-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
ok, dzięki.
Jutro spróbuję znaleźć podobną scenerię i zrobić zdjęcia S22.
Zobaczymy/porównamy jak to jest na długim końcu ogniskowych przy zdjęciach "przyrodniczych" przy których (jak na razie) fotografia obliczniowa ma najtrudniej.
To są pliki "prosto" z aparatu ?
jp
Prosto z aparatu nie są one o tyle, że nie akceptuję canonowskiej metody ostrzenia w aparacie, więc ostrzę w DPP i czasem trochę doostrzam w FSIV. Czasem też dodatkowo odszumiam jeśli widzę taką potrzebę. Tak, czy owak, liczy się uzyskiwalny efekt końcowy, nie inaczej niż w zdjęciach ze smartfona.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
@
atsf ja wiem, że się starałeś, ale nie mogłeś w tej trawie poustawiać bateryjek, żeby było bardziej w konwencji forum?? Albo płyty winylowej, żeby sprawdzić czy dobrze widać rowki!
W tym momencie zaczynam odczuwać brak smartfona, żeby zobaczyć, co on by mi tu odjaniepawlił :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Brniesz w jakieś dalsze absurdy.
Przyjęło się, że optymalna odległość oglądania obrazu jest równa jego przekątnej i nie ma to nic wspólnego z ogniskową, jaką wykonano zdjęcie. Z uwagi na wady wzroku może to wymagać użycia okularów do dali lub do bliży, ale co do zasady chodzi o kąt widzenia nie wymagający od gałki ocznej znacznego ruchu aby obejrzeć i ocenić cały obraz.
Zdjęcie wykonane krótszą ogniskową pokaże więc więcej otoczenia, ale mniejsze szczegóły, a zdjęcie wykonane dłuższą ogniskową zrobi odwrotnie, a to, co widzisz pod kątem wyznaczonym przez przekątną obrazu i odległość równą przekątnej odpowiada mniej-więcej obiektywowi standardowemu i tylko zdjęcie wykonane obiektywem standardowym możesz odnieść do obserwowalnej rzeczywistości.
Gdybym chciał wyprodukować obraz obejmujący całe moje pole widzenia z odległości metra, to musiałby on mieć ponad 4 metry szerokości, bo "widzę" 3-metrową ścianę, kawał okna i drzwi do pokoju z dużym hakiem, i oglądać go z odległości jednego metra, co by się nie obyło bez kręcenia głową :mrgreen:
Po prostu zrób jak napisałem, zobacz i dopiero potem pisz.
Relacje przestrzenne to nie jest kat widzenia, w duzym przyblizeniu to odczucie/wrażenie odleglości (od siebie, od widza) w jakiej znajduja sie obiekty
A patrzeć na zdjęcie możesz z takiej odległosci jakiej chcesz.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Po prostu zrób jak napisałem, zobacz i dopiero potem pisz.
A patrzeć na zdjęcie możesz z takiej odległosci jakiej chcesz.
jp
Przyślij mi ten obiektyw bo go nie mam, najlepiej z aparatem, do którego pasuje.
Nie mam zielonego pojęcia, co chcesz tym udowodnić, chociaż nie mam najmniejszego problemu z wyobrażeniem sobie zdjęcia wykonanego takim obiektywem.
-
W****iłem się !
Wątek o nowej technologii w fotografii jest widać kulą u nogi moderatorów, został znowu przeniesiony teraz do Hydeparku, wycześniej rozważano jego zamknięcie.
#615 Zmienię tytuł wątku.Zastanawiałem sie też nad jego zamknięciem.
To droga w kierunku potralu kustoszy w muzeum technologii.
Odkrywałem nową dla mnie technologię, pisałem co nowe, czym różni się od technologii optycznej, zamieszczałem różne zdjęcia z S22 i dla porównania z A7R3.
Dzięki atsf za zdjecia z długich ogniskowych, takich obiektywów nie mam, przekopiowałem, będę porównywał jak sobie radzi S22 w porownaniu z aparatem w tym zakresie (długie ogniskowe/przyroda) zarówno w róznych trybach automatycznych jak i przy ręcznym ustawianiu ekspozycji w Expert RAW.
