle by ogniskowa pasowała, światło i af
Witam,
miałem pod swoim Cropem 16-35 i 14mm (niestety I generacja) i nie iwem jak to jest na 14II ale w mojej batali 16-35 roztrzaskało 14mm I. Pod każdym względem. podkreslam pod każdym.
Ja porównując 16-35 mkII i 14 mkII stwierdzam że 14 jest ostrzejsza i mniej zniekształca
oba szkla na cropie beda swietne bo odpadaja rogi, ktore sa najslabszym ogniwem obu tych obiektywow
14L II ma ostrzejsze rogi od 16-35L @16mm ale jest mniej ostra w srodku kadru, na pelnej klatce winietę maja podobna, na cropie troche lepiej bedzie z 16-35
14L II na 2.8 ma jednak spora wade (nie wiem jak to nazwac) podobną do 50 1.4 na pelnej dziurze, otóż na kontrastowych elementach tworzy sie taka dziwna mgielka, no i mega aberracje tez zbyt mile nie sa,
widac to tu: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0
moim zdaniem lepiej kupic 16-35L II,
cena 14L II za tak marna stałkę to jakiś żart,
Ja mogę powiedzieć że moje 14 mkII nie aberracja i dużo lepiej sobie radzi pod światło niż 16-35 mk II.
Mgiełki nie zdjęciach nie zauważyłem
przeczytalem co sie da i kazdy swego kota chwali
moze ktos ma 14L i 16-35L i wrzuci jakies sampelki?
glowie sie co kupic (sluby i ogolne zastosowanie)
15 fish sprzedalem bo wykorzytywalem 1-2 klatki
teraz musze go czyms zastapic
moze ktos moze jakies surowe duze jpg doslac via e-mail?