ja tylko interpretuję ten test
Lr pracuje na 'katalogu'
Wersja do druku
Trudno mi powiedzieć czy odczujesz.
Moje doświadczenia są takie:W podróży pracuję na MB Air 1.86 intel duo z 2 GB pamięci i NVIDIA GeForce 320M 256 MB a dysk SSD 256 MB i LR jest szybsze niż na MB Pro (starszym) dysk zwykły 256 który trzymam jako główna maszynę w domu - zdjęcia w tym drugim przypadku są na zewn. dysku 2TB
To z ciekawości - po co w domu używasz wolniejszego komputera?
Dość proste: To 15" - stąd cięższy znacznie od MBAir-a. :sad:
Za to MBP ma FW, i więcej portów wiec jest podłączony do dysków nagrywarek monitora itp.. :-)
Do tego przy kalibrowaniu monitora (ten MBP ma wyjście DVI) znacznie łatwiej nic przez przejściówki w MBA, choć to akurat w miarę działa.
=== No ale to offtop komputerowy ===
Mam w Lightroomie nieostre zdjecie podladowe - wersja 3 - gdzie szukac rozwiazania problemu - nie da sie z tym pracowac
Hmm. W mojej opinii najprościej wejść na stronę Adobe i kupić sobie płacąc karta. Masz update w pare minut. Ja zawsze tak robie. Pozdrawiam
tylko ze moja wersja jest hmmmm .. wiesz
arekhit masz ostateczną wersję 3 ? (nie pamiętam numerka), jeśli nie to zrobiłbym update. A jeśli tak to może spróbuj reinstalki ?
Czy w LR 4 może poprawili funkcję stempelka, czy dalej taki udziwniony i nie bardzo działający ?
ok dzieki :)
Cześć,
Z przyzwyczajenia do zarządzania zdjęć i wstępnej odróbki używam Lightrooma 3. Dość często na filmikach na necie widzę, że niektórzy korzystają z czystego ACRa. Ja jakoś nie mogę do niego przywyknąć nie wiem czego... może ze względu na kolorystykę...
ACR ma kilka fajną funkcje których nie mogę się dopatrzeć w LR
1. W ACR po obróbce jednego zdjęcia można zysychronoznować ustawienia z 1 zdjęcia do pozostałych (jeśli były robione na tych samych ustawieniach to rozultat powinien być taki sam). Bardzo by mi się przydała ta opcja w Lr ale jak na razie jestem ślepy i jej nie widzę... \
Może wy orientujecie się gdzie on się znajduje?
Develope, Lewy dół, na wierzchu masz opcję "copy" i "paste".
przekleilem do zbiorczego watku tasiemca.
rozwiazanie, ktorego sam uzywam:
1. na gotowym zdjeciu Ctrl+Shift+C (Copy Settings),
2. pozaznaczac ustawienia do skopiowania
3. zaznaczyc pozostale zdjecia, do zsynchronizowania ustawien
4. Ctrl+Shift+V (Paste Settings)
mozna to, o ile pamietam, zrobic tez przyciskiem Sync w Grid View, ale nie pamietam dokladnie jak...
Stempel jest prymitywny, taki sam jak w poprzedniej wersji.
Mam pytanie odnośnie LR 4. Dopiero zacząłem go używać, chciałbym wyexportować zdjęcie lub kilka zdjęć w taki sam sposób w jaki robi to przycisk "Save for web" w PS. Szukałem po sieci, ale jedyne co znalazłem to poradniki krok po kroku że można sobie użyć funkcji "Export" i tam poustawiać profil, format, wyostrzanie, kompresję, nazwy, zmianę rozmiaru itp. Niestety przetestowałem już kilka ustawień eksportu raw do jpg na potrzeby publikacji w internecie. Po zapisaniu w windowsie kolory są ok, tj. takie jakie zaplanowałem (jpg w przeglądarce obrazów = raw pokazany w oknie bridge/lr/ps). Niestety, po wrzuceniu na serwer (fbl.pl, picasaweb) wszystko się zmienia na niekorzyść. Tymczasem gdy użyję Save for web w PS to nawet w internecie ten jpg = to co widać w lr/bridge/ps. Z tego co wiem to PS używa optymalizacji do zapisu do sieci, jak taką optymalizację włączyć?
Przy okazji: zależy mi żeby użyć exportu w lr, bo mając kilkadziesiąt zdjęć niekoniecznie mam ochotę z palca zapisywać każde w PS'ie.