Przepraszam że tutaj nie dokończę tego co obiecałem.
Dziękuję wszystkim którzy brali udział w trochę lepszej/gorszej wymianie merytorycznych poglądów w tym "moim" wątku.
jp
-
1 załącznik(ów)
Heldbaum, atsf
Chciałem podesłać na priv ale nie umiem pliku z kompa.
To jest przykład co obiektywy robią z relacjmi przestrzenymi, z wrażeniem 3 wymiaru na dwuwymiarowym zdjęciu, np. długość płotu czy odległość od lasu.
Załącznik 9536
A oko ma jedno "ustawienie"
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Heldbaum, atsf
Chciałem podesłać na priv ale nie umiem pliku z kompa.
To jest przykład co obiektywy robią z relacjmi przestrzenymi, z wrażeniem 3 wymiaru na dwuwymiarowym zdjęciu, np. długość płotu czy odległość od lasu.
A oko ma jedno "ustawienie"
jp
???
Przecież wpływu ogniskowej na szerokość obejmowanego planu uczą chyba nawet w szkółkach niedzielnych, a tu nie ma ludzi, którzy by tego nie znali, więc kiego czorta?
Oko ludzkie ma jedno ustawienie i jest ono zbliżone do tego, co prezentuje zdjęcie z obiektywu 16 mm, ale ludzki mózg nie ma ani algorytmu kompresji, aby to wszystko zmniejszyć, ani algorytmu aby to wszystko powiększyć, więc wymyślił przyrządy optyczne.
P.S.
Zdjęcie z obiektywu 200 mm zawiera się co do joty w zdjęciu z obiektywu 16mm. Po powiększęniu tego centralnego fragmentu nie będzie żadnej różnicy w perspektywie pomiędzy tymi dwoma zdjęciami.
-
Ja się nie chcę wtrącać do decyzji administracji, ale jeśli Jan pisze, że "To droga w kierunku potralu kustoszy w muzeum technologii", to już samo to jest wystarczającym powodem, do przeniesienia dyskusji do Hyde parku. To zdanie padło po przeniesieniu, ale Jan wielokrotnie podkreślał, w różnej formie, że jesteśmy owymi "kustoszami muzeum", ponieważ nie chcemy przyjąć do wiadomości, że robienie zdjęć Samsungiem S22 i oglądanie ich na ekranie telewizora, to jest nowoczesna technologia, a fotografowanie aparatami, czy to cyfrowymi, czy analogowymi, jest jedynie próbą wskrzeszenia jakichś starożytnych "mumii".
Tylko że nie dostrzegł (i za Chiny ludowe nie dostrzeże) tego, że ta "nowoczesna technologia", to nie jest stricte technologia, mająca na celu osiągnięcie lepszych rezultatów, tylko zabiegi umożliwiające SPRZEDAŻ technologii dużo gorszej. Powiedziałbym - zrozum Janie - ale nie powiem, bo nie istnieje chyba rodzaj tłumaczenia, który nie zostałby na tych dziewięćdziesięciu paru stronach użyty, a Jan i tak nic nie zrozumiał.
Fotografia obliczeniowa to NIE jest nowoczesna technologia, tylko coś, co powstało, by robienie zdjęć telefonem było w ogóle MOŻLIWE. Krótko mówiąc, jest to proteza! Sztuczna noga, szklane oko, etc... A Jan konsekwentnie wierzy, że to jest "przyszłość" i tych, którzy wiedzą, jak wygląda prawda, nazywa "kustoszami w muzeum technologii".
