A ile bylbys gotow zaplacic? Sprzedaz nie zajezdzonego 20D i kupno malo uzywanego 30D to jakies 600-700zl. Koniec offtopa.
Wersja do druku
Tym bardziej ze za kazdego dandeliona jego tworca dostaje pieniadze, a firmware by zaraz wszyscy sobie za darmo skopiowali i autor by mial co najwyzej "satysfakcje". ;)
a ja myślę, że to "rzucanie kłód" pod nogi potencjalnych użytkowników (czyt. klientów) to samobój Canona...bo jak powiedział ten gośc..."miałem kupić czterysetkę, ale tam kit jest gorszy no i mam te wszsystkie szkła m42, więc po co mam sie męczyć..."
A jakbyś mógł rozwinąć :). Bo jedno drugiemu trochę przeczy. Akurat canon to system jeden z najbardziej przyjaznych jeśli chodzi o stosowanie obcej optyki manualnej. Być może nie było to intencją projektantów canona (a księgowych to już na pewno :mrgreen:) no ale tak im wyszło :).
Kolekcjoner=true
szymcik=false
Wiem coś o tym...
W pełni się zgadzam :-) Przedmiotowe Pentaxy potwierdzają, co prawda, ostrość ale rozwiązanie redukcji BagnetK / M42 praktycznie uniemożliwia szybką zmianę optyki M42 na dedykowaną i na odwrót, bo nie da się wykręcić z bagnetu szkła łącznie z przejściówką a do zdjęcia samego pierścienia potrzebny jest klucz lub przynajmniej cienki nożyk lub mały śrubokręt.
Ponadto te 180 zł za dandelion nie jest przerażającą kwotą, jeśli zestawimy ją z idącymi w kzł oszczędnościami na optyce :-)
Juz sa tanie dandeliony pokazujace 50mm i f/2.0 na ebay.
Z przejsciowkami do M42, Leika R, Contax, Olypmus, Nikkor.
Sam kupilem i kosztowal mnie 123zł (dandelion na adapterze Olympusa).
Odkleilem go i przykleilem do adapteru Nikkora (bo taki mialem i uzywam)
A adapter sprzedale za 70zł. Wiec mi koszt wyszedl raptem 50zł. ;-)
rosyjskie adaptery pokazuja 1,4 i te są najlepsze ...
Może chodzić o inną sprawę.
AFAIK cała kalibracja FF/BF w Canonie polega na wprowadzeniu odpowiednich poprawek w układ AF zależnych od ogniskowej i może czegoś jeszcze. Z dandelionem mamy zwykle obiektyw o innej ogniskowej i innym świetle niż dandelion mówi puszce.
Może Canon blokując potwierdzenie z manualami zabezpiecza się przed narzekaniem na BF/FF związany z tym, że brakować będzie jednego z parametrów do algorytmu AF?