- Rozmiar 1600 - to już jak chcesz / w zależności co ci potrzeba.
- Eksport do web - sugeruje zmienić z 240 na 72 ppi... ;)
- Sharpen for screen - on (ale daje mild lub wcale jeśli mam małe powierzchnie z ostrymi refleksami np liście)
Ja mam automatyczne otwieranie w photoshopie w zakładce "post processing", po to żeby zobaczyć czy jeszcze nie chcę czegoś wy-edytować...
Może koledzy coś podpowiedzą...
Mam i5 2500k (nie krecony), 8GB ram, Radeon 6950 i LR zainstalowany na SSD (monitor rozdz. 1440x900)
Na takiej konfiguracji LR w wersji 4.1 dzialal spoko..
.. do wczoraj.
Otoz wczoraj wkoncu dotarl do mnie nowy monitor pracujacy w rozdzielczosci 1900x1200
Odczowam mocne spowolnienie pracy LR.
Poki co pracuje na sraw1 z 5DII, wiec pewnie pelny RAW to bedzie wogole zamulenie totalne.
Dla testow zmienilem na probe rozdzielczosc nowego monitora z 1900x1200 na 1440x900 zeby sprawdzic czy cos to da.
No dalo.. LR znow zaczal chodzic jak poprzednio.
Czyli jednak jego wymagania rosna wraz ze wzrostem rozdzielczosci.
Troche niefajnie, bo teraz musze podkrecic swojego proca zebym mogl pracowc rownie wydajnie co na starym monitorze, no ale przez to bedzie mi wentylator od radiatora halasowac..
A kupowac nowe chlodzenie pod procka troche mi sie nie usmiecha.
Tez tak macie? czy to tylko u mnie dzieja sie takie szopki :roll:
No nie wiem, czy takie normalne.. mam do czynienia z komputerami okolo 20 lat i poki co LR okazal sie pierwszym programem, ktorego wydajnosc jest mocno zalezna od rozdzielczosci ekranu :]
Co innego gry, badz soft od grafiki 3D.
Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
O ile dobrze mi się wydaje, to może być wina modułu zarządzania barwą w przeglądarce. Nie mam za bardzo czasu grzebać u siebie, może idzie to jakoś zoptymalizować. Ale w sumie po co, i tak reszta oglądających na innych kompach pewnie będzie miała te lub inne ustawienia nie mówiąc już o nieoprofilowanym monitorze czy zwykle rozjechanych jego ustawieniach... ;)
Sprawdziłem na Chrome, ff, opera oraz IE.
Wiem że nigdy widz nie zobaczy tych samych kolorów które widzę ja, ale chcę żeby plik wyjściowy przynajmniej u mnie wyglądał tak samo jak obrobiony raw, bo im mniej uśrednień i przybliżania tym lepiej dla zdjęcia. Trochę jak z podstawieniem sobie przybliżenia pi na początku równania, kiedy podstawienie na końcu da nam dokładniejszy wynik ; ]
Nie wiem, może powinienem zapytać czy Wy też tak macie, że plik w sieci ma troszkę inne kolory niż to co widzicie jako raw w lr czy jpg w przeglądarce obrazów.
Mam pytanko jak mapowac hot pixele w LR3.6? Kiedys program zalapal automatycznie natomiast od formatu przerobilem juz chyba z 6 slobow i caly czas musze je recznie usuwac(mam 4).
Z gory dzieki za podpowiedz.
Czy ktoś z Was używa takiego urządzenia? Poproszę o spostrzeżenia. ;)
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=EzDEDWNSfh0
Coś chyba jakby photoshopowe krycie:
http://www.capturemonkey.com/thefader
W wersji darmowej działa z tylko z presetami, które są oryginalnie dołączone do Lightrooma. Nie radzi sobie z niektórymi presetami od b&w ("nie idzie" w stronę koloru).
Dawno temu Adam Śmiałek zaproponował coś takiego (pomysł), Qba go objechał, że opisał to na pl.rec.foto.cyfrowa a nie poszedł z tym do Adobe, teraz ktoś to wykorzystał i zrobił. Następnym punktem będzie opatentowanie/wykupienie przez Agreedy i będą czesać niezłą kasę za certified deck/pro for PS lub za 5x więcej do całego CS.