I tu zwrócę się bezpośrednio do autora... Janie - Ten wątek NIE jest o "nowej technologii w fotografii"! To wątek o "technologii marketingu"! Dlatego większość go tak nieżyczliwie przyjmuje. Ja bym na twoim miejscu się cieszył, że tak czy inaczej, udało Ci się pobić rekord popularności. 93 strony! Chromol to, że większość owej dyskusji, to bzdury, albo że przeniesiono Cię do Hyde parku. Ważne, że mówią! Jesteś sławny! :mrgreen:
-
Nadmierne ekscytowanie się postępem technologicznym prowadzi do utraty czucia w tyłku i człowiek nawet nie wie kiedy go dymają :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nadmierne ekscytowanie się postępem technologicznym prowadzi do utraty czucia w tyłku i człowiek nawet nie wie kiedy go dymają :mrgreen:
Tak, tylko trzeba jeszcze odróżnić postęp technologiczny, od postępu w okłamywaniu (dymaniu) ludzi. Bo to łatwo pomylić. Pamiętam, jak się kiedyś ludzie śmiali (nawet memy jakieś były) z czekolady "aero" tej z bombelkami. Wynalazek? Tak. Jak sprzedać klientowi więcej powietrza, a mniej czekolady i to za wyższą cenę! No bo przeca to nowość...
-
A co mają powiedzieć o relacjach przestrzennych ludzie, którzy bawią się w astrofotografię?
-
2 załącznik(ów)
Fotografia krajobrazu obecnie
Załącznik 9546
A teraz wyobraźmy sobie, że aparaty foto wyginęły i tzw. "człowieki" do fotografii krajobrazu używają wyłącznie smartfonów...
Załącznik 9547
-
Już za rogiem SGS23. Pan Jan lubi być w topce, więc się dowiemy jakie robi boskie zdjęcia trawy.
Dobrze, że zmiana smartfona jest tańsza niż zakup nowego A7. W innym przypadku nie wiedzielibyśmy co tracimy.
-
-
widziałem te rezultaty już wcześniej i szczerze jestem pod wrażeniem, podobnie jak byłem pod wrażeniem zdjęć P30 pro swego czasu (chyba 2018?)
szkoda, że Hałei nie ma już gugla tylko jakiś żółto-czerwony system, i to w moich oczach skreśla to urządzenie na miejscu
wolę sprzedawać swoje dane jankesom niż kitajcom
-
Obejrzałem wszystkie zdjęcia z w/w linków i też jestem pod wrażeniem, jak bardzo się różnią od siebie. Jak powiedzmy... Kanapka z marmoladą z jabłek, od... Kanapki z marmoladą z jabłek.
-
Swoją drogą, to ciekawe ile agencji korzystało z samsungów na mundialu. Zooom jest, przesył jest AI jest - więc może piłkę w inteligentny sposób w bramce umieścić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
wolę sprzedawać swoje dane jankesom niż kitajcom
Naiwny :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Swoją drogą te zdjęcia są naprawdę imponujące o ile się zastosować do całkowicie słusznej konkluzji artykułu z foltopolis: zdjęcia wyglądają bardzo dobrze w rozdzielczości ekranowej, ale ich powiększanie pokazuje mankamenty.
I w tym tkwi cały dowcip: te zdjęcia są dobrej jakości PO ZMNIEJSZENIU z 12 Mp do rozmiaru ekranu, czyli 2-3 Mp w przypadku monitorów, a nawet 8Mp w przypadku TV 4K oglądanego z większej, niż natywna, odległości.
Zmniejszanie zdjęć pomaga poprawić ich jakość w każdym przypadku i niezależnie od sprzętu, bo likwiduje- lub znacznie ogranicza- szumy i nieostrości, ale zdjęcie w widoku 100% ze smartfona jest kiepskie technicznie, i jest to w rażącej dysproporcji do wycinków 100% z normalnych aparatów fotograficznych, które często są doskonałej jakości.
Dla mnie właśnie obrazek o wysokości 1440 p będący wycinkiem 100% ze zdjęcia 24 Mp zrobionego obiektywem 400 mm jest kryterium oceny sprzętu, a odpowiada przeliczeniowo ogniskowej nawet ponad 1900 mm i- póki co- żaden smartfon nie jest w stanie wyprodukować obrazu symulującego taki obiektyw i doskonałego przy wysokości 1440 pikseli. Czy optyczna, czy cyfrowa symulacja obiektywu 400 mm w smartfonie nie daje w widoku 100% tego, co daje prawdziwy obiektyw 400 mm na prawdziwym aparacie fotograficznym, więc smartfony nie są z pewnością dedykowane do mojej sfery zainteresowań, ale w innej- dlaczego nie ;)
-
Głównym przełomem Hałeja 30 pro, za którym zaczęli podążać konkurenci, była fotografia nocna. Gdy znajoma pokazała mi PKiN oświetlony w nocy to byłem prawie pewien, że wzięła lustro i poszła ze statywem na sesję. Serio szczena mi opadła, że teraz już to jest możliwe ze smartfona.
