Nie chcę wyjść na złośliwca, ale moglibyście już myśleć o jakimś psychoblogu ;)
Kupcie coś wreszcie, bo zamęczycie siebie i nas przy okazji :) To naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia.
Wersja do druku
Nie chcę wyjść na złośliwca, ale moglibyście już myśleć o jakimś psychoblogu ;)
Kupcie coś wreszcie, bo zamęczycie siebie i nas przy okazji :) To naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia.
...
..
.
nie wiem, czy dobrze się doczytałem ale:
- gf1 nie ma Supersonic Wave Filter (??)
- gf1 nie ma stabilizacji (wiadomo)
- e-pl1 ma silniejszą lampę (olek 7; pan 6)
aaaaaaa... aaa ... aaa. a. a może jednak E-PL1
:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...
..
.
:twisted: Święte Słowa :twisted:
Można nie czytać. Zawsze jest jakiś wybór:mrgreen:
EPL1 jest... ładny w gablocie, w rękach jest niestety lekko tandetnie wykonany, co zupełnie nie musi się przekładać na... wszystko inne.
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp - mnie przykuwa ...AF
EPL1 =
4/3" Hi-Speed Live MOS sensor
• 17.3 x 13.0 mm active area
• 13.1 million total pixels
• 12.3 million effective pixels
• RGB (Primary) color filter array
• Fixed low pass filter (anti-alias filter)
GF1=
• 4/3 type MOS ('Live MOS sensor')
• 13.06 million total pixels
• 12.11 million effective pixels
• RGB (Primary) color filter array
Wbudowany filtr AA... ma jak wszystko swoje zalety i wady (chyba po równo?). Najczęściej jest oskarżany o powodowanie spadku ostrości
a Fotopolis dla GF1 podaje zarówno AA jak i supersonic wave filter:)
4/3 Live MOS
17,3 x 13,0 mm
13,1 Megapikseli (12,1 efektywnych)
filtr RGB i wbudowany filtr niskoprzepustowy
Supersonic Wave Filter (filtr antypyłowy)
Jak napisal Gietrzy - ciut lepsze IQ (ostrosc) i AF (dla mnie osobiscie bardzo istotne) - Panas.
Jeszcze mniejszy rozmiar i waga - Oly.
PS: AF w Olym sie poprawia w ostatnich wersjach szkiel.
PS: zarowno E-PL1 i wszystkie LUMIX'y maja slaby filtr AA.
Jedynie starsze PEN'y maja mocniejszy, czyli daja ciut mniej szczegolow, aczkolwiek widocznie.
Mozna to sprawdzic w podgladzie z RAW na DP Review.
"And while the massively shallow DOF of the full frame Canon 5D MKII is oh so attractive, many film makers find it hard to work with. It's actually too shallow for day-to-day shooting"
"The smaller (but still large in cine terms) APS-C and Four Thirds sensors are at the sweet spot"
"for anything other than shooting in incredibly tight quarters, DSLRs make truly terrible cine cameras."
" it's likely that a year or two from now we'll see very few DSLRs being used in video production"
"Whether this is because they are afraid of cannibalizing their own high margin DSLR market, or some other reason, the fact remains that the fastest growing market segment at the moment are mirrorless convergence cameras, and neither of the two industry stalwarts are playing (yet). It will be interesting to see if they allow Panasonic and Sony to continue to eat their lunch in this segment."
Bezlustrowe VIDEO: http://www.luminous-landscape.com/es...vergence.shtml
Ja w sumie też sie zastanawiałem nad wyborem m4/3. W pierwszej kolejności jak chyba większość chciałem e-pl1. Byłem w sklepie już niemal zdecydowany i zobaczyłem obok panasa G10. Porównałem sobie i okazało się, że różnicy w wielkości nie ma wcale dużej. Za to wykonanie i konfort obsługi zdecydowanie na korzyść G10 (moje subiektywne zdanie). Poczytałem, poptytałem i zdecydowałem się na G10. Co dla mnie było ważne? Cena 1590zł, wizjer wbudowany, lampa mocniejsza niż w e-pl1, wygodniej mi się go trzyma i obsługuje, wydaje mi się, że jest czytelniejszy LCD niż w olym, znacznie lepiej radzi sobie w kręceniu filmów niż oly z kitem 14-42 (nie nagryw się dzwięk silniczka obiektywu na ścieżkę dzwiękową i chyba nieco lepiej pracuje AF). Krótkie filmy kręce sobie często i chiałem mieć sprzęt, który na dziń dobry z obiektywem kitowym zrobi to dobrze.
