No za tyle, to możesz kupić chyba wszystkie produkty canona po jednej sztuce.Cytat:
Zamieszczone przez Eroll
Wersja do druku
No za tyle, to możesz kupić chyba wszystkie produkty canona po jednej sztuce.Cytat:
Zamieszczone przez Eroll
Sprawa prosta, 20/30d lub samsung g10d + dualkit.
Wizjer w 400d za przyjemny chyba nie bedzie do mf...
Dobra uwaga, a inni młówili, że mały budżet ;)
Oczywiście 3000 zł ;)
Zmierzam ku 30d (nowy), raczej nmam obawy co do zakupu używanego sprzętu w takiej cenie. Do tego przejściówka na m42 z dandelionem, potem dokupie sobie jakis obiektyw.
Wiecie może gdzie mozna kupić takiego Canona d30 samo body w rozsądnej cenie i np. 24 miesięczną gwarancją (większośc sklepów daje 12 miesięcy.. ) ?
Miałem bardzo podobne obiektywy podpięte do swojego starego 300D - dawały radę bez problemu - jedynie pod światło była męka. Na pewno również nie 'obsłużysz' DSLR'a samymi starymi obiektywami - gorąco zachęcam do zakupu co najmniej jednego dobrego 'nowożytnego'.
Ja bym się skłonił ku rozwiązaniu -> używany 20D + KIT 18-55mm EF-S + używany Tamron 28-75 f2.8 + przejsciówka (może z dendalionem)
Będziesz miał pokryty fajny zakres - od 18 do 75mm (28mm do 120mm @ 1.6x crop), w tym jeden bardzo fajny obiektyw, który też podepniesz do analogowego body Canona (jeśli kiedyś mimo wszystko chciałbyś wrócić do negatywu). Ogólnie: jasno, sprawnie, wygodniej i dobrej jakości.
Cenowo wychodzi w okolicach 3000zł
Na allegro:
BODY 20D -> od 1500zł
Tamron 28-75 -> od 950zł
M42-> EOS z Dandelionem -> od 199zł
Czyli w kwocie którą na to przeznaczasz się bez problemu zmieścisz.
Sam posiadam 30D, a mój znajomy 20D i jeśli chodzi o jakość zdjęć, to praktycznie nic się nie różnią. Różnica względem 350D - duża.
Jak Ci braknie tele, to zawsze masz 135mm w postaci Jupitera (~216mm @ 1.6x crop)
No to dlatego 350D trochę będzie Ci przeszkadzał - jedno kółko nastaw to trochę kiszka, ale można się przyzwyczaić. 350D ma niestety jedną dużą wadę - wizjer... :(
Takie rzeczy jak: prędkość włączania / zapisu na kartę / przeglądania / obsługa aparatu / współpraca z lampą, itp - zbliżona do 20D/30D.
Ty ino się odczep od 350, tak! Jak komuś nie przeszkadza to, że będzie miał poxigripa, który imo daje efekty lepsze niż wszystkie inne zestawy uchwyt standardowy + grip bg, to jak najbardziej 350d! Wizjer używam do ostrzenia manualnego makro i nie tylko i też idzie, nie wiem czemu panują takie stereotypy, że jak 3cyfrowy, to zabawka, albo to za mały wizjer, albo to plastikowy, albo za mały uchwyt. Fakt, byłem w FotoJokerze i miałem wybór : 350d czy 30d : też wydawało mi się, że 350d to zabawka i tylko ze 2 razy spadnie na ziemię i będzie do wyrzucenia, a że 30d wytrzyma wszystko, taka kobyła fajna. Ale wybrałem 350d i radzę sobie z nim wspaniale, poxigrip idealnie dopasowany do ręki właściciela, ostrzyć na mf idzie, nie wiem co tam jeszcze... No po prostu idealny zakup!
No to sobie zobacz co mam w stopce :) Mam porównanie na codzień (no może co kilka dni) i śmiem powiedzieć, że sporo temu korpusowi (350D) brakuje. M.in. te sprawy które opisałem. Stereotyp pewnie i panuje, ale popatrz na pewne fakty które mówią, że 350D to nie jest 20D... Dla kogoś kto przesiądzie się z analoga mały wizjer będzie największą porażką.
Pewnie, że - jak to ładnie napisałeś 'poxigrip' - nie przeszkadza, ale jak różnica cenowa 350D względem 20D jest tak niewielka, to dlaczego nie zainwestować w coś co jest lepsze?
Chyba potrzeba bardziej kategorycznej odpowiedzi na problem na początku wątku. Nie będzie nic z zastosowania obiektywów M42 a z wymienionych w szczególności. Miałem okazję pracować wiele lat na podobnym zestawie (może nawet sporo lepszym) i zapewniam że każdy korpus z grupy 350D, 400D, 30D da w połączeniu z kitem i C 50/1,8 o niebo lepsze efekty. Nie obrzydzajmy sobie współczesnej techniki za pomocą ruskich słoików. Kolega ma 3000 zł do wydania i bez problemu kupi któreś body i wymienione obiektywy. Wychowany na analogu nie bedzie jęczał na nieporadność autofokusa i inne bzdety. Jestem pewiem, ze osiągnie zadowolenie z przesiadki na cyfrę.
Wiesz, jak ktoś używał dobrego analoga to wizjer 5D nie jest jakąś wielką rewelacją, a wszystko co niżej jest po prostu małe i ciężko się przestawić. Jak dla mnie to wizjer 20D/30D jest od biedy akceptowalny do normalnego fotografowania z AF, ale już na pewno nie do manualnego ostrzenia bez matówki z klinem.