Z czasem okazało się, że z jakiegoś nieznanego dla mnie powodu fotografia nocna jest tym, co młodzież i influenserów kręci równie mocno jak tryb portretowy. I to się też przejawia na wszelkich stronach poświęconym testom tych urządzeń, mnóstwo czasu poświęca się temu na YT, itd.
99% foto-smartfonowców używa aparatu do:
- selfie, portret, itp.
- live stream z przedniej kamerki
- tryb nocny
- UWA
Cała reszta, włącznie z tele to tylko dodatek, z którego może skorzystają raz na miesiąc gdy pojadą w Tatry i spotkają świstaka albo spróbują sfocić Xiężyc w pełni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
99% foto-smartfonowców używa aparatu do:
- selfie, portret, itp.
- live stream z przedniej kamerki
- tryb nocny
- UWA
Cała reszta, włącznie z tele to tylko dodatek, z którego może skorzystają raz na miesiąc gdy pojadą w Tatry i spotkają świstaka albo spróbują sfocić Xiężyc w pełni.
Może ja nie jestem fotosmartfonowcem czy jak to nazwać ale ja robię bardzo dużo zdjęć jako wszelkiego rodzaju dokumentację. Moi znajomi podobnie. Wcale bym się nie zdziwił jakby to było znaczące użycie aparatu w telefonie.
-
Ja też głównie dokumentuję. Ogłoszenia dyrektorki przypinane na tablicy korkowej. W tym miejscu jest ciemno jak w d .. u murzyna. Zdjęcie ... idealne. By to zrobić aparatem bym musiał użyć statywu albo mieć ISO 6400 i szum większy niż w komórce.
Używam tez do robienia backstage fotograficzno - filmowego.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ja też głównie dokumentuję. Ogłoszenia dyrektorki przypinane na tablicy korkowej. W tym miejscu jest ciemno jak w d .. u murzyna. Zdjęcie ... idealne. By to zrobić aparatem bym musiał użyć statywu albo mieć ISO 6400 i szum większy niż w komórce.
Używam tez do robienia backstage fotograficzno - filmowego.
Na podobnej zasadzie można napisać, że do DOKUMENTOWANIA ogłoszeń na tablicy korkowej w zupełności wystarczy zegarek z aparatem foto i niezależnym telefonem komórkowym https://www.alletime.pl/p10292,zegar...on-rnce41.html zamiast smartfona z aparatem foto.
Wielokrotnie w sklepie obok domu płacę przez Smartwatcha z NFC (GARMIN Fenix 6 Pro) bo nie zawsze chce mi się zabierać coś więcej niż zegarek na rękę. A Smartfon to już cegła w porównaniu do Smartwatcha i w przeciwieństwie do smartfoniarzy nie jestem uwiązany do telefonu z którym niektórzy się nie rozstają.
Przykładowy Smartwatch z telefonem i aparatem foto:
Załącznik 9563
Załącznik 9564
Pełno tego ustrojstwa: https://emedyczny.com/p/30/1200/watc...10-android-sim
-
mi się ostatnio spodobały te nowe Garmin Marq, świetnie wyglądają, ale też trochę kosztują..
-
Darmo kupiłem 5 Plus. Też płacę, tylko zdjęć nie robię :) Kupowanie nowości ma taki sam sens zarówno w przypadku R7, Garminów czy nie przymierzając Samsungów 23, żeby nie robić offtop w Hydepark ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
mi się ostatnio spodobały te nowe Garmin Marq, świetnie wyglądają, ale też trochę kosztują..
