Zaminnik JJC dla C17-55/2.8
Dopiszę się może, bo też kupiłem - zamiennik do C17-55/2.8, JJC. Wizualnie Ok, sprawia porządne wrażenie. Wewnętrzna powierzchnia zmatowiona przez zeszlifowanie najprawdopodobniej. Można się przyczepić że niestarannie -są dwa niewielkie bardziej gładkie i w mocnym słońcu pobłyskujące placki. W pewnym sensie to dyskwalifikuje osłonę, ale papier 2000 w dłoń i jest matowa :)
30 sek później ten sam papier poszedł w ruch kiedy ku zaskoczeniu i wbrew wielu opiniom osłona ledwo dała się włożyć i wkręcić w zamek obiektywu, tak była ciasna! Poniekąd potwierdza to opinie o mizernej precyzji tyle, że u mnie poszło w druga stronę. I dobrze, tylko że to kwestia przypadku niestety. Dobrze dlatego że po lekkim oszlifowaniu brzegów osłony (w miejscu wkręcania) i wyjęcia jednego z zatrzasków jest idealnie!!! Wkręca się z lekkim oporem, zamyka bardzo pewnie i siedzi bez luzów! :)
Podsumowując - ja jestem w 100% zadowolony: osłona wygląda porządnie, spełnia swoje zadanie, i po 5 minutach lekkiego "tuningu" pasuje idealnie i trzyma się pewnie. Problem tylko w przypadkowości tych cech zapewne. Ale dla 20 zł plus te kilka więcej z przesyłką? Chyba warto zaryzykować. Jeśli się nawet zdarzy nieco luźna, jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk tez coś wymyśli ;)