Niestety jednak G10 nieco większy od e-pl1 (inna konstrukcja aparatu) i nie ma w kolorze białym.
Generalnie wybór jest wbrew pozorom całkiem dobry. W tym sensie,że co się nie wybierze to dobrze ;-).
[QUOTE=psl;899081]Ja w sumie też sie zastanawiałem nad wyborem m4/3. W pierwszej kolejności jak chyba większość chciałem e-pl1. Byłem w sklepie już niemal zdecydowany i zobaczyłem obok panasa G10. [QUOTE]
G10 jest wykastrowany z wielkiej zalety większych modeli micro43 Panasa - świetnego EVF.
G1, G2, GH1, GH2 mają świetny EVF. Równie dobry, jak nie lepszy, jest w opcji na gorącą stopkę do EP2 i EPL1.
A do G10 wsadzili coś dużo, dużo gorszego na miejsce świetnego EVF. Osobniście, jeśli już coś tych rozmiarów, to wolałbym (jeśli nie zależy nam na filmach) starego i tańszego G1. W dodatku G10 wykastrowali z ruchomego LCD. To już lepiej dołożyć i kupić G2. Mamy wtedy i świetny EVF, i ruchmy LCD (w filmach nie do przecenienia), i filmy "HD ready".
Większe body Panasa mają 3 przewagi nad konkurencją spod innych marek - wbudowany świetny EVF, ruchomy we wszystkich zakresach (a nie tylko w jednym jak w NEXach) LCD oraz świetny AF (szybszy niż konkurencja). W G10 zostaje z tego tylko AF. Od G10 wolałbym już chyba NX-a Samsunga.
Te EVFs (oprócz GH2 czy VF-2 Olympusa) można określić co najwyżej nie przeszkadzającymi w pracy. GH2 ma obecnie najlepszy, po nim rewelacyjny VF-2.
Nie każdy to potrzebuje, jakoś nie przypominam sobie sytuacji, żebym stracił fajne ujęcia focąc LX3, bo nie miałem obracanego ekranika.
Konkretnie:
G1 przewaga: mega tani, **** stosunek jakość vs. cena LNIB na Alle, obracany ekranik, rewelacyjny kit i/lub double kit, AF
GH1 przewaga: h-iso w raw na poziomie Nex do 3200 ztcp, hack (m.in. chińskie baterie i video dłuższe niż 30m w EU, wybierak NTSC<-> PAL)!!!, obracany ekranik, rewelacyjny kit, AF z kitem poraża, już standardowe video powala Canona brakiem mory i ostrością, przy 108 mbps (MJPG, hack) - bez komentarza.
GH2 przewaga: video, szybkość AF-S i skuteczność AF-C z kitem już powinna przerażać Cierpliwych ugotowanych w aps-c 1.6, h-iso rewelacja jak na 2x crop, banding free cmos design, poprawiony kolor (AWB)
Ile to już chyba lat ;)
Nie odbieraj radości innym, bo jak nie pomagasz to nie przeszkadzaj, proszę.
Mnie forum Olks śmiga normalnie, ale i tak tutaj więcej się dowiedziałam:-D
qrcze mi strasznie chodzi... ale nie na temat Ol(y)ać to
wbiłem sie tam bo chciałem się więcej dowiedzieć...
Kolejny odcinek z cyklu jak on mógł?, tylko dla odważnych.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=37021421
Czy do GF1 można używać obiektywów tylko od Panasonica czy mikro 4/3 od olympusa też ? Chodzi mi konkretnie o używanie GF1 z oly 9-18.
można (w odwrotną stronę też to działa)
http://www.flickr.com/photos/grahamgibson/4817606246/
:)
VIDEO - 60D, 5D II vs GH2
"What is frustrating for Canon now, is that the GH2 is going to go pretty much unchallenged on the market for a good few months. Even the Canon 5D Mark II has a sensor which is really crippled by poor image processing relative to the GH2, so you will get a much higher resolved and more detailed image from the GH2 than on the 5D Mark II. And it’s not just detail – dynamic range, colour – everything suffers if the image processing is not up to snuff.”
http://www.eoshd.com/content/460-Can...-Review-Part-1
proponuję jeszcze tłumaczyć dla mało zaawansowanych poliglotów
(es mi)
;)
Sprobuj: http://translate.google.com/#
;-)
http://online.wsj.com/article/AP3a82...98bbfcd60.html
USTA allowed Panasonic to infringe on Olympus' exclusive sponsorship rights — something the USTA says is "without merit."
