Odp: System Micro Four Thirds
Panie i Panowie, mam dwa pytania związane z systemem m4/3 Panasonica:
1. Czy istnieją jakieś przejściówki dla m4/3 pozwalające na używanie obiektywów EOS wraz z kontrolą przysłony?
2. Czy istnieje sposób na obejście "filmowego limitu" EU polegającego na tym, że urządzenia nazywane aparatami mogą nagrywać maksymalnie 30min. sceny filmowej? Sam sprzęt Panasonica bezproblemowo (podobno) jest w stanie ogarnąć nagrywanie do zapełnienia karty pamięci. Niestety, wersje sprzedawane w EU mają w/w ograniczenie. Czy da się to obejść zmieniając (przykładowo) firmware na "for USA market" czy coś w tym rodzaju?
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Panie i Panowie, mam dwa pytania związane z systemem m4/3 Panasonica:
1. Czy istnieją jakieś przejściówki dla m4/3 pozwalające na używanie obiektywów EOS wraz z kontrolą przysłony?
2. Czy istnieje sposób na obejście "filmowego limitu" EU polegającego na tym, że urządzenia nazywane aparatami mogą nagrywać maksymalnie 30min. sceny filmowej? Sam sprzęt Panasonica bezproblemowo (podobno) jest w stanie ogarnąć nagrywanie do zapełnienia karty pamięci. Niestety, wersje sprzedawane w EU mają w/w ograniczenie. Czy da się to obejść zmieniając (przykładowo) firmware na "for USA market" czy coś w tym rodzaju?
1) Są, różnych producentów. Przykładowo:
Canon EOS Micro 4 3 M4 3 Adapter w Build in Aperture | eBay
ale też Metabones zrobiło tzw. Speed Booster, ma być wersja dla micro43 (pierwsza na rynku jest do NEX, do micro43 nieco się opóźnia), tu jest o tym trochę:
First Impressions: Metabones Speed Booster: Digital Photography Review
Toto ma pełną elektroniczną komunikację, działający (jako tako) AF, rozjaśnia obiektyw o 1EV i z obiektywem micro43 da inny kąt widzenia, bo mamy tu przelicznik:
ogniskowa x crop matrycy x crop Metabones, czyli dla takiego 50mm f/1.4 dostaniemy ekwiwalent:
50mm x 2 x 0,71 = ekwiwalent 71mm f/1.0
a dla 24-70mm f/2,8 ekwiwalent 34-100mm f/2
2) Kupić sprzęt w USA (lub z USA). Raz - taniej. Dwa - nie ma ograniczenia. Ograniczenie na UE jest związane z cłem i dotyczy każdego aparatu - kamery mają wyższe, więc sztucznie to ograniczają. Może jakieś hack-i do serii GH to wycinają? GH1 i GH2 są przecież z-hack-owane i te niezależne wersje firmware otwierają nowe możliwości. GH3 jeszcze pewnie nie z-hack-owano. Za chwilę ma wyjść jeszcze G6 który będzie pewnie mniejszy i tańszy niż seria GH, a będzie miał możliwości filmowe GH2. Może będą działały hack-i z GH2?
Ale w jakich filmach jedna scena ciagnie się dłużej niż 30 minut?
....
No i zawsze jest jeszcze inna opcja filmowa w micro43 - ostatnia premiera - Blackmagic Pocket Cinema Camera...
Odnośnie tego co napisano wyżej to polecanie adaptera z wbudowaną przysłoną jest wielkim nietaktem i proponuję wyedytować post bo ktoś na podstawie tej rekomendacji wyrzuci pieniądze w błoto.
Co do kupowania w USA to należy wziąć pod uwagę, że tam obowiązuje 30p 60i i 24p. W europie 25p 50i i często 24p. Jeśli filmuje się samemu na jedną kamerę/aparat nie jest to problemem ale kiedy trzeba zmontować materiał z dwóch kamer/aparatów gdzie z jednego jest 30p a z drugiego 25p to zaczynają się schody.
W jakich filmach jedna scena ciągnie się dłużej niż 30 minut? Jest wiele przykładów a te z którymi stykam się na co dzień to:
- koncert nagrywany longiem
- przedstawienie szkolne, przedszkolne, teatralne
- konferencja prasowa
- debata
- uroczystość ślubna (jeśli robiona na dwie kamery plus dźwięk z rejestratora to dużo mniej roboty przy montażu jeśli nagrywa się longiem)
- uroczystość pierwszej komunii (j.w.)
- mecz piłki nożnej
- wszelkiej maści wywiady czy rozmowy potrafiące trwać dłużej niż 30 minut a robione na więcej niż jedną kamerę
itp. itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
bo ktoś na podstawie tej rekomendacji wyrzuci pieniądze w błoto.