Jakoś unikam wyświetlaczy z ekranem dotykowym AMOLED (cała seria Marq https://www.garmin.com/pl-PL/c/sport...-smartwatches/) i wolę 1000x swojego Fenixa 6x Pro za czytelny w słońcu, transreflektywny NIEDOTYKOWY wyświetlacz (czyli wszystko na pięciu przyciskach). Trafiało mnie ciągłe blokowanie i odblokowywanie wyświetlacza w poprzednim zegarku :) Kwestia gustu i przyzwyczajeń, podobnie jak w smartfonach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Na podobnej zasadzie można napisać, że do DOKUMENTOWANIA ogłoszeń na tablicy korkowej w zupełności wystarczy zegarek z aparatem foto i niezależnym telefonem komórkowym ... zamiast smartfona z aparatem foto.
To nie ja. Zegarek zakładam tylko czasami, prawdziwy. To co proponujesz nie zapewni mi tego co potrzebuję. I dodam, że nie chodzi o płatności. Nie dokonuje ich za pomocą telefonu to telefonem tez nie mam zamiaru. Nie mam na telefonie żadnej aplikacji bankowej.
Mam przy sobie ZAWSZE smartfon. Wyobraźcie sobie kogoś zajętego 100 sprawami naraz. Terminarz to podstawa, w każdym dniu od 5 do 10 pozycji. Wyobraźcie sobie kogoś kto ma książke telefoniczną na blisko 3000 pozycji i nie ma pamięci do osób. Do każdego kontaktu mam przypisane zdjęcie by mi się wyświetliło kto dzwoni (np Natalii mam blisko 40 a nie kojarze ich nazwisk to skąd mam wiedziec która Natalia dzwoni?), do wielu mam przypisany adres zamieszkania (dokładny lub tylko miasto), rok urodzenia modelek (!) i ich wzrost, umiejętnosci (balet, jazda konno itp), linki do portfolio (!) i to czasami po kilka linków do osoby, przynależność do grupy (każda impreza jaką robię, plener, szkolenie to kolejna grupa). To te główne rzeczy, przy niektórych osobach tych informacji jest jeszcze więcej.
Co tydzień zrzucam zawartość książki telefonicznej na laptop.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To nie ja. Zegarek zakładam tylko czasami, prawdziwy. To co proponujesz nie zapewni mi tego co potrzebuję. I dodam, że nie chodzi o płatności. Nie dokonuje ich za pomocą telefonu to zegarkiem tez nie mam zamiaru. Nie mam na telefonie żadnej aplikacji bankowej.
Mam przy sobie ZAWSZE smartfon. Wyobraźcie sobie kogoś zajętego 100 sprawami naraz. Terminarz to podstawa, w każdym dniu od 5 do 10 pozycji. Wyobraźcie sobie kogoś kto ma książke telefoniczną na blisko 3000 pozycji i nie ma pamięci do osób. Do każdego kontaktu mam przypisane zdjęcie by mi się wyświetliło kto dzwoni (np Natalii mam blisko 40 a nie kojarze ich nazwisk to skąd mam wiedziec która Natalia dzwoni?), do wielu mam przypisany adres zamieszkania (dokładny lub tylko miasto), rok urodzenia modelek (!) i ich wzrost, umiejętnosci (balet, jazda konno itp), linki do portfolio (!) i to czasami po kilka linków do osoby, przynależność do grupy (każda impreza jaką robię, plener, szkolenie to kolejna grupa). To te główne rzeczy, przy niektórych osobach tych informacji jest jeszcze więcej.
Co tydzień zrzucam zawartość książki telefonicznej na laptop.
Można i tak. Niby mam swój terminarz w smartfonie (z pełnymi danymi), ale nie korzystam z niego bo cały czas używam sparowanego smartwatcha Fenixa 6x Pro z tym właśnie terminarzem i otrzymuję na niego zapisane powiadomienia i info o nowych wiadomościach oraz o tym, kto do mnie dzwoni = mam odłożony cały czas smartfon na półce i nic nie muszę, czyli nie siedzę jak większość smarfonowców przez 24/h z nosem w ekranie smartfona. A zawartość książki telefonicznej, wszystkie wiadomości trzymam w chmurze i mogę w każdej chwili przerzucić na innego smartfona. Aplikacja bankowa w smartwatchach jest lepiej zabezpieczona niż w smartfonach - moim zdaniem oczywiście :)
-
To jak sobie kiedyś radzili "naprawdę zajęci ludzie", mając do dyspozycji jedynie terminarz (taki z papieru) i pióro? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
No dobra smartwatche te z elegancką kopertą mogą być, ale Kleiny Armani czy inne ciucho firmy to lipa na maxa.
Dlatego właśnie zacytuję siebie raz jeszcze: "wolę 1000x swojego Fenixa 6x Pro za czytelny w słońcu, transreflektywny NIEDOTYKOWY wyświetlacz (wszystko na pięciu przyciskach":) Czyli bez szaleństw, czytać należy - bez nawigowania na mapach z GPS - kolejne ładowanie zegarka mam za około 21 dni ;) Dziadek Casio PROTREK Solar Waveceptor PRW1200T już nie nadążał ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To jak sobie kiedyś radzili "naprawdę zajęci ludzie", mając do dyspozycji jedynie terminarz (taki z papieru) i pióro? :shock:
Co ciekawe używam również trójdzielnego kalendarza, gdzie zaznaczam na czerwono najbliższe ważne terminy :) Nawyków nie zmienisz ;)
-
Wiele też mogą napisać osoby organizujące warsztaty lub wynajmujące studio fotograficzne na temat obsługi posiadanych aparatów foto i sprzętu studyjnego. I większego znaczenia nie ma tutaj wspomniana wyżej średnia wieku uczestników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Normalnie. Natomiast ja nawet próbowałem używać terminarza tylko cały problem polega na tym, że nigdy go nie mam pod ręką kiedy jest najbardziej potrzebny ;). Pomijam już że wiele informacji na temat moich zadań otrzymuję drogą elektroniczną - miałbym przepisywać to do terminarza..... ;).....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wiele też mogą napisać osoby organizujące warsztaty lub wynajmujące studio fotograficzne na temat obsługi posiadanych aparatów foto i sprzętu studyjnego. I większego znaczenia nie ma tutaj wspomniana wyżej średnia wieku uczestników.
Oj tak. Tutaj niestety, statystycznie rzecz biorąc, stereotyp okazuje się prawdą. Z kwestiami technicznymi są na bakier. Panie ewentualnie potrafią zmieniać ekspozycje. Natomiast na temat AFu nie wiedzą nic. Że jest do wyboru one shot albo serwo, że sa różne ilości punktów do wyboru itp. Inne kwestie też nie są im znane (WB itp).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Oj tak. Tutaj niestety, statystycznie rzecz biorąc, stereotyp okazuje się prawdą. Z kwestiami technicznymi są na bakier. Panie ewentualnie potrafią zmieniać ekspozycje. Natomiast na temat AFu nie wiedzą nic. Że jest do wyboru one shot albo serwo, że sa różne ilości punktów do wyboru itp. Inne kwestie też nie są im znane (WB itp).
Nie ujmując nic naszym i innym Paniom równie często słychać od Panów:
"pomocy! coś przestawiłem i nie wiem jak to zmienić",
"samo się przestawiło, naprawdę!",
"AF nie trafia w ostrość, na pewno się zepsuł",
"ten aparat/wyzwalacz nie działa, jest jakiś inny?" ,
itp.
-
Właśnie sobie uświadomiłem, że jestem naprawdę wolnym człowiekiem: bez terminarza, bez kalendarza, bez laptopa, bez smartfona i bez smartwatcha :mrgreen: Mam najprostszy, tradycyjny telefon komórkowy bez niczego (nawet MMS nie łyka) i 23-letią Adriaticę Titanium na ręce, w której nawet nie przestawiam kalendarza, bo mnie on wali :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Sugerujesz, że współczesna fotografia krajobrazu jest generowanym przez AI badziewiem, które z fotografią nie ma nic wspólnego?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Sugerujesz, że współczesna fotografia krajobrazu jest generowanym przez AI badziewiem, które z fotografią nie ma nic wspólnego?