Ciekawe info - adapter umożliwiający podpięcie obiektywów Canona do micro43, który daje możliwość kontroli przesłony:
http://www.43rumors.com/ft5-birger-t...rture-control/
jeszcze "There is no information yet if it will also allow to use the autofocus", ale jeśli okaże się że AF będzie działał, to mamy bezlusterkowca "w systemie Canona" ze 2 lata przed tym zanim Canon takiego opracuje :mrgreen:
Nie wiem, specem od u4/3 tutaj jest gietrzy, ja powtarzam tylko to, co mi w ucho wpadło.
Mnie ten segment na razie średnio interesuje, czekam na FF lub przynajmniej APS-c w korpusie jak E-PL1 z kompletem jasnych stałek (eq. 35, 50, 85 mm - no, może zoom UWA przeżyję). Najchętniej z dobrym OVF ;-)
hmm ale to chyba z fizyki i matematyki się nie uda.
spójrz na fuji x100 (na mały nie wygląda)
http://www.youtube.com/watch?v=RW0J2Lp8gxQ
Zdecydowanie za drogie. W wykonaniu Canona czy innego Sony miałoby szansę być tak ze 3-4 razy tańsze. Nic nie ujmując M9 (fajny sprzęt IMO), znaczna część ceny to podatek od luksusu (czy tam lans, jak kto woli). Widać to szczególnie po cenach akcesoriów czy kompaktów.
:roll:
adapter Canon-micro43 z wbudowana kontrolą przesłony:
95 euro na ebay:
http://cgi.ebay.de/Canon-EOS-Micro-4...item3a61361860
w zasadzie z wbudowaną przysłoną
Dla TOKIN i innych koleżanek/kolegów z forum Cierpliwych troszeczkę science fiction:
http://www.youtube.com/watch?v=qu8av...layer_embedded
Czy ja kłamałem pisząc Nikon fast? ;)
Szok pyty ta GH2-ka. Przypominam jednocześnie, że duuużo wolniejsze jest 20/1.7, chyba dochodzę do wniosku, że nawet PL45 z włączonym limiterem jest albo kapkę szybsze albo na równi z 20/1.7.
Podsumowując: niedługo w końcu kupuje 550D i coś mnie trafia, że nie ma takich szkiełek jak w m/43, 35/1.8DX czy 16-105.
...no raczej na małych NEXach wyglada to mało poręcznie :lol: Ale nie na 3/5 NEXy się skończą i z jakimś skierowanym dla mniej kieszonkowego użytkownika korpusem E-mount może mieć to większy sens (czy też na VG10).
Wbrew pozorom - 18-200mm jest lekkie i DA SIE tego uzywac z NEX'em jako walkaround, sczegolnie przy nalozonym etui (skora, czy tym podobne). Oczywiscie z EVF byloby jeszcze lepiej.
ALE:
- szybkosc AF jest daleko za Panasem 14-140mm (szczegolnie teraz, kiedy swiatla malo)
- dokladnosc AF jest rowniez za Panasem 14-140mm (szczegolnie teraz, kiedy swiatla malo)
- w video jest zbierany dzwiek zmiany ogniskowej, nawet z zew. mikrofonem podpietym do NEX3/5
- body NIE POPRAWIA dystorsji! na 18mm jest OGROMNA beczka - widoczna w JPG oraz na FILMACH
NEX 5 w WIDEO z tym szklem (w mieszkaniu) szumi jak cholera. DUZO BARDZIEJ niz GH1, nie mowiac o GH2. Dopiero przy swietle 2.8 i lepszym - jest OK.
Czyli tak jak na poziomie GF1 i G2.