To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?
Ale jeśli nie mechaniczna przysłona w adapterze, i nie Metabones (którego jeszcze w sklepach nie ma), to może coś takiego:
Redrock Micro - Live Lens MFT
"Canon EF lenses require power and electronic controls in order to adjust the lens’ aperture. Without power and control electronics, The aperture of the EF lenses are stuck wide open, severely limiting the usefulness of the lens. The Redrock LiveLens mft active lens adapter solves this problem by providing power to the EF lens and a control pad to adjust the lens aperture. With LiveLens mft you can set the EF lens' aperture to any stop in increments as small as 1/3 stop. It works with just about every lens available today, including variable aperture zoom lenses, prime lenses, consumer-level lenses, and professional L-series lenses. It also works with most third party EF-compatible lenses."
wygląda toto tak podpięte do profesjonalnej kamery micro43 Panasonica:
ale kosztuje sporo:
Redrock Micro LiveLens Active Lens Mount for Canon EF 8-041-0001
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?
Uzasadnienie? Przesłona w obiektywie jest wewnątrz układu optycznego a nie poza nim. Te adaptery powodują silne winietowanie im bardziej przymknięte. Poczytaj opinie użytkowników Kipon EOS to m43 adapter with built-in aperture ring review (Sankei.jp) | 43 Rumors
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
No i zawsze jest jeszcze inna opcja filmowa w micro43 - ostatnia premiera - Blackmagic Pocket Cinema Camera...
Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
Ja w ogóle uważam że takie rekomendowanie rzeczy, których się nie przetestowało w praktyce to robienie ludziom wody z mózgu - dobre dla sprzedawcy ale nie tu na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Też zasięgnąłem opinii na ten temat - podsumować można jednym słowem - proteza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu, a tylko do tego co sam kupię lub mają znajomi. Ale jak widać pytanie brzmiało "czy istnieją" a nie "co polecacie".
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
A ja nie napisałem "polecam" ale "Są, różnych producentów. Przykładowo", czyli podałem informację a nie polecałem. Każdy może sobie wygooglować testy, recenzje, opinie jeśli wie czego szukać. Jak widać - na tym forum jeden użytkownik (ja) podsunął adapter, drugi (Przemek_PC) podsunął opinie o tym produkcie, więc trzeci (jagular) ma teraz informację jakiej potrzebował.
Za to np. wstępna recenzja (z Dpreview) na temat Metabones (w wersji do NEX) jest raczej pozytywna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu....
I może przy tym zostańmy i piszmy o tym co sami sprawdziliśmy, a nie co piszą o tym w necie. Rozwiązań jest mnóstwo, a granica pomiędzy stwierdzeniem że coś jest, a polecaniem takiego rozwiązania jest bardzo śliska 8-).
Dobra, kilka wyjaśnień.
Nie szukam kamery - gdyby to było opcją, nie byłoby sensu w ogóle pytać o problemy z długością nagrywania filmu przez aparaty.
Nie potrzebuję niczego od Black Magic. Szukałem aparatu z nielimitowanym nagraniem wideo, w niewygórowanej cenie - i go znalazłem u Panasonica.
Adapter z wbudowaną przysłoną - to tak dziwaczne rozwiązanie, że nie mam ochoty nawet o nim myśleć.
Wygląda na to, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest słynny już Metabones Speed Booster - który jednak ma zaporową cenę, powodującą, że nie wybiorę tego sprzętu do tego, do czego potrzebuję. Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
W każdym razie, wątek użycia szklarni Canona na m4/3 jest zakończony.
Co do samego limitu długości nagrania wideo - wygląda na to, że nie ma na stronie Panasonica rozdzielenia firmware na regiony - co jest złą wiadomością, bo wygląda na to, że podmiana firmware nie będzie takie oczywiste. Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
A o jakim Panasonicu myslisz? Jesli GH2 to hack znosi limit nagrywania. Przy czym jest to hack zupelnie inny niz ML, wgrywasz go do aparatu jako firmware a nie na karty pamieci jak ML. Co do szklarni Canona to w jakim celu chcesz regulowac przyslone? Za duzo swiatla, mydlo na pelnym otworze czy za plytka GO? W pierwszym przypadku uzyj filtrow ND, w drugim zapnij obiektyw do body Canona, ustaw przyslone, wcisnij przycisk podgladu glebi i odepnij obiektyw, przyslona pozostanie zablokowana na zadanej wartosci. W trzecim przypadku uzyj kitowego obiektywu Panasonica 14-42.