Sam posiadam;
EF - 1.8STM, 1.4 USM,
RF 1.8, 1.2
Nikonowska 50 1.4
I takumara 50 1.4
Wersja do druku
Takumar to fajne szkło, nie mam 1.4 a 1.8. To jest dość ostre jak na takie vintagowe szkło i ma MFD 45cm co nie jest chyba standardowo spotykane w starych 50tkach. Podpinam go zarówno do Canona i Fuji dla efektów specjalnych.
Pentacon 1.8/50, ma 0.33m
nie dzieli się kadru na pół
EDIT nie jestem w stanie dodać foty w żaden sposób, od 10min :evil:
obiektyw bardzo słabo radzi sobie z seriami i trzymaniem ostrości na poruszających się szybko dzieciach :) w niedzielę wielkanocną siostrzeńcy zamęczyli mnie na amen, a na kilkadziesiąt fot z kilku serii jedynie kilkanaście jest ostrych. Grunt że mam co chciałem :)
Stm... :)
Potwierdzam. Obiektyw jest spoko, ale na servo, przy naprawdę szybko przemieszczających się obiektach nie nadąża. Ostatnio przeżyłem szok, bo większość sesji robiłem RF 85/1.2, po czym zapiąłem RF 50/1.8... Ale w sumie to było było do przewidzenia, choć przyznam, że w szybkości AF aż TAAAAKIEJ przepaści się nie spodziewałem;)
OMG nie rozumiem zdziwienia :roll:
Przecież z założenia to jest szkiełko Single Shot AF tylko do stacjonarnych obiektów (dotyczy i modela/modelki i fotografa) i w tej roli jest OK. 8-)
Pozostałych ról raczej brak. :p
Oczywiście imho.
Przepraszam, nie wiedzialem, postaram sie bardziej panowac nad energią 5latków [emoji23]