Cytując Pana z Sony: we'll do it betterCytat:
Zamieszczone przez Jerry_R;904962 nt. 18-200 OOS
18-200: imho cenę usprawiedliwiałoby dokładne odwzorowanie WSZYSTKICH parametrów 14-140 a tu widzę kupa.
Dzięki Jerry, fajnie, że macasz sobie to wszystko,chcesz się podzielić imho bezcenną informacją i jesteś (póki co ;)) w miarę obiektywny.
Na dzis dzien uzywam u43 i NEX. NEX glownie z manualami Zeissa, ale i jedngo Wojtka od Cichego wlasnie kupuje. A szkla E chcac nie chcac i tak mam okazje pouzywac.
I co ciekawe - zostawiam sobie na razie 16'ke - technicznie pozostawiajaca moze wiele do zyczenia - ale jak sie wie jak do niej podejsc - naprawde uzywalna.
PS: uzywalna rowniez w wideo - takie zwykle rodzinne krecenie w mieszkaniu, domu. Nic wyszukanego - jak chce cos bardziej kreatywnego - wtedy manuale.
Majac ta 16'ke - moge spokojnie dac aparat do reki innym, zebym chociaz na chwile pojawil sie w rodzinnym albumie ;-)
Jerry_R,
jakich manuali używasz do Nexa? (jeśli można...).
Jak sobie radzisz z nastawianiem ostrości?
Wgrałem nowy soft do mojego N., teraz szukam czegoś dłuższego niż kit. Za wszelkie ew. sugestie bardzo dziękuję. Mam kilka manualnych szkiełek (OM) Olka...
Pzdr.
I.
Hej:
Zeiss 25 f/2.8 ZM
Zeiss 35 f/2 ZM
Zeiss 50 f/1.5 ZM
Voigtlander 75 f/2.5 M39 (ma przyjsc na dniach od Cichego)
Tokina AT-X 60-120 f/2.8 OM (czeka na adapter OM z Chin)
Z nastawianiem ostrosci jest tak jak w u43 - powiekszasz wybrany fragment i ostrzysz. Aby widziec z powrotem caly kadr:
- nic nie robisz przez np. 2 sek. (moze to byc 5 i wiecej, wybierasz w menu)
- naciskasz lekko migawke
Albo od razu naciskasz migawke i robisz zdjecie.
Jezeli jestem blisko fotografowanego obiektu - warto wybrac inny punkt niz centralny. Jezeli dalej - ostrze centralnym i przekadrowuje. Wyrobilem sobie juz nawyk - wybierania punktu przed ostrzeniem (wygodniej) - gdyz najczesciej z gory wiem, ze chce miec ostrosc w ktoryms z mocnych punktow.
Aha, brakuje jednej funkcji, ktora maja Lumixy - zeby ustawic z powrotem punkt ostrzenia w centrum kadru - znowu musze uzywac strzalek, nie ma funkcji centrowania jednym przyciskiem.
Przydalby sie rowniez EVF, moze bedzie z nastepnym NEX'em.
Jesli robie zdjecie czlowiekowi, ktory sie lekkko rusza, obraca, rozmawia - moge lekko przymknac np. do 2.8 - 4 - zwiekszam sobie wtedy lekko glebie, margines bledu (wiecej przymykam im dluzsza ogniskowa).
Jezeli robie latajacego dzieciaka - w ogole ostrzeniem sie nie przejmuje, jedynie kadrowaniem - uzywam tzw. "zone focusing" - czyli np. Zeiss 25mm i przymykam do 5.6 - 8, ustawiam ostrosc np. na 2m i juz. Aha - 2m nie na skali, ale recznie ostrze raz, na poczatku, na czymkolwiek. Niestety skala na obiektywie daje inne odleglosci niz poprzez adapter na APS-C. Ale to wlasciwosc nie tylko NEX'a.
I tu przydalyby sie sanki do lampy, zeby walnac w sufit lub sciane za soba. Ponoc ma wyjsc nowa, wieksza lampa w 2011 z mozliwoscia odbicia.
EP-2 w zestawie, który sobie upatrzyłam (z wizjerem) okazał się niedostępny. Podobnie GF1 z 20mm/1.7.
EPL-1 ma teraz cenę niższą niż kilka high-endowych kompaktów, które rozważalam na początku. W stosunku do nich ma na pewno lepsze obrazowanie i większe możliwości konfiguracji wynikające z wymienności optyki. Zdecydowałam.
Nie napiszę, że nagle ... stwierdziłam, że bez pokręteł jest lepiej - bo nie jest. Natomiast jak się poustawia guziczki i preferencje pod siebie oraz kilka setek fotek wykona choćby tylko dla zabawy, można priorytet przysłony, a nawet manual obslugiwać bez koncentrowania się na samych przyciskach.
Same guziki wyglądają na dość "chybotliwe", jednak działają precyzyjnie ( w przeciwieństwie do np EX1).
Jedyne co włącza mi się przypadkowo od czasu do czasu to...ustawienia lampy (z której nie korzystam:rolleyes:!)
Kłopotliwe na poczatku bylo wyciaganie karty z aparatu - mz zbyt mało wystaje (po "wyskoczeniu"), żeby można ją łatwo z aparatu wyjąć, powoli jakoś opanowuje ten manewr, pierwsze 2-3 razy wyciągałam karte... pensetą:!: Muszę zapuścić paznokcie:twisted:
Dekielek na kitowym zoomie - sprawia wrażenie jakby miał się rozpaść lada moment - malutki musi być, ale... mogłby być choćby odrobinę grubszy?
Panaswowy naleśnik wydaje się znacznie lepiej wykonany.
Dwa konfigurowalne przyciski ustawiłam pod swoje potrzeby, ale niestety brak tam opcji ustawienia ISO - i tak naprawdę to dla mnie chyba najbardziej dokuczliwe:evil:
AF - nie będę porównywac do swojego poprzedniego aparatu..., bo to po prostu nie ma sensu:rolleyes:.
Jednak nie jest tragicznie, jak to można czasem wyczytać w niektórych recenzjach. Nie zdarzyło mi się przez ten tydzień stracić jakiejś fotki z powodu słabego AF. Z naleśnikiem 20mm wydaje się, że AF działa nieco żwawiej:idea:
Natomiast nie mam zastrzeżeń co do celności - trafia tam gdzie ja chcę, a nie tam gdzie wypadło przypadkowo. W sklepie przed zakupem testowałam równolegle EPL-1 z zoom kitem oraz NX10 z 30mm - samsung był nieco szybszy, jednak... wiele razy pudłował - nie o milimetr czy dwa ale... zasadniczo! Może egzemplarz, który miałam w rękach był jakoś zmęczony testowaniem klientów ale naprawdę nie wyglądało to dobrze.
EPL-1 tych problemów nie miał - ani ten testowy w sklepie, ani teraz mój własny.
Dobrze działa balans bieli, w naturalnym świetle w zasadzie można zaufać AWB i się sprawdzi.
jpgi w więszkości nie wymagają żadnych zabiegów w PP.
W świetle sztucznym zarówno ustawienia w kelvinach jak i "na białą kartę" działają dobrze, ustawia się je szybko i bezproblemowo.
Stabilizacja jest i działa, z podłączonym wizjerem może być tylko lepiej, bo jest dodatkowy punkt podparcia;-)
MF - prosto, łatwo i przyjemniej niż w lustrzance.
Gdzieś wcześniej pytałes jak z fotkami w słabym świetle, np w pubie - moim zdaniem zupełnie bezproblemowo:shock:
Poniżej fotka z dzisiejszego wieczora - pokój oświetlony jedynie włączonym TV (zasłoniętym w sumie przez fotel) oraz monitorem laptopa. Generalnie ciemno i jakies dziwne kolorowe, zimne poświaty.
W połączeniu z panasowym naleśnikiem nie było problemu. [Tak d700 byłby szybszy;-)]
W pubie powinno byc lepiej - jasniej!
f2.2
i f2.0 w dziennym świetle
Jerry_R,
wielkie dzięki.
Jeśli dostaniesz przejsciówkę do OM, odezwij się, proszę.
Pozdrawiam serdecznie,
I.
Tu sa dwa watki, gdzie ludzie wrzucaja zdjecia z 20'ki, niektore slabe, a niektore rewelacyjne:
http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?t=11572
http://www.mu-43.com/f80/panasonic-2...ge-thread-298/