Po ostatnim pobycie w Bieszczadach mam niesmak dotyczący smartfonowców zatrzymujących się na zakręcie w mgle z powodu ładnego widoczku (zero instynktu samozachowawczego i brak wyobraźni). Gdybym nie miał oczu dookoła głowy i instynktu kierowcy byłoby nieciekawie. Zmierzam do tego, że praktycznie we wszystkich widowiskowo popularnych fotograficznie miejscach pseudo-moda na słit-focie z miejsca pobytu zabiła możliwość samotnej zadumy nad pięknem "nieskażonej" nogą człowieka przyrody. To samo widziałem w Wieliczce , Adršpach i wielu innych miejscach kilka lat wcześniej. Szczytem głupoty było, jest i będzie dla mnie zawsze dążenie do wykonania jak najlepszego selfie nawet z narażeniem życia, co widać głównie w górach. Na nizinach, nad morzem stracą jedynie sprzęt porwany przez fale (aparaty foto na statywach). No ale taki mamy klimat, że wszyscy posiadacze smartfonów mienią się obecnie "fotografami" i serwują codziennie na portalach społecznościowych kilkadziesiąt zdjęć z tego co robili, gdzie byli oraz co jedli w przerwie między pstrykami ze smartfona. To ja już wolę w tym wątku oglądać źdźbła trawy z odpowiednimi komentarzami dotyczącymi ilości trawy w trawie w wygenerowanym na matrycy smartfona i aparatu foto obrazku.
Poglądowo w odpowiedzi na Twoje zapytanie moja fota ze smartfona wykonana kilka lat wcześniej - ilość fotografów o wschodzie słońca w tym miejscu była zaskakująca (wschód o 4:00 - 5:00) Uprzedzając pytanie - nie, nie był to żaden plener foto a jedynie niespodziewany i niezależny zjazd wielu foto-pejzażystów :)
Załącznik 9568
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie ujmując nic naszym i innym Paniom równie często słychać od Panów:
"pomocy! coś przestawiłem i nie wiem jak to zmienić",
itp.
Nie równie często. Nie mówię, że nigdy. Pewien topowy u nas fotoreporter, a więc zawodowiec ze stażem ze 20 lat złapał fuchę i wynajął moje studio. Aparat oczywiście ogarniał, ale o oświetlaniu nie wiedział nic. Ja wszystko mu ustawiałem.
Natomiast w przypadku pań to z techniką jest na bakier tak około 80-90% z nich, u facetów odwrotnie, zdecydowana większość (70%?) wie o co chodzi.
-
Tak jeszcze luźno w temacie rozważań smartfonowych ;)
https://www.facebook.com/reel/858390...?s=yWDuG2&fs=e
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
9 na 10 smartfoniarzy stwierdzi: "Tak było, to prawda" ;)
I dlatego nie będę zaskoczony zdjęciami łazika Perseverance na Marsie wykonanymi z ziemi przez AI w S22 :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
9 na 10 smartfoniarzy stwierdzi: "Tak było, to prawda" ;)
I dlatego nie będę zaskoczony zdjęciami łazika Perseverance na Marsie wykonanymi z ziemi przez AI w S22 :mrgreen:
Dokładnie :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No ale taki mamy klimat, że wszyscy posiadacze smartfonów mienią się obecnie "fotografami" i serwują codziennie na portalach społecznościowych kilkadziesiąt zdjęć z tego co robili, gdzie byli oraz co jedli w przerwie między pstrykami ze smartfona.
Bez przesady. Nie wszyscy.
Poza tym - co złego w tym, że ludzie sobie robią pamiątkowe foty? Nikt nie zmusza nikogo żeby to oglądać.
Moim zdaniem trzeba zdecydowanie rozróżnić fotografię od zwykłego cykania pamiątkowych fotek. Tak samo jak i sprzęt do tego służący.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bez przesady. Nie wszyscy.
Moim zdaniem trzeba zdecydowanie rozróżnić fotografię od zwykłego cykania pamiątkowych fotek. Tak samo jak i sprzęt do tego służący.
A jak "rozróżnić fotografię od zwykłego cykania pamiątkowych fotek" ???
