Teraz już Nikon ma matryce z niskim szumem więc jeśli o to chodzi to kupując D300 zamiast 40D powinieneś być bardziej zadowolony bo to lepszy korpus. Jeśli mały obrazek to oczywiście 5D, no chyba że stać cię na D3.
Wersja do druku
Na czarnym forum jest wątek dotyczący różnic D300 i 40D. Sami posiadacze Nikonów piszą, że nie ma aż tak wielkich różnic pomiędzy tymi aparatami, żeby dokładać 2k. Poza, tym Canon ma więcej szkieł od Nikona, ale czy lepsze? 50 1,8 Nikona bije na głowę 50 1.8 Canona - ostrość, wykonanie (troszkę droższy). Też sie zastanawiałem czy nie przejść na Nikona i nie kupić zamiast 40D + 24-105 np. D300 i 18-200.
Tak jak napisali poprzednicy. Moim skromnym zdaniem nie ma co czekać, na kolejne modele "puszek". Z obserwacj wiem, że jedyny plus takiego czekania to spadek cen starszych modeli. Jednak stracony czas a przede wszystkim zdjęcia....cóż wniosek nasuwa się sam. Osobiście wolę zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze szkło - i co ciekawe - obiektywy nie tracą tak na wartości jak "body" ; chyba, że się mylę.
40D - nie warto nawet na niego spojrzeć:
1. Nie ma autofokusa wcale (sic!) - a jak w jakimś sie przypadkiem pojawi - na skutek błędu w "firmłare" to:
2. Nie trafia w nic - a jedyne co trafia to szlag tych co widzieli go "przez przeglądarkę"
3. Grip sie łamie i śrubka sie urywa.
4. Ma obślizgłą gumę - wszędzie - nawet pod stolikiem w kawiarni.
5. Nie da sie do niego podłączyć nic - nawet prostego "ajpoda" (bo nie łapie za łapę?)
6. Ze złośliwością teściowej piętnuje wady twarzy - nosem można zahaczyć księdza w czasie ślubu.
7. Nie tanieje w tempie 5 stów/dzień.
8. Szumi jak Radmor na stereo podłączony do "zbiorczej" w bloku.
9. Nie kręci filmów - ale za to kółko mu sie kręci - co z tego jak w niewłaściwą stronę ?
10. Jest "gorszy" od 400D a co dopiero 450D albo 500D.
11. Lajf Vju - nie działa a jak działa to tak jak "ałto-fokus" - patrz punkt 1.
12. Jak już ma jakieś "punkty ałto-fokus" to ma za dużo i nie wiadomo który wybrać.
13. Coś tam trzeba taśmą sklejać - bo sie rusza "od nowości".
14. Ma za dużo i źle rozmieszczonych guzików.
15. Nie ma wyświetlacza a jak już ma u kogoś to mdły, zaróżowiały, zfioleciały generalnie fuj!
16. Ma brzydkie szare pudełko - od nowego roku.
17. I wstrętny pasek.
18. Robi jakieś zdjęcia ??? Nie wydaje mnie sie!
19. Jest ciężki i wielki jak stodoła.
20. Ma "łod nowości" brud na matrycy.
Tak z własnych obserwacji forumowych - za chwilę spuszczę go w kibelku.
PS. Znam kolesia któremu "kręci filmy" - teraz nie może się opędzić filmy "walą mu na chatę" w wielkich ilościach...
Zapomniałem - wszystkie 40D mają problemy z BF/FF na dowód - moja 40D (wyłowiłem z wody) z 0.5 mm bakfokusem na "szybkim jak djabeł" szkle f2 - nie do zaakceptowania !!!
Nie kupować !!! - masakryczny lemon