Dla mnie bomba (pomysł Adama, Janko Muzykant).
No cóż, muszę chyba sam sobie odpowiedzieć, z racji że znalazłem rozwiązanie. Winne było prawdopodobnie oprofilowanie ICC monitora - nie wiem tak do końca dlaczego, ale wychodzi że przeglądarka webowa (każda) u mnie coś miesza przez to. Sprawdziłem na kilku innych maszynach (bez oprofilowanych monitorów) rawa w bridge/lr vs. to co wyświetla przeglądarka i wszystko było ok. Kwestia dlaczego akurat mój oprofilowany monitor wyświeta zmienione barwy z webu to dyskusja nie na ten wątek.
Pozdrawiam wszystkich ;)
to teraz ja mam pytanie dotyczace eksportu plikow. Uzywam dwoch body 5dmk1 i 5dmk2. Po obrobieniu materialu eksportuje go do tiffow w ten sposob, ze ustawiam aby nazwa pliku była na ten kształ (YY)(MM)(DD)(Hour)(Minute)(Second) po to aby nie musiec ustwiac potem zdjec recznie w odpowiedniej kolejnosci...ale niestety ta metoda przy dwoch body nie wiedziec czemu sie nie sprawdza. Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego? Date i godzine w obu body mam ustawiona na tą sama.
Mam podobny problem co kolega wyżej z tym, że u mnie jest problem z wyświetlaniem w katalogu LR, 2 aparaty z tą samą datą i godziną a zdjęcia często są rozjechane przy większej ilości i muszę je zmieniać ręcznie..
Jest opcja po numerze seryjnym puszki, poszukajcie w necie, poza modułem dev nie czuję tego programu, niestety. ACR to klasyka.
Ja sobie wymyśliłem taka partyzantkę ;)
Fotografuję zegarek z sekundnikiem, potem w module Library wprowadzam w Edit Capture Time prawidłową godzinę (z zaznaczonymi wszystkimi plikami z danej puszki). To samo robię z drugim, trzecim... aparatem. Wszystko pięknie się układa potem.
blackninja U mnie jest tak, że tylko jakiś odsetek z całości się poprzestawia.. Dlatego mnie to dziwi. Ja po prostu ręcznie zmieniam o kilka sekund tak aby wskoczyło na swoje miejsce, tylko jest to trochę upierdliwe.
Jeszcze w kwestii jakości wywołanych zdjęć w LR vs ACR, bo jednak wiele wpisów informuje, że po co kupować LR skoro to ten sam silnik co w ACR, tylko ubrany w interfejs.
Możliwe, że najnowsze wersje ACR (dla CS 6?) oferują identyczną jakość z silnikiem LR, ale wersje starsze (u mnie 4,6) produkują jednak znacznie gorsze obrazy z wyraźnie zamazanym detalem.
pozdro
http://img838.imageshack.us/img838/7585/lrvsacr.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Regulamin pkt 9.
Nowy ACR powinien dać te same efekty bo jest oparty na tym samym silniku co LR. Z tym, że pozostaje kwestia wygody i pozostałych funkcji których nie ma 1 czy 2 strona :)
Np. w LR jest to możliwośc fotografowania z aparatem podłączonym do komputera, tryb dwu-ekranowy.
+ Duża część osób nie używa po prostu photshopa i wystarczy im to co oferuje LR więc po co przepłacać za cały pakiet PS'a ? Jak można kupić LR i np. PSE lub ściągnąc darmowego Gimpa.
W moim przypadku to nie jest paplanie tylko proste stwierdzenie, że nowy ACR to ten sam silnik co nowy LR. Logiczne jest, że stary ACR będzie produkował gorszy obraz a spowodowane to jest tym, że zmieniły się algorytmy przetwarzania obrazu czym właśnie najbardziej chwali się adobe.
Mam pytanie, czy da się jakoś oznaczyć "wspólne" foldery? Chodzi mi o projekty długoterminowe, normalnei organizuje zdjęcia w foldery z danej sesji. I teraz, jeżeli na projekt składa się kilka sesji to chciałbym łatwo zobaczyć, w które sesje są "wspólne". Da się jakoś? Idealnie byłaby możliwość kolorowania folderów w LR, no ale tego nie ma. Oczywiście mógłbym zrobić kolekcję i tam dodawać wszystkie zdjęcia z wszystkich wspólnych sesji, ale może jest coś fajniejszego?