Selfie - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Kotki/piski/kwiatuszki - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Danie obiadowe na talerzu w domciu/knajpie - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Widoczki na urlopie oraz na porannym joggingu - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Jak dla mnie to 99% produkcji ze smartfonów to wyłącznie ww. "zwykłe cykanie pamiątkowych fotek" a jedynie 1% to świadome fotografowanie, czyli wcześniej wspomniany zapis dokumentacyjny ogłoszeń dyrektorki przypinanych na tablicy korkowej w korytarzu. Uzasadnieniem tej tezy jest chociażby fakt, że ww. cykniętych bezmyślnie (w większości przypadków) "pamiątkowych fotek" nikt i nigdy nie wydrukuje i wykonane są li i wyłącznie do szybkiej publikacji na portale społecznościowe z przesłaniem veni vidi vici.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Kotki/piski/kwiatuszki - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Danie obiadowe na talerzu w domciu/knajpie - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
Widoczki na urlopie oraz na porannym joggingu - to cyknięta pamiątkowa fotka, czy już fotografia?
No... To bardzo trudno rozróżnić. Wypacykowana lalunia z gołą d..ą przy drabinie to fotka czy fotografia? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wyszukaj definicję tych słów i sprawa stanie się jasna ;):).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Poglądowo w odpowiedzi na Twoje zapytanie moja fota ze smartfona wykonana kilka lat wcześniej - ilość fotografów o wschodzie słońca w tym miejscu była zaskakująca (wschód o 4:00 - 5:00) Uprzedzając pytanie - nie, nie był to żaden plener foto a jedynie niespodziewany i niezależny zjazd wielu foto-pejzażystów :)
Ot popularna miejscówka. Bywa gorzej:
https://youtu.be/lalx3IP6-v8?t=318
Co nie zmienia faktu, że nie rozumiem czemu swoją wypowiedź postanowiłeś zwizualizować kiepskiej jakości generowaną przez AI grafiką, na której nawet liczba nóg w statywach się nie zgadza, ludzie nie mają twarzy itp.
-
Odp: Aparaty foto a smartfony
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Uważam je po prostu za wygodną alternatywę dla aparatu gdzie jakość zdjęcia nie gra specjalnej roli - zresztą filmu to też dotyczy.
.
podkreślić węzykiem
i to powinno być przypięte na górze
ten rok był wyjątkowy dla mnie, odwiedziłem ze srajfonem 4 kontynenty, niektóre po parę razy
w zaułkach miast Afryki czy Ameryki południowej srajfon był nieoceniony, wyjmowałem, robiłem zdjęcie , chowałem i znikłem
z aparatem tak się nie da
kłopot się zrobił gdy oglądałem zdjęcia na swoim 27' monitorze, nie jest dobrze
ale wrzucałem je do neta i wszyscy moi znajomi ogladali je na swoich fonach wiec było ok
nikt prawie nie ogląda zdjęć na TV
ale ale starając się wykorzystać dobrze aparat w srajfonie odkryłem fantastyczne możliwości fona
takich zdjęć się nie da zrobić aparatem, kreatywność w fonioe jest o level wyżej niż w aparacie
i jeśli się ogląda max na tablecie to jakość wystarcza aż nadto
-
https://www.dobreprogramy.pl/20-lat-...7720866118336a
Wynurzenia branży IT na temat fotografii.
W 3 epizodzie będą aparaty w telefonach. Aż się będę bał to czytać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W trzeciej części będzie rozwinięcie prognozy speców od Pentaxa, że lustrzanki wrócą. No to już możecie się zacząć pakować z tymi bezlustrami :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kotlet stygnie, a to się dzieje naprawdę :mrgreen:
Będzie jak z bezlustrami. Miały być malutkie i zgrabniutkie, leciutkie i doskonałe, żeby wykluczyć te ohydne lustrzanki. Mamy cegły ważące pół tony z dedykowanym dobrym szkłem. Teraz prace pójdą w tym kierunku ze smartfonami, które niebawem będą wielkości TV 65cali 4K. To się nazywa rozwój AI.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Będzie jak z bezlustrami. Miały być malutkie i zgrabniutkie, leciutkie i doskonałe, żeby wykluczyć te ohydne lustrzanki. Mamy cegły ważące pół tony z dedykowanym dobrym szkłem. Teraz prace pójdą w tym kierunku ze smartfonami, które niebawem będą wielkości TV 65cali 4K. To się nazywa rozwój AI.
Zamiast wbudować telefon w aparat to zrobili odwrotnie i teraz się wycofują :mrgreen: