To zupełnie zrozumiałe, bo Canon w tym samym czasie wypuścił więcej puszek w tym segmencie. Myślę, że spora część użytkowników 30D/20D czekała na bardziej innowacyjny model niż 40D, więc teraz to właśnie oni będą zmieniać swoje body na 50D.
Wersja do druku
inna strona medalu jest taka, ze z perspektywy posiadacza 30D, ktorego nie podnieca AF i fps-y, takie 50D w obecnej cenie to jest ziew, ten aparat definitywnie przekonuje mnie, ze nie bede brnal w xxD tylko w 5D lub jego nastepce. i nie mam watpliwosci, ze to rowniez jest czesc strategii Canona - wypuscic na nizszej polce kupowatego nastepce, ktorzy "zacheci" do wyzszej polki... :evil:
Ja 50D na pewno nie kupie, nie wnosi dla mnie nic wartosciowego.
Juz raczej 40D nabede - jest tani teraz - a wartosciowe sa dla mnie pamieci C1-3.
Nikon interesuje sie polskimi rynkiem, hojny jest - fotopolis to wrecz siedzi im w kieszeni(via testy z kosmosu). Nie to co canon, ten ma wszystko w pupie, nawet z najwiekszym polskim forum wspolpracowac im sie nie chce;)
D90 marketingowo jest sporo mocniejsze i przez te filmy bedzie to hit entry level. I cale szczescie - canon niech plonie ;)
to akurat byłoby całkiem miłe posunięcie - pozwoliłoby ustabilizować ceny używanych 5D; przy założeniu, że cena następcy będzie porównywalna z d700 - popyt na używanego poprzednika nie osłabnie.
Inna opcja - to już wzmiankowany podział na 2 linie FF - budżetową 5dmkII i premium 3D (z uszczelnieniami a la jedynki, etc.)
ja nie słyszałem o takim body, choć każdy by je widział chętnie w swoim systemie. Nawet jestem zdziwiony szybkim wypuszczeniem D700, mogli dłużej zarabiac kasę na D3, nie tworzac sobie wewnętrznej konkurencji. Były ploty, że będzie D900, ale to miał być ten 24 MPx, który podobno może być w wersji bez zintegrowanego gripa, stąd taka cyferka. Ale to nie byłby FF dla mas, wręcz przeciwnie, ta matryca będzie zapewne droższa.
My z kolei :-) spodziewamy się następy 5D w wersji dla mas, to by było dobre posunięcie ze strony canona. D700 zatrzymuje sporo ludzi u nikona, tych co chcą FF, bo piatka ma swoje lata i "niedzisiejszą" funkcjonalność. Większość ludzi nie jest obojętna na bajery i choćby one nic nie wnosiły do obrazka to kupi to, co nowsze, ma duże LCD, LV, strzepywarkę :-) itd
na rozlużnienie:-) - pomiędzy nimi będzie leżał D90 z napisem "złoty środek" :mrgreen: