Zwykłe takie te foty, niczym nie przykuwają uwagi.
Wersja do druku
Zwykłe takie te foty, niczym nie przykuwają uwagi.
Szerokim kątem... Ty to wiesz, my to wiemy, ale klienci nie. Oni widzą rozciągniętą głowę i tyle (i wcale im się nie dziwię).
Jak robiłem zdjęcia na klasowej wigilii, to też każdy się czepiał rozciągniętych głów* kilku kolegów i nikogo nie obchodziło, że UWA było w użyciu. To dowodzi tylko, że nie potrafię (nie potrafiłem?) z niego korzystać i ty zdaje się też nie.
*pokazałbym te przerysowania, ale gdzieś zgubił mi się link do galerii na picasie, zresztą każdy pewnie wie, jak to wygląda
336 powala na kolana.
Bo takie zdjęcie ( rybim oczkiem ) można zrobić jedno i dać jako ciekawostkę ale nie wszystkie.
W starych książkach o fotografii analogowej zawsze przestrzegano przed nadużywaniem jakiegoś tam efektu - pisano zazwyczaj że w większej ilości " trąci myszką".
Czasami warto sięgnąć do tej starej literatury ...
;-)
Bo takich zdjęć ( rybim oczkiem ) to nie robię w ogóle.
Chodziło mi tutaj o zniekształcenia perspektywy
Czasami sytuacja nie pozwala na dłuższe ogniskowe.
Sie dowiedzieliśmy.
Popieram. Niektórzy mściciele zaczynają mnie już pomału mulić.
Zdjęcie ? no cóż rodzinka się ustawiła i kazała sobie zrobić żeby byli wszyscy.
Normalka.
Fotograf zrobił co kazali poprawnie. Jedyny błąd jaki zrobił fotograf, to że wstawił fotkę na forum fotograficzne. ;)
W końcu jest się czym chwalić, że umiem poprawnie (czasami nawet UWA poprawnie! (fota na 16mm))
342.
343.
344.
345.
346.
347.
348.
349.
350.
351.
Wiem , że umiesz.
Zdjęcia "czyściutkie" i "ślubne" bez fajerwerków artystycznych. Solidne rzemiosło.
Rodzinka powinna być zadowolona. Forumowicze pewnie trochę mniej :-D , ale dla kogo w końcu robi się takie zdjęcia ?
Druga seria lepsza , ale 343 ja osobiście bym na forum nie zamieścił.
Powinieneś ciut ostrzej selekcjonować fotki. Z tych dwóch ślubnych serii dało by się zrobić jedną za to lepszą.
Michale... Panie Michaleeee...aż mię korci:)
Opiszemy zdjęcia wedle tego co na nich widać:
342.
Pan Młody: Leć, Kochanie, leć
Panna Młoda: Staram się, Staszek, staram się
Świadek: Ścianę widzę, widzę ścianę
Teściowa (mama): Przestań się wygłupiać, Basiu, nigdzie nie lecisz
343. od lewej:
Świadek stoi jak w murze przed rzutem wolnym, chroni jądra i prosi Boga żeby nie w twarz
Panna Młoda: Szlag by trafił, to dopiero początek a jeszcze ta cholerna noc poślubna... shit
Pan Młody: A kto się tam tak tłucze po lewej, do cholery, przecież muszę się skupić
Świadkowa...zasnęła z nudów
344.
Panna Młoda:...ooo, ksiądz też ten dowcip zna?
Świadek: hmmm...znam ten dowcip w innej wersji
Pan za świadkiem: O jesuuuu, jaki ten ksiądz piękny... szkoda, echhh
a dalej to już mi się nie chce, ale zapewniam, że mógłbym... ręce opadają... Panie Michaleeee, bój się Boga i nie chwal się że 16mm, są szersze obiektywy.
Brak emocji na tych zdjęciach. Fotografujesz wyjątkowe chwile dla tych ludzi ale tego nie widać na Twoich zdjęciach. Nie byłem fanem zdjęć Kaliny ale po obejrzeniu zdjęć z tego wątku stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że wolę poruszone, nieostre, niedoświetlone itp zdjęcia ale pokazujące uczucia, emocje i ulotne momenty.
Dobry jesteś! Może wejdziemy w spółkę - będziesz mi takie opisy zapodawał po ślubach, a ja je będę wmalowywał na fotoksiążki tym parom, które mają do siebie dystans :DUwierz mi, że poluję, ale jakoś cały czas mam śluby, na których takich emocji i ulotnych momentów nie ma. Raz jak kręciłem, to mi się ładnie wszyscy rodzice popłakali na "Cudownych rodziców maam..." i tyle by było z takich sensacji...Ufam, bo to już prawie 3/4 roku studiują i na razie ich zdanie=const, a dla mnie nawet godzina kucia to za długo.To dobrze, bo wesela jeszcze nie pokazałem :mrgreen:
Jaja sobie robisz, prawda?
