Jeśli program się podoba, to może po przetestowaniu wersji demo czas docenić moją pracę i zainteresować się pełną wersją?
Wersja do druku
MMM zmniejsz rozmiar pliku do 800pix bo z 1280 można spokojnie odbitkę 10x15 zrobić a stosując ten plik jako warstw do oryginalnego nawet na 13x18 da radę :)
MMM ja nie zamierzam nic kombinować z datami itp. Miałem kiedyś zainstalowaną jedną z pierwszych wersji demo i program przy pewnych operacjach mi się zamykał , czy zawieszał już nie pamiętam. Teraz chciałem sprawdzić najnowszą wersję i się w ogóle nie uruchamia.
Z tonu wypowiedzi rozumiem, że to jakieś zabezpieczenie przed zbyt długim używaniem demo , czy tak ?
Ok. jeśli tak to ja to rozumiem , ale czy pełna wersja będzie na pewno działać poprawnie ?
Jeśli tak to na pewno się skuszę.
Niestety nie pamiętam , pobierana była dawno , na pewno ponad pół roku temu. Instalka już skasowana.
ok, rozumiem idee blokowania demo, jednak powinien pojawiać się jakiś komunikat o co chodzi
Jestem użytkownikiem programu już jakiś czas i jakbym mógł coś zasugerować.
Szkoda że program po korekcie nie dociąga histogramu zdjęcia do czerni.
Prawie każde zdjęcie lepiej wygląda jak jest w nim prawdziwa czerń.
A prawie każde zdjęcie muszę po obróbce Machinery otwierać jeszcze w PS tylko po to żeby zbić czerń do punktu 0. Bo na ogol zdjęcie zaczyna się od punktu 5-10. Niby jest suwak gamma w programie i ustawienie go na 0,7 trochę pomaga, ale nie jest to dokładnie to co dociągniecie histogramu do czerni.
Myślę że to prosty algorytm, a bardzo by się przydał.
Co Ty Marku na to?
dociąganie histogramu zarówno do pełnej czerni jak i do pełnej bieli by się przydało - jak się da
ja też wielokrotnie tylko po to otwieram w PSie ponownie jak obróbka z machinery nie leci na warstwę
Ja już to chyba kiedyś sygnalizowałem, ale się pozwolę przypomnieć:
Co z obsługą zarządzania barwą?
Ściągnąłem demo, troszkę się pobawiłem i bardzo mi się spodobało.
W październiku kupię, masz moje słowo!
Aktualnie po ostatnich musowych czystkach zostały mi 3 foldery ze zdjęciami :/
Coś co z nich wyskrobałem, niestety już po wcześniejszej obróbce (HDR z RAWa) trochę straciło na jakości - http://bit.ly/c8kwMS
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poprawiony link - klik
Zrobiłem mały update wersji demo do 1.4.9
www.machinery.marekduda.pl
Tylko umieść ją na stronie.
Witam Marku,
Stęskniłem się za nowościami w Machinery :) - moim ulubionym programie :)
Czy zdradzisz, nad czym pracujesz lub zamierzasz pracować w kolejnej wersji?
Widze demo 1.4.9 ladnie zbija czern. Wrzuc juz pelno wersje 1.4.9 zeby mozna bylo updatowac.
czekamy niecierpliwie ;)
jestem ciekawy bo fajnie się projekt rozwija:)
Ja czekam z zakupem na zmiane komputera, licencjie zakupywac do laptopa ktory idzie do zyda w tym roku - bez sensu. Na razie uzywam demo - po reinstalacji 2 raz ( komputer byl zawirusowany tak czy inaczej, specjalnie bym nie reinstalowal ) - pytanie czy roznice wersji demo do pelnej wersji to tylko ograniczenie czasowe 45 dni czy jest jeszcze jakas roznica ???
Fajnie by jeszcze dla amatorow nazwac odpowiednio i utworzyc profile typu... np:
Krok 1
detale : 6
Wygładzanie : 0
kontrast : 10%
Krok 2
Punkt szarości : 50%
Obszary ciemne : 40%
Obszary jasne : 40%
Granica obszarów : 0
Miękkość 20%
Swiatło 100%
Krok 3
Kolor : Oliwkowy
Nasycenie 40%
Winietowanie : 70%
Gamma : 0.9
Ostrość 100%
itd....itp..... szkoda ze program nie jest zabezpieczony jakims kluczykiem jak np. przyklad z innej branzy np:
http://www.multi-com.pl/index.php/pl...ategories.html
Ja dosyc czesto zmieniam komputery, i licencja na dwa razy to moze rownac sie licencji na 3 miesiace :( Jeden udalo mi sie w domu przytrzymac rok - i teraz go sie bede pozbywal, na nastepnym domowym obiecuje tez zakupic licencje ....
Tak sie mowi potocznie o sprzedazy...... nie widze tu zadnej politycznej poprawnosci... jest to nawet synonim uzyskania dobrej ceny w tym powiedzeniu.......
Oj prosze Cie. Nikt tu nie jest rasistą. To jest takie potoczne okreslenie sprzedazy towaru za dobra cene ... Szkoda drazyc tematu.
Moje buty moglyby sie obrazic :))) Maja nowoczesne rozwiazania technologiczne - wibram i inteligentne materiały takie jak gore tex..... te przyslowie juz dawno wyszlo z obiegu wraz z rozwojem trekkingu :)))
Licencja jest na dwa komputery tzn. można używać na dwóch w tym samym czasie. Nigdzie nie jest napisane że tylko dwa razy można zainstalować.
Pełna wersja w odróżnieniu od demo ma następujące właściwości:
- brak limitu wielkości przetwarzanego obrazu. Demo ogranicza do 1280pikseli po dłuższej krawędzi.
- używa wszystkich rdzeni i procesorów w systemie. Demo używa tylko jednowątkowego przetwarzania. Czas przetwarzania wersji pełnej jest prawie tyle razy szybszy ile rdzeni ma procesor.
- przetworzone obrazy można zapisać w bezstratnym formacie TIFF z precyzją 48 bitów (16 na kanał) co pozwala na znacznie lepszą jakość jeśli obraz ma być dalej przetwarzany.
- wsparcie techniczne w razie problemów.
Czy jest opcja cofnij?
Chodzi mi o cofnięcie ostatnich 2-3 ruchów.
Mam ostatnie demo 1.4.coś tam, coś tam...
Będzie to zrobione już niedługo.
Na stronie projektu dodałem tutorial jak zostało wykonane to zdjęcie:
http://www.machineryhdr.com/instruction.php
Trzeba było odrazu wdrozyć preseta "PanWitek" bo jak mniemam sporo osób skusiło sie do zakupu włąsnie z powodu tej przeróbki ;p)))
MMM, zdjęcie żolnierza z Twojej strony http://www.marekduda.pl/machinery/sa...ry_soldier.jpg to Twoje zdjecie? widzialem je dzisiaj wykorzystane na pierwszej stronie http://www.pb.pl i może o tym nie wiesz?
wg mnie to identyczne zdjęcie!!!
I do tego ten tekst pod artykułem:
"Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Wszelkie prawa w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Regulaminie Korzystania z Serwisu." :mrgreen:
Jak Kali ukraść krowa to dobrze,
Jak Kalemu ukraść krowa to źle...
A zaraz tam ukraść :) Pewnie "Fot.: Archiwum" :D
Albo "Fot. Internet" ;)
Sprawa skradzionego zdjęcia jest na drodze do polubownego załatwienia :-)
Od obecnej wersji 1.4.9 została zmieniona licencja użytkownika w punkcie 5. dotyczącego zasad bezpłatnych aktualizacji:
5. ROZWÓJ OPROGRAMOWANIA.
Maszyneria deklaruje że Oprogramowanie będzie rozwijane a odnalezione błędy poprawiane. Uaktualnienia do wersji poprzedzających oznaczenie "2.0" będą udostępniane bezpłatnie. Uaktualnienia, które ukażą się w ciągu roku od momentu zakupu klucza licencyjnego będą udostępniane bezpłatnie.
Oznacza to że w ciągu roku można bezpłatnie aktualizować program, bez względu na to czy w tym czasie pojawi się wersja 2.0 czy nie.
Zapraszam was na stronę gry 'Distorted', polskiego projektu w klasycznym stylu 'point & click'. Jest mi tym bardziej przyjemnie że grafika do gry jest tworzona przy pomocy MACHINERY.
Co do fabuły. Tak pokrótce o samym tle. W jednej z kopalni dochodzi do enigmatycznego wypadku. Potężne tąpnięcie wstrząsa całym miastem. Godzinę później teren zakładów górniczych zostaje zamknięty. Nikt nie może tam wejść i nikt nie może stamtąd wyjść. Niezwłocznie pojawia się wojsko, które obstawia tereny górnicze i... blokuje wyjazd z miasta. Zostaje ogłoszona godzina policyjna, odcięciu ulegają Internet i telefony. Jednocześnie nad głównym szybem pojawiają się potężne anomalia pogodowe, a w mieście dochodzi do serii dziwnych wypadków - nikt nie wie, czy są to zbiorowe halucynacje, czy też... rzeczywistość uległa załamaniu...
Projekt:
http://www.indiedb.com/games/distorted
Facebook:
http://www.facebook.com/Distorted.Game
www.machineryhdr.com
Gierka lekko przypomina Machinarium fajna zbieżność nazw :)
Dostępna jest wersja demo 1.5 beta
Wprowadziłem całkowicie nowy algorytm łączenia obrazów po bracketingu podczas wczytywania i efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Najczęściej efekt jest tak dobry i naturalny że mapowanie tonów zupełnie nie jest już potrzebne.
Dodatkowo zmniejszyłem zużycie pamięci co powinno pozwolić na przetwarzanie jeszcze większych obrazów.
a na maka zrobiłeś ? :D
Poniżej przykład jak w praktyce działa nowe łączenie obrazów.
Cały efekt jest gotowy jeszcze przed mapowaniem tonów, wystarczy wczytać serię zdjęć i nic nie robić (ustawienia neutralne).
super :) pytanie .. kupując od ciebie program w najnowszej wersji przez jaki czas moge liczyć na darmowe uaktualnienia ??
Te linie są w oryginale i to jakieś wiszące z sufitu linki.