Odp: EOS 750d - poziome paski na matrycy
Może ja się wtrącę, bo zrzut ekranu to ode mnie ;)
Zrzut ekranu pokazuje obraz w trybie "Wyrównaj" w PS, przy obróbce samolotów wykorzystujemy to do "sprawdzenia" właśnie czy są plamy na matrycy przed wrzuceniem do galerii.
Na lotnictwo.net. jak się wrzuca fotkę, to jest możliwość sprawdzenia foty - u nich to się nazywa "Equalize".
Niestety takie paski mogą dyskwalifikować zdjęcie do przyjęcia, mimo, że rzeczywiście może ich nie być widać w normalnym podglądzie zdjęcia.
Sam zasugerowałem Koledze, że coś jest nie tak, bo u mnie nigdy czegoś takiego nie spotkałem - mam na myśli matryce 550d, 60d, 6d i 7d.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1. Linie wyglądają na czujniki DPAF. Ponieważ tam następuje interpolacja obrazu z braku informacji dla konkretnego piksela/czujnika, to efekt może właśnie być taki przy "forsownej" obróbce.
2. Bardziej niepokoją mnie te koncentryczne plamki. Wygląda na to, że masz znany problem z defektem optyki/filtra matrycy i aparat nadaje się do serwisu.
--- Kolejny post ---
Kombinujesz w dobrym kierunku, ale zupełnie mijasz się z prawdą - 750d nie ma dual pixel... Dodatkowo właśnie dual pixel będzie wolny od takich problemów, bo nie ma pikseli służących tylko jako czujniki DPAF.
Dzięki - naprowadziłeś mnie na lepszy trop - to był strzał w ciemno - nie wiedziałem, że Canon zastosował w EOS 750D coś innego - zamiast DPAF (Dual Pixel Auto Focus) jest Hybrid CMOS AF - a na ilustracji tutaj: http://www.exclusivearchitecture.com...enerations.jpg diagram po prawej stronie zgadza się z ułożeniem pasów na zdjęciu z samolotem.
@ jotes25- jakie koncentryczne plamki masz na myśli ?
chyba chodzi o te plamy na matrycy, bo one się mega rzucają w oczy :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@ jotes25- jakie koncentryczne plamki masz na myśli ?
Chodzi mi o te okrągłe plamki. To nie jest zwykłe zanieczyszczenie matrycy lecz znany defekt w 750d/760d.
Wg Canona dotyczy korpusów których numer ser. zaczyna się od 01 lub 02.
Aha. Pytałem z ciekawości, bo nie słyszałem o tej historii.
No mój ma 01.... Owe plamki na matrycy nie są widoczne. Nie widzę tam żadnych zanieczyszczeń. Masz na myśli ten problem z chorobą szkła matrycy w serii 750'tek??
Na pewno takie plamki to nie jest efekt zanieczyszczeń ostatniej soczewki w teleobiektywie?? Jeśli będzie to konieczne to wyślę aparat do serwisu.
EDIT: ZMIENIAM ZDANIE. Teraz przy mocnym świetle widzę, że mam całą matrycę pokrytą takimi kropeczkami Canon zaliczył potężną wpadkę. Na szczęście poradził sobie z tym lepiej niż konkurencja
Ktoś podpowie gdzie konkretnie mam uderzyć? Aparat ma niespełna 4 miesiące.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtass_nt
No mój ma 01.... Owe plamki na matrycy nie są widoczne. Nie widzę tam żadnych zanieczyszczeń. Masz na myśli ten problem z chorobą szkła matrycy w serii 750'tek??
Na pewno takie plamki to nie jest efekt zanieczyszczeń ostatniej soczewki w teleobiektywie?? Jeśli będzie to konieczne to wyślę aparat do serwisu.
EDIT: ZMIENIAM ZDANIE. Teraz przy mocnym świetle widzę, że mam całą matrycę pokrytą takimi kropeczkami
Canon zaliczył potężną wpadkę. Na szczęście poradził sobie z tym lepiej niż konkurencja
Takie (okrągłe) plamy powstają od kurzu na matrycy - znany problem każdego spottera. Inna sprawa jeżeli Twoja matryca wygląda rzeczywiście tak jak na zdjeciach z linku - to już się kwalifikuje do serwisu. Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby kurz z obiektywu był widoczny na zdjęciach - to musiały by być naprawdę gigantyczne paprochy:) A i tak efekt byłby pewnie inny niż te plamki.
Linie na Twojej matrycy w zasadzie dyskfalifikują aparat do spottingu:/ Jestem trochę w szoku szczerze mówiąc, że istnieje taki problem.
BTW: Zdjęcie z Mielca jak się domyślam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtass_nt
Ktoś podpowie gdzie konkretnie mam uderzyć? Aparat ma niespełna 4 miesiące.
Serwis gwarancyjny Canona, Żytnia w W-wie. Jeśli nic się nie zmieniło, to nie będziesz mieć aparatu tydzień lub dwa. Dlatego zaczekałbym ma "martwy sezon". Jeśli w ogóle masz taki w swojej fotografii.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tangier
Linie na Twojej matrycy w zasadzie dyskfalifikują aparat do spottingu:/ Jestem trochę w szoku szczerze mówiąc, że istnieje taki problem.
Chętnie dowiem się dlaczego (nie zajmuję się spottingiem).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Chętnie dowiem się dlaczego (nie zajmuję się spottingiem).
Pisał już o tym Bangi w poście #11. Każda galeria lotnicza sprawdza zdjęcia za pomocą polecenia Wyrównaj/Egualize. Problem w tym, że w podczas takiej edycji widoczna jest każda plamka kurzu czy inne zabrudzenie/wada matrycy. Przed wrzuceniem zdjecia do galerii musisz każdy taki wynalazek wyplamkować w PS w przeciwnym razie zdjęcie jest odrzucane.
W przypadku widocznych linii na matrycy jak u kolegi Wojtass_nt robi się to naprawde problematyczne i w wielu przypadkach raczej nie warte zachodu czy wręcz niemożliwe.