negatyw za 3000 zł....nie dziękuję postoję
Wersja do druku
negatyw za 3000 zł....nie dziękuję postoję
Nie chcesz - nie kupuj. A jak Ci źle to kup w Polsce. Ja kupiłem i jestem zadowolony.
No nic odkrywczego raczej nie napisałeś - gratuluję bardzo tanich zakupów. I co najważniejsze - udanych...
Zanim zacznie się jednak wyśpiewywać pochwalne peany warto uświadomić innym jakie ryzyko podejmują kupując sprzęt, który w razie zaginięcia jest ubezpieczony na ... 70zł. Chyba, że sprzedawca w takowym przypadku zwróci kupującemu np 3000zł bez mrugnięcia okiem to jak najbardziej warto.
Jednak skoro podejmujecie takie ryzyko to równie dobrze możecie samemu zamówić sprzęt w Usa/Azji jeszcze taniej i poprosić sprzedającego o wysyłkę jako gift oraz ubezpiecznie paczki na kilka złotych aby nie wzbudzać podejrzeń Pana Celnika...
sorry ale zęby zjadłem niegdyś na zabawach sprzętem z usa i wiem, że nie ma nic za darmo. Odsetek paczek skradzionych a zwłaszcza splądrowanych jest bardzo duży - zamiast szkła dostaniesz pomarańczko ( to akurat z autopsji :) ) i co wtedy? Ależ owszem, dostaniesz odszkodowanie od ręki - całe 30$...
:D dołoże ja swoje 5 groszy, wysylam sporo paczek za granice i sporo dostaje niestety nie ze sprzętem i dużo mniej wartościowymi rzeczami bo warte najwyżej 100-200 zł na których jest napisane, że są to owady czy jaja i paczki nie dochodzą czy są splądrowane, powiem szczerze nie zaryzkował bym 3 tys wiedząc jak paczka jest ubezpieczona to poprostu jest jak proszenie się o okradzenie:-) . Wiem każdy z nas nie ma kasy, a na zoszczędzenie kilku stówek zysku to duża pokusa, ale przemyślcie czy strata kilku tys jest wart tego.
Właśnie wystawiliście gościa celnikom i skarbówce. Gratulacje.
Moja księgowa twierdzi, że ludzie ze skarbówki regularnie czeszą aukcje i forumy hobbystyczne w poszukiwaniu takich informacji. Więcej takich tematów, a handel sprzętem foto będzie odbywał się w podziemiu. Choć już teraz jest strasznie dziwny.
Czemu dziwny trzeba sprowadzać sprzęt przez firmy lub samemu i jak trzeba zapłacić cło to zrobić to, a nie obchodzić różnymi kruczkami prawnymi wiem Polak potrafi, tego nas uczyli inni może warto być uczciwym, a nie kombinatorem i życie będzie dużo prostsze. Powiem tak prosto Kali ukraść to dobrze a Kalemu to źle.Co do celników oni dobrze wiedzą jak ten proceder przebiega nie muszą
tu czytać.:D
A celnik ma prawo i tak otworzyc paczke, nawet ta za 30$ i wycenic po swojemu. Jak obiektyw jedzie w pachnacym nowoscia opakowaniu to dyskusja bedzie trudna. Z drugiej strony ci ludzie wysylaja naprawde duze ilosci sprzetu i o dziwo przychodzi bez zajakniecia, wiem bo korzystalem :-)). Mnie raczej martwi co jesli przyjdzie uszkodzony ?
Zostaje tylko zwrot.
Jak by nie bylo, to ceny jednak sa rewelacyjne. Czasem warto zaryzykowac, najwyzej zaplaci sie clo, i wyjdzie tyle co zakup w Polsce.
Nie rozumiem tej dyskusji. Jak gość wystawia sprzęt foto po takiej a nie innej cenie to zobowiązany jest Umową. Jak go sprowadzi i czy jakieś przepisy ominie to Cię nie interesuje. Jeśli sprzętu Ci nie dostarczy i kasy nie zwróci to zgłaszasz sprawę na allegro. Jeżeli i oni nie poradzą sobie to gość zostaje usunięty a sprawa trafia do prokuratury.
>>zostaje usunięty a sprawa trafia do prokuratury
Allegro to moze mu zawiescic konto, prokuratura sie zainteresuje jak zalozysz mu sprawe. Tak czy owak jestes w plecy na 3000 :-)
Tyle ze sprzet z USA jest naprawde w tej chwili tak tani, ze oplaca sie ciagnac nawet z clem i Vatem. Wysyp ofert wiec nie dziwi. A jak sprzedajacemu zalezy, to zostanie TIPem zza oceanu :-) Zreszta w naszym dziale Sprzedam tez juz widac pierwsze oferty.