MMM zmniejsz rozmiar pliku do 800pix bo z 1280 można spokojnie odbitkę 10x15 zrobić a stosując ten plik jako warstw do oryginalnego nawet na 13x18 da radę![]()
MMM ja nie zamierzam nic kombinować z datami itp. Miałem kiedyś zainstalowaną jedną z pierwszych wersji demo i program przy pewnych operacjach mi się zamykał , czy zawieszał już nie pamiętam. Teraz chciałem sprawdzić najnowszą wersję i się w ogóle nie uruchamia.
Z tonu wypowiedzi rozumiem, że to jakieś zabezpieczenie przed zbyt długim używaniem demo , czy tak ?
Ok. jeśli tak to ja to rozumiem , ale czy pełna wersja będzie na pewno działać poprawnie ?
Jeśli tak to na pewno się skuszę.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
Niestety nie pamiętam , pobierana była dawno , na pewno ponad pół roku temu. Instalka już skasowana.
Jacek Paduszyński
40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro
ok, rozumiem idee blokowania demo, jednak powinien pojawiać się jakiś komunikat o co chodzi
Jestem użytkownikiem programu już jakiś czas i jakbym mógł coś zasugerować.
Szkoda że program po korekcie nie dociąga histogramu zdjęcia do czerni.
Prawie każde zdjęcie lepiej wygląda jak jest w nim prawdziwa czerń.
A prawie każde zdjęcie muszę po obróbce Machinery otwierać jeszcze w PS tylko po to żeby zbić czerń do punktu 0. Bo na ogol zdjęcie zaczyna się od punktu 5-10. Niby jest suwak gamma w programie i ustawienie go na 0,7 trochę pomaga, ale nie jest to dokładnie to co dociągniecie histogramu do czerni.
Myślę że to prosty algorytm, a bardzo by się przydał.
Co Ty Marku na to?
dociąganie histogramu zarówno do pełnej czerni jak i do pełnej bieli by się przydało - jak się da
ja też wielokrotnie tylko po to otwieram w PSie ponownie jak obróbka z machinery nie leci na warstwę