Odp: sprzęt do obróbki zdjęć (fotografia rodzinna, dziecięca)
Do zdjęć tylko: 1) procesor, 2) ssd, 3) pamięć (8GB wystarczy, 16 może być, nie musi), reszta to marketingowe banialuki.
A ja to PS'a nie siadam bez wacoma!
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nie wydaje się konieczne koszystanie w "wypasionej" karty graficznej.
Wystarczy jakaś średnia półka, a nawet taka "budżetowa" z pasywnym chłodzeniem.
Za to zasilacz wymaga moim zdaniem min 450 W.
W którymś kompie miałem "słaby" zasilacz, który nie dawał rady przy odszumianiu w DxO v.9.0 i doprowadzał do wyłączenia kompa.
Poniżej dość stare spostrzeżenia, ale niektóre aktualne.
https://www.morele.net/wiadomosc/kom...o-wybrac/2356/
Takie np. jak o zasilaczach, może odrazu 850kę ?
Jak pobór mocy będzie większy od tego co da zasilacz, to normalne że nie wyrobi, ale nie ma tu żadnego znaczenia soft. To jest tylko relacja sprzętowa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
No i dobry fotel, z podparciem lędzwiowym, jakieś min 1500 zł, na taborecie też można, ale wiadomo ... :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Yanc
Cześć
Kluczowym parametrem jest po pierwsze wielkość pamięci RAM - 16 GB na długo Ci starczy, oraz po drugie szybki dysk - Ty masz dysk SSD, czyli jest OK.
Weź pod uwagę tylko że zasilacz nie pozwoli Ci na rozbudowę zestawu, nawet dobrej karty graficznej nie założysz. Jest po prostu za słaby.
Ja mam 16GB, ale więcej jak 5GB w użyciu nie udało mi się wygenerować , ale może nie umiem ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Racja, autorce wątku proponuję wycieczkę do najbliższej biedronki 29 września, rano (Wacom One M za 199).
Aha za mocny zasilacz tez nie jest ok, polecam dobry 550-600w (pod ten setup, z zapasem na geforce'a).
Apropo mocnego gpu, przydaje sie ale przy liquify. Mozna w czasie rzeczywistym widziec co sie dzieje, na integrze czasem przycina.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ja mam 16GB, ale więcej jak 5GB w użyciu nie udało mi się wygenerować , ale może nie umiem ;-)
Ja potrafię nawet 32GB uwalić jeśli niechcący otworzę folder z np. 1000 rawów w Adobe Brigde, wybiorę ze 30 do obróbki i wrzucę je jednocześnie do ACR a potem do Photoshopa, nie wyłączając po drodze Bridge.
Co do grafy, to ludzie po jakimś czasie interesują się też filmowaniem, a tu procesor graficzny ma znaczenie w większości dobrych programów do renderowania wideo (również ilość pamięci na grafice)
A dyski SSD proponowałbym dwa, jeden mały na system 128Gb wystarczy i większy na którym będą zainstalowane programy graficzne oraz foldery ze zdjęciami, na których aktualnie pracuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
to akurat łatwo sobie sprawdzić ile pamięci się zajmuje obróbką zdjęcia więc pytający powinie sobie po prostu sprawdzić ile mu zajmuje pamięci odrawiacz czy ps przy obróbce jaką robi - to tak indywidualne jest jak sam obróbka zdjęcia i nie mówię tu o masówce z odrawiacza tylko o postprocesie pojedynczego zdjęcia.
wacom przydatny jest ale chwilę trwa proces odwyku od myszki :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
RHF
Ja potrafię nawet 32GB uwalić jeśli niechcący otworzę folder z np. 1000 rawów w Adobe Brigde, wybiorę ze 30 do obróbki i wrzucę je jednocześnie do ACR a potem do Photoshopa, nie wyłączając po drodze Bridge.
Co do grafy, to ludzie po jakimś czasie interesują się też filmowaniem, a tu procesor graficzny ma znaczenie w większości dobrych programów do renderowania wideo (również ilość pamięci na grafice)
A dyski SSD proponowałbym dwa, jeden mały na system 128Gb wystarczy i większy na którym będą zainstalowane programy graficzne oraz foldery ze zdjęciami, na których aktualnie pracuje.
Zmienisz nawyki, to i 5GB ram wystarczy ;-)
Mi 4GB starcza i jak czasem sprawdzam, to nawet nie jest w pełni zajęte, mam do dyspozycji jeszcze komp z 8GB, ale tego to w ogóle jeszcze mi się nie udało zawalić.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Aha za mocny zasilacz tez nie jest ok, polecam dobry 550-600w (pod ten setup, z zapasem na geforce'a).
Nie jest ok tylko pod względem jego ceny, podzespoły i tak wezmą tyle prądu, ile potrzebują.
Gdy miałem 4gb ram (system win7) i wyłączyłem pamięć wirtualną to PS nie działał poprawnie - brakowało mu pamięci. Zmieniłem na 8 gb też czasami nie działał, gdy otwartych było trochę programów ;).
Co do zasilaczy to oprócz jego mocy liczy się jeszcze jakość, warto poszukać informacji, który zasilacz warto kupić, a od których lepiej trzymać się z daleka.