Nie wiem co masz na myśli, Pies od nosa po uszy idealny. Co tam jest nietrafione?
Wersja do druku
Prawa przednia łapa nie wchodzi w GO? Jest tak wysunięta jak nos.
A z jakiej odległości to było? Pół metra? GO nie jest wcale taka wielka, nawet na f/9.
Ostrzone było punktami bocznymi na dość jednolitych frgmentach sierści, bo masz nastawione na wszystkie punkty.
1/180s może też być lekko nieostre na tym futrze, ale ogólnie jest całkiem ostro.
Teraz przyjrzałem się dobrze i u mnie wygląda ok. Ostrość jest, ale trudno stwierdzić gdzie z powodu f/9. Może nie jest to ostrość jak z Canona 100mm 2.8 macro albo sigmy 85art, ale mydła nie ma. Ja bym powiedział, że ostrość jest, ale przyjemnie miękka :lol:
Myślę, że źle rozumiesz pojęcie głębi ostrości i minimalnej odległości ostrzenia. Bo co ma wspólnego minimalna odległość ostrzenia z front focusem?
Odnoszę wrażenie, że chciałbyś mieć ostrość od tej minimalnej czyli 0,38 m do nieskończoności - tak się nie da ;)
Poczytaj o głębi ostrości, czym jest i od czego zależy.
Poczytaj również o wyostrzaniu zdjęć np. tu:
http://www.canon-board.info/tips-and...problem-19955/
http://www.canon-board.info/tips-and...g-kilka-21153/
Ostre zdjęcie z 6d....
Koniec świata. Kto by pomyślał jeszcze pół roku temu że to będzie kiedykolwiek możliwe. ...
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Przełącz się z AI FOCUS na AI SERVO. Wyłącz lampę, pies niech zapozuje i rób zdjęcie. Włącz lampę, pies niech zapozuje i rób zdjęcie. Porównaj zdjęcia. Jak nic nie zmieniło się na lepsze to idź na strony 307-310 instrukcji obsługi http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/030000..._Manual_PL.pdf i poczytaj sobie co jest tam napisane, coś może trzeba przestawić i może będzie lepiej. Jak nie będzie lepiej to rób zdjęcia wyłącznie za pomocą centralnego punktu w trybie ONE SHOT, w przypadku tego modelu aparatu to szczerze mówiąc najlepsza opcja.
Powodzenia bym życzył z szukaniem różnicy między tym zoomem a jakimkolwiek najlepszym obiektywem na f/9 na matrycy 20 mpix z filtrem AA. Sigma 24mm też nie będzie ostrzejsza, nawet na brzegach, bo tu już zaczyna rządzić dyfrakcja i każdy obiektyw wygląda tak samo, zwłaszcza w środku. Z wyjątkiem najtańszych, do których ten nie należy.
Ten egzemplarz na pewno nie jest mydlany, a czy jest maksymalnie ostry to by trzeba sprawdzić w bardziej laboratoryjnych warunkach ( z LV ze statywu i na statycznych obiektach, przynajmniej na nieżywych psach bez wiatru). Jeśli się powiększa i analizuje piksele, to trzeba być równie pedantycznym przy robieniu zdjęć, bo inaczej nie wiadomo czy się sprawdza optykę czy AF.
Najczęstszym błędem jest nie branie poprawki na skalę. To znaczy, powiększa się na ekranie typowy obiekt, np. twarz kobiety, kota, bądź psa i oczekuje się, że oko czy rzęsy będą wyglądać tak samo bez względu na wielkość tego obiektu w całym kadrze. Stąd częste narzekania na nieostrość na krótkich ogniskowych.
W tym przypadku jeżeli jest jakaś minimalna nieostrość tej mordy w powiększeniu to może mieć 3 źródla: niestabilność psa, ostrość ustawiona nieco do przodu, i trochę dyfrakcji (która się łatwo wyostrza.)
Zrobiłem zdjęcia testowe pasków na otwartej przysłonie bez LiveView. W każdej konfiguracji ostrzy w punkt, bez FF ani BF.
W załączniku pliki.
IMG_1612.CR2 pobierz za darmo - Darmowy hosting plików
ostrzy na środek na 70mm (podobnie jest przy 24mm), ale widzę aberrację chromatyczną na centralnej kresce, która nieco rozmywa ostrość.
IMG_1618.CR2 pobierz za darmo - Darmowy hosting plików
tu z kolei widzę aberracje chromatyczne - szczególnie na odwróconych cyfrach, znajdują się blisko środka i aberracje te nie powinny mieć miejsca. Większe aberracje są na rogach na paskach - przerażają mnie tak duże aberracje. Czy to normalne w takim obiektywie?