Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Z Analoga na cyfre = zadowolenie ?

Mieszany widok

Eroll
    Guest

Domyślnie Z Analoga na cyfre = zadowolenie ?

Witam forumowiczów.

Wiem, że nie lubicie tamatów typu 'co wybrać', ale one będą się pojawiały i tego nikt nie zatrzyma, bo mimo, że można przeszukiwaćc forum, to każdy lubi kiedy patrzymy konkretnie na jego problem, indywidualnie

Ale do rzeczy...
    Dotychczasowy sprzęt:

Analog, Zenit 12xp Praktica MTL 5b Helios 44M-4 MC Jupiter 37A MC pierścienie pośrednie do makro statyw Velbon.

Analog to świetna sprawa, o czym wiem bo używam, ale w dzisiejszych czasach potrzeba jednak tej szybkości jaką daje lustrzanka cyfrowa pod każdym względem (nie tylko jesli chodzi o gotowy produkt w postaci zdjęcia przeniesionego w kilka sekund na PC).

Zatem potrzebuję lustrzanki cyfrowej.
    Budżet: około 3000 tys.

Oczywiście zamierzam używać obiektywów M42 przy użyciu przejściówki, ale także nowych obiektywów.

Na początku myślałem o 350d dwa dobre obiektywy.
    Teraz myślę, że może warto dołożyć jednak do body i kupić canona 30d (np. używany).

To czego potrzebuję to brak drastycznych zmian po przejściu z analoga, jesli chodzi o jakość i wyrazistosć zdjęć. Jednym słowem, nie zalezy mi strasznie na jakichkolwiek bajerach (zawsze robiłem fotki na manualu i będą robił, a na jakości, kolorystyce, ostrości zdjęć. Oczywiście jeśli jakieś 'bajery' mają w tym pomóc to jak najbardziej.

Prosze o pomoc, np. o dołaczone zdjęcia z 30d lub 350d z obiektywami na mocowanie M42...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eroll Zobacz posta
    Witam forumowiczów.
    Wiem, że nie lubicie tamatów typu 'co wybrać', ale one będą się pojawiały i tego nikt nie zatrzyma, bo mimo, że można przeszukiwaćc forum, to każdy lubi kiedy patrzymy konkretnie na jego problem, indywidualnie
    Podobnie jak mało kto lubi pisać to samo po raz pięćdziesiąty
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Eroll
    Guest

Domyślnie

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, trudno.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Zdjęć 350D + m42 Ci nie dam, bo nie mam czym zrobić. Powiem tylko, że przy standardowej matówce i tunelu jakim jest wizjer w 350d jest to dość niewygodny zestaw, aczkolwiek przy niskim budżecie daje naprawde zadowalajace rezultaty, o ile mamy dobre oko i trafimy z ostrością.

MZ bierz 30D, bedziesz zdecydowanie bardziej zadowolony. Po przesiadce z zenita na 350D cieżko byłoby Ci sie przyzwyczaić
    pucha i grucha

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Budżet niestety mocno ograniczony jak widzę. Zasada jest jedna i prosta, lepiej mieć tańsze body i lepszy obiektyw, to tyle. Co do m42 to chodzą na każdym body i przynajmniej nie ma problemów z AF-em. Z pierścieniami czy mieszkami nie ma problemu jak ktoś nie jest ślepy to nie demonizujmy małych wizjerów.

Eroll
    Guest

Domyślnie

3000 to dla mnie dużo.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

jak do ostrzenia manualnego to może coś z rodziny Pentaxa? np k100d super.

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus Zobacz posta
    Budżet niestety mocno ograniczony jak widzę. Zasada jest jedna i prosta, lepiej mieć tańsze body i lepszy obiektyw, to tyle. Co do m42 to chodzą na każdym body i przynajmniej nie ma problemów z AF-em. Z pierścieniami czy mieszkami nie ma problemu jak ktoś nie jest ślepy to nie demonizujmy małych wizjerów.
    Odstępstwa od zasad też są zalecane. Poza tym kolega i tak chce przez dłuższy czas na początku robić szkłami m42 , więc moim zdaniem powinien kupić używaną 30D, do tego dandeliona z potw. ostrości i będzie super zestaw bez gimnastykowania się. A jak z czasem wpłynie trochę $ to sobie kolega pozwoli na jakieś sigmy , tamrony czy elki.

Nie wiem jakiego aparatu używasz, ale uwierz,że ten wizjer w 350d to jest porażka na całej linii.
    pucha i grucha

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Ja jestem za 30d. Rok temu zamieniłem 350d na 20d i ani chwili tego nie żałowałem.
    Używanie szkieł M42 jest dość upierdliwe , ustawianie ostrości na małej i ciemnej matówce jest do kitu. Ale to moje prywatne zdanie.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów