Bo ona jest przewidziana do pracy przy minimalnej ogniskowej 24mm.
A o cropie nie wie - co już wcześniej ustaliliśmy :-)
Wersja do druku
Ale instrukcja zapewnia mnie, że poniżej 24 mm zdjęcia i tak robi, tylko ich brzegi będą niedoświetlone. :wink:
To może mi ktoś jeszcze wyjaśni, jak to jest. Jeżeli zakładam obiektyw EF, to wszystko jest ok, lampa błyska tak jak powinna, a aparat wycina sobie z pełnej klatki odpowiednie zdjęcie i obydwoje jesteśmy zadowoleni.
A co jeżeli założę EF-S? Lampa błyska słabiej, ale zdjęcia są obcięte na brzegach, więc wychodzi na to, że wszystko jest OK? Czyli niewiedza lampy polega na tym, że błyska normalnie tam, gdzie mogłaby słabiej, czyli przy obiektywach EF? Niech mnie ktoś uświadomi. :smile:
No nie wiem czy tak zadowoleni - większość światła idzie w las...
Po pierwsze nie ma różnicy czy EF czy EF-S. Po drugie, nie chodzi o to czy słabiej czy mocniej tylko czy szerzej czy węziej. A w Twoim przypadku lampa świeci w/g kąta widzenia FF a wystarczyłoby węziej.
Trudno... Polecam dobre akumulatorki GP 2700 mAh. :razz: Mnie po 250 błyskach z maxymalną mocą (105 mm) lampa ładowała się w ciągu 1,5 sekundy. :wink:
Mnie się jednak wydaje, że jest... Bo przy 55 mm (EF-S), lampa nie wie, że tak naprawdę to jest odpowiednik prawie 90 mm w pełnej klatce.
Lampa świeci według FF, ale tylko przy obiektywach EF. A przynajmniej tak mi się wydaje... :???: Ale sam już nie wiem, dużo nad tym kombinowałem i w końcu sam nie wiem jak to jest. Jak już pisałem, przy kitowym obiektywie przy 55 mm lampa palnik ustawia na 50 mm, a czasem na 70 mm. :roll:
Zadam jeszcze jedno pytanie: Czy można zrobić coś w rodzaju Stofena za pomocą kartki papieru/bibułki? Kiedyś widziałem w TV jak fotoreporter nie miał dyfuzora, tylko coś domowej roboty (i na pewno nie była to butelka po mleczku kosmetycznym). :)
O rany, ale masz dylematy...:roll:
Tekturka, papier, gumka, dwie ręce:
Można tak:
Załącznik 2098
lub tak:
Załącznik 2099
Wszysko w Twoich rękach i głowie. Nic przecież nie zepsujesz :-)
EDIT: [OT]tak sobie spojrzałem na te zdjęcia i nie ma co... AWB w Trabancie wymiata :mrgreen: [/OT]