Micles, mam wrażenie że starałeś się złapać najgorsze momenty z możliwych. Same kadry są tak strasznie do bani (ponure miny, śpiące świadkowe, jakieś pozowanki) że brak jakiejkolwiek przyzwoitej obróbki spada na plan dalszy. Zajść w głowę nie mogę jak ktoś kto widzi najdrobniejsze błędy mógł zrobić takie foty. Zdarzały Ci się wpadki ale pokazywałeś też przyzwoite zdjęcia, co się stało że tutaj jest tak koszmarnie źle?
Micles nie skupiaj się w kościele na młodych, patrz na "widownie" tam zawsze coś ciekawego uchwycisz.
Ja myśle, ze wszyscy Twoi klienci mają dystans do siebie, inaczej by Cie nie wzieli. Być ufoludkiem na zdjęciu to nie byle co :)
Tutaj nie chce się wypowiadać, bo ja ślubów na szczęśćie nie robiłem nigdy. Oczywiście mam swoje wyobrażenie, ale bardzo możliwe że w praktyce okazałoby, że miałbym np. takie same problemy jak Ty, bo kto to wie. No więc bez doświadczenia nie będe podejmował sprawy, ale znalezienie tych chwil związane jest chyba z pewnymi cechami, których Ty (niestety) od pierwszego posta na tym forum jesteś zaprzeczeniem. Ale powodzenia, fajnieby było jakbyś np. dzięki temu forum nauczył się fotografować.
Nie zrozumiałeś. Zapytaj ich jeszcze raz, za jakieś 5 lat. I jeszcze raz za jakieś 10 lat. Teraz to co mówią, wsadź między bajki.
To dobrze, bo na trzeźwo może nie przejść. Mam nadzieje, że wrzucisz grubo po północy :mrgreen:
a miałem oszczędzać wątrobę:)
Zaczynamy pić aby znieczulić się przed miclesowym weselem.
B-B, Ząbki, ja akurat w Rzeszowie dziś nocuje. Panowie, jak my się mamy razem napić? :)
(i tym samym przypomniało mi się, że za 1.5 tygodnia spędze z 10 dni w bydgoszczy, może spotkam samego miclesa na jakimś streetcie! :D)
Ok, uwaga, 2x50ml do gardła, 3, 2, 1, Wrzuuucaaam!
Teraz już tylko te ciekawsze :
352.
353.
354.
355.
356.
357.
358.
359.
360.
361.
353 - Jak trzeba błysnąć, żeby coś takiego wyszło? Chodzi mi głównie o siłę błysku i jej stosunek do światła zastanego.
352...dwa kroki w prawo i na wprost:) to byłby ślubny hicior:)
Adso :-D
Sądząc po długości sukienki/spódniczki pani ze zdjęcia 352 to może Adso będzie miał swój weselny hicior w zdjęciach z wesela ;-D o ile Micles przesunął się dwa kroki w prawo i na wprost ;-D
Uważam, że na żadnym z ostatnich zdjęć nie udało Ci się ująć choć jednej osoby korzystnie. 343 przez panią w niebieskim od razu do śmieci.
Te zdjęcia ze ślubu nie budzą emocji.
to jeszcze nie wszystko...jeszcze plener:), pijcie z umiarem żeby dotrwać:)
Ja będę pić bez umiaru aby nie dotrwać...
Micles zapodaj jakieś poruszone zdjęcie.
Nie mam. Ostatnio doszła do mnie nagroda z jednego konkursu foto - , po przeglądnięciu której dość poważnie zastanowiłem się nad tym, czy by się nie nauczyć długiego czasu nie ze statywu, bo czasami można czymś nieźle zaskoczyć widza.
Nie. Ślub od "znajomego", bo mu się terminy pokrywały. Sesję robi sam.
W sumie my tu gadu gadu, ja na ślubach sie nie znam, ale ostatnio znajomych sie pobiera i jak widze sposob w jaki podchodza do fotografii slubnej to jest to smutne..
Szuflandia...
362.
zePSute.
lepiej szybko schowaj spowrotem do szuflady zanim reszta zobaczy :)
Zobaczyli, ale komentować nie będą.
343. Osoba po prawej - oczy zamknięte.
Wiem, ubolewam, ale nie mam żadnej foty z której mógłbym te oczy dokleić :P
Dawaj więcej!
Hmm, tego chyba nie pokazywałem :
363.
Głębokie.
To może nawiążę fotą trochę do zaistniałych niedawno wydarzeń...
364.
W sensie, że po wrzuceniu zdjęć ze ślubu wyszło, że upadłeś tak nisko? :)