A jak sie maja szumy w obu tych aparatach? Nie chce juz ogladać testów bo to wiekszego sensu nie ma.Oczekuje odpowiedzi od ludzi co wiedzą co nie co na ten temat?
Wersja do druku
A jak sie maja szumy w obu tych aparatach? Nie chce juz ogladać testów bo to wiekszego sensu nie ma.Oczekuje odpowiedzi od ludzi co wiedzą co nie co na ten temat?
Jeżeli chodzi o finanse to jak poczekam miesiac dluzej to bedzie mnie stać na 400D jak i 30D. Tyle teraz pytanie który i dlaczego? Z jakiego powodu? Jak juz pisałem obiektywy to inna historia ale z KIT'em nie zostane. Plany są a kiedy beda zrealizowane - nie wiem.W kazdym badz razie nie stanę w miejscu.
Proszę, tylko nie to........
Załącznik 3678
gwozdzt dziekuje za wyczerpująca odpowiedz mam nadzieje,ze nie jest ona wprost proporcjonalna do twojego ilorazu inteligencji.
A dodam,ze chodzi mi o np. zdjecie w tych samych warunkach z tymi samymi obiektywami i czy roznica szumów np. przy ISO 800 pomiedzy aparatami bedzie bardzo widoczna. widziałem testy , zdjęcia ale pytam sie osob - powtarzam po raz kolejny - które miały w reku zarówno 400D jak i 30D.
poczucie humoru ma urlop? :-)
Ponadto nie rozumiesz przenośni, więc napiszę wprost - szumy to nie jest żadne kryterium wyboru pomiędzy tymi aparatami - w obu są na odpowiednio niskim poziomie.
Dobrze ci tu wcześniej koledzy radzą - idz gdzieś do sklepu i przede wszystkim weź oba te aparaty kolejno do ręki. Bo sie potem może okazać, że będziesz potrzebował rzeźbić takie coś:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12699.html
Oprócz różnic ergonomicznych (gabaryty, tylne kółko, górny wyswietlacz) istotnym parametrem wydaje mi się też prędkość zdjęć seryjnych, powiększenie wizjera czy spot i na te rzeczy zwróć uwagę.
Stałem jakiś czas temu przed podobnym dylematem 400D czy 30D ??. Tyle, że wtedy różnica wynosiła około 1000 zł. Dla Mnie to była granica zaporowa, nie do przejścia w tamtym momencie. Wybrałem 400D :smile: bo dozbieranie na 30D trwałoby chwilę, a straconych ujęć nic mi nie wróci. Przetestuj nalepiej obydwa sprzęty, zobacz jak leżą w dłoni. Dla Mnie 400D jest trochę za mała jeśli chodzi o chwyt. 30D to nieco inna liga. Jeśli różnica w cenie nie jest dla Ciebie problemem i 30D bardziej Ci odpowiada to wziąłbym ją zwłaszcza, że nie chcesz wymieniać sprzętu przez dłuższy czas. 4-setkaD to wg. Mnie dobry sprzęt (Mi wystarcza), radzi sobie przyzwoicie, jestem zadowolony z użytkowania, ale przy obecnej różnicy zastanowiłbym się jaki typ fotografi mnie kręci i czy nie dołożyć do 30D
I znowy wydaje mi się , ze odpowiadasz sam na swoje pytanie. Jeżeli cię stać na 30D i możesz (chcesz) poczekać to poczekaj i kup 30D. Napewno jest "lepszy" od 400D zarówno pod względem ergonomii jak i zdjęć. Ale decyzja zawsze należy do Ciebie.
Ta różnica 700 zł to połowa ceny lepszego obiektywu niż kit np Tami 17-50. Jak do tego nie weźmiesz KIT-a to jeszcze więcej zaoszczędzisz i do 17-50 będzie Ci bliżej.
Jednak jak zaznaczyłem wcześniej wybór nalezy do